IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До края на ноември ще има пътна карта за изпълнение на Минските споразумения

Въоръжена мисия на ОССЕ ще влезе в Донбас, ще се подготвят и избори в размирния регион

08:33 | 20.10.16 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Лидерите и външните министри на т.нар. Нормандска четворка разговаряха повече от 5 часа снощи. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Лидерите и външните министри на т.нар. Нормандска четворка разговаряха повече от 5 часа снощи. Снимка: Ройтерс

Лидерите на страните от т.нар. Нормандска четворка се договориха до края на ноември да бъде утвърдена пътна карта за изпълнение на Минските споразумения за уреждане на въоръжения конфликт в Източна Украйна, предадоха Ройтерс и ДПА.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел, президентът на Франция Франсоа Оланд, президентът на Украйна Петро Порошенко и президентът на Русия Владимир Путин се срещнаха в Берлин. Срещата им приключи след полунощ след над 5-часови дискусии при закрити врата, предава БТА.

Порошенко съобщи, че на срещата не са били подписвани никакви документи и това не е било планирано. Било е било постигнато обаче съгласие за въвеждане в Донбас на въоръжена полицейска мисия под егидата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Той добави, че руската страна, която досега отхвърляше идеята, сега се е съгласила.

"Очакваме от нашите партньори в Германия да поставят този въпрос за обсъждане в ОССЕ, след което организацията да излезе с предложение за мисията", каза той. Според украинския президент "пътната карта" ще засяга изпълнението на всички споразумения от Минск - и за границите, и за т.нар. "линия на разделянето" между враждуващите страни, и за достъпа на мисията на ОССЕ, и за изтеглянето на войските от линията.

Пътната карта трябва да определи реда на изпълнение на Минските споразумения. "Първо трябва да върви сигурността, а след това по време на изборите трябва да се извърши предаване на властта на законните представители, смята той, цитиран от ТАСС. 

Пътната карта ще бъде изготвена на равнище експерти, ще бъде предадена на министрите на четирите държави, "а после ще бъде одобрена лидерите им, допълни Порошенко.

Той отбеляза, че участниците в срещата отделно са обсъдили въпросите за подготовка на избори в Донбас. "Ние се разбрахме да продължи работата на ниво експерти, на ниво работни подгрупи (на Контактната група) за подготовка на концепция за изборно законодателство, за прилагането на т.нар. "формула на Щайнмайер" (реда за въвеждане на особен статут за Донбас)", отбеляза украинският президент. Той добави, че въпросът за изборите ще се обсъжда едва след изготвянето на пътната карта. 

Порошенко съобщи, че участниците в преговорите тази нощ са подкрепили създаването в региона на три пилотни зони за сигурност, в които постоянно ще се намират постове на ОССЕ. "След това ние ще започнем преговори по следващите четири пункта за разделянето на силите", каза той.

Порошенко допълни, че Украйна настоява в този списък да бъде включен и град Дебалцево. Президентът се позова на факта, че в момента на подписването на Минските споразумение тази територия се е намирала под контрола на украинските власти. 

Той каза още, че остава привърженик на освобождаването на военнопленниците по формулата "всички за всички". 
Порошенко и Меркел потвърдиха също, че четиримата лидери от Нормандската четворка са се съгласили с необходимостта от редовни срещи в бъдеще. 

Всички участници в срещата потвърждават ангажиментите си към Минските споразумения за уреждане на конфликта в Източна Украйна, каза пред журналисти руският президент Владимир Путин след приключването на срещата. 

"Отделихме много внимание на въпросите на сигурността и се договорихме по редица пунктове за това, което следва да бъде свършено в най-близко време с оглед на по-нататъшното решаване на въпросите, свързани с разделянето на враждуващите страни", съобщи той.

Путин изрази съжаление, че решаването на хуманитарните проблеми в Югоизточна Украйна практически е блокирано и няма никакъв напредък. Според Ангела Меркел, цитирана от ТАСС, на срещата е бил изготвен вариант за "пътна карта", макар и с голям брой несъгласувани положения. Тази работа според нея трябва да бъде приключена в рамките на около един месец.

Според нея темата за полицейска мисия на ОССЕ в Донбас, за която преди нея говори украинският президент Петро Порошенко, не е била актуална на днешната среща в Берлин. Главното засега е, подчерта тя, да се подготви законът за изборите. "Когато бъде готов този закон, когато бъде начертан работен процес, тогава ще може да се говори и за мисията на ОССЕ, която може да бъде въоръжена. Но днес този въпрос не беше с абсолютна спешност. Първо е нужен закон за изборите", подчерта Меркел. 

Оланд също постави ударението върху незабавната подготовка на избори в Донбас. "Това ще бъде основна задача на нашите министри в близките дни", каза той, разказвайки за основните пунктове на пътната карта за изпълнение на Минските споразумения. 

Той поясни, че в сферата на сигурността "следва да се контролира незабавното и пълно спазване на прекратяването на огъня, на изтеглянето на оръжията, а също да се определи в кои части на украинската територия още има трудности по изпълнението на тези решения. Необходимо е при решаването на въпросите на сигурността да избегнем онези недоразумения, които се случиха миналото лято", добави френският президент. 
Оланд специално подчерта, че "срещата на върха в Нормандски формат остава единствената рамка, в която може ефективно да се решава украинският проблем". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 4
tisia
преди 7 години
....в статията цитират основно Порошенко и обръщайки поглед към други коментари,на другите основни участници от среща ми се струва,че този / Порошенко / говори глупости!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
v_tin
преди 7 години
Украйна се разцепи, не го ли разбрахте, вчера унгарците поискаха автономия, от 2-3 години донбас е самостоятелна държава, укрите издухаха/и ще продължат/ супата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още