IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шотландия подготви закона за втория референдум за независимост

Разговорите за европейското бъдеще на страната тепърва започват

21:23 | 20.10.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Шотландското правителство публикува за обществено обсъждане проекта на втори закон за провеждане на референдум за независимост, съобщава ВВС. Този ход обаче не означава, че въобще ще се стигне до нов вот, допълва агенцията.

Премиерът на страната Никола Стърджън коментира, че Шотландия трябва да е подготвена да проведе допитването преди Лондон започне преговорите за напускане на ЕС, ако трябва да защити интересите си.

Ако правителството одобри предложението, думата за провеждането на референдума ще има парламента, посочва ВВС. В местния парламент има коалиция, която има минимално мнозинство, подкрепящо независимостта.

През 2014 година шотландците гласуваха за оставане в Обединеното кралство. След вота на Великобритания за излизане от ЕС обаче сепаратистките настроения се завърнаха - жителите на Шотландия искат да останат в рамките на Евросъюза. В референдума от юни 62% от шотландците се обявиха против Brexit.

Според ВВС изходът от подобен референдум не е ясен. Макар и явно подкрепящи еврочленството на Шотландия, повечето шотландци не искат да излязат от състава на Великобритания. През следващата седмица ще се проведе среща между Стърджън и Тереза Мей в Лондон. Преговорите за бъдещето на Шотландия в ЕС тепърва започват, коментира още агенцията.

Проектът на закона за втория референдум предвижда въпросът към шотландците да бъде "Трябва ли Шотландия да бъде независима държава?" с два възможни отговора - да или не. В референдума ще имат право да участват граждани на ЕС, които живеят в Шотландия. Няма да има изисквания за минимален праг на гласуващи, за да бъде признат резултатът от допитването.

Общественото обсъждане по проекта ще продължи до 11 януари 2017 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 2
0pk
преди 7 години
м.ургви, *** се забравям че тва е лоша дума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
0pk
преди 7 години
Ае те се напълниха с *** шотландци и са ще бягат? И къде мкината си ще идат, обратно в ЕС, да им набутат поквотно още? Да не стане и там зона на АТО по примера на Укрите :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още