IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След речта на Драги еврото поевтиня до най-ниското си ниво от март насам

Драги опроверга твърденията в последно време за намаляване размера на програмата с наближаване на крайния ѝ срок

12:23 | 21.10.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

Очаквано Европейската централна банка (ЕЦБ) запази лихвените равнища на текущите им нива. Банката запази и програмата си за количествени улеснения на ниво от 80 млрд. евро, като крайният срок за действие на улесненията се запази до март 2017 г. От банката заявиха, че лихвата в еврозоната ще остане на сегашното си ниво или дори на по-ниско равнище за продължителен период от време след края на програмата за изкупуване на активи. От ЕЦБ допълниха, че програмата за количествени улеснения ще продължи дори след март 2017 г., ако това е необходимо, докато от банката не установят устойчив растеж на инфлацията, който да отговаря на инфлационните й цели.

След като от централната банка запазиха лихвените равнища, еврото поскъпна спрямо щатския долар до 1.1038, но около пресконференцията на президента на ЕЦБ Марио Драги европейската валута потъна до 1.0915 спрямо долара. По този начин еврото записа спад от 0.41% и достигна до най-ниската си точка от март месец насам.

Спадът в цената на еврото се дължеше на изявлението на Драги, че бъдещо намаление на лихвените равнища или увеличение на програмата за количествени улеснения ще се обсъди на срещата на ЕЦБ през декември месец. Той също така отбеляза, че на днешната среща не е било дискутирано евентуално постепенно ограничаване на месечните покупки на еврооблигации, опровергавайки по този начин информации в последно време за намаляване размера на програмата с наближаване на крайния ѝ срок. Рано тази сутрин еврото продължи да губи позиции спрямо долара, като двойката се търгува на ниво от 1.0892.

След като от Роснефт заявиха, че Русия може да увеличи производството на петрол, цената отстъпи от 15-месечния връх, който достигна вследствие на данните за спада на запасите в САЩ. За разпродажбите на черното злато помогнаха и данните, че Нигерия продава суровината с отстъпка спрямо пазарните цени с цел печелене на пазарен дял. Лекият суров петрол сорт WTI се понижи с 2.27% до 50.64 долара за барел, като днес се търгува на ниво от 50.47 долара за барел. Златото също приключи ралито си, започнало от началото на тази седмица, търгувайки се на ниво от 1 263.45 долара за тройунция.

Европейските борси записаха зелена вълна след оставянето на лихвените равнища в еврозоната на сегашните им нива. Германският DAX30 се повиши с 0.5% до 10 712.05 пункта, след като акциите на Deutsche Bank скочиха с 3.8%. Щатските индекси от своя страна приключиха на червена територия, след като рязкото поевтиняване на петрола оказа натиск върху акциите на енергийните компании. Широкият S&P500 спадна с 0.1% до 2 143.27 пункта, а индустриалният Dow Jones с 0.2% до 18 185.95 пункта.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

EUR/USD

Неутралното изявление на Драги, направено вчера в 15:30 ч., доведе до понижение на двойката. Низходящото движение се повече на силния долар, отколкото на колебливото евро. Ситуацията остава неясна, но може да очакваме поскъпване на двойката през днешната сесия като реактивна корекция на вчерашното понижение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 04:48 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
kloynat
преди 7 години
пак се наака супер мариооо или е цел за слабо евро силна икономика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
kloynat
преди 7 години
пак се наака супер мариооо или е цел за слабо евро силна икономика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още