IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС даде ултиматум на Белгия да подкрепи търговското споразумение с Канада

До утре вечер премиерът на Белгия Шарл Мишел трябва да даде уверение, че страната ще подпише пакта

16:45 | 23.10.16 г. 53
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Европейският съюз даде на Белгия ултиматум до края на деня в понеделник да осигури подкрепата на страната си за търговското споразумение с Канада - CETA, съобщи Ройтерс.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск ще разговаря с премиера на Белгия Шарл Мишел в края на утрешния ден. Ако Мишел не може да даде уверение, че Белгия ще подпише пакта, срещата ще бъде отложена.

Страните членки на Евросъюза подкрепиха споразумението СЕТА, но Белгия не може да гласува "за" заради ветото, наложено от провинция Валония. Управляваният от социалисти регион твърди, че споразумението е пагубно за европейските фермери, тъй като ще даде твърде много власт на световните корпорации. 

Вчера председателят на Европейския парламент (ЕП) Мартин Шулц изрази надежда, че търговското споразумение между Европейския съюз (ЕС) и Канада ще бъде подписано през следващата седмица, както е планирано. “Оптимист съм, че ще решим проблемите , които имаме в ЕС”, коментира Шулц в изявление. “Нито едно от препятствията по пътя към приемането на СЕТА от Белгия не е непреодолимо”, посочи той.

Въпреки оптимизма на Шулц съмненията остават, тъй като Валония продължава да не приема споразумението, договорено още през 2014 г. след 7-годишни преговори. Шулц допълва, че възраженията на Валония срещу споразумението са “проблем, който трябва европейците да решим”.

Търговското споразумение между ЕС и Канада предвижда елиминиране на 98% от митническите тарифи, което според експерти ще увеличи търговията между двете страни с около 20%.

Критиците на споразумението обаче смятат, че това ще доведе до занижаване на стандартите за продуктите и предимства на едрия бизнес, защото на корпорациите се позволява да съдят правителствата.

България и Румъния оттеглиха възраженията си срещу търговското споразумение ЕС-Канада (CETA), след като получиха писмени уверения от Отава, че визите за техните граждани падат до края на 2017 г.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

50
rate up comment 7 rate down comment 3
kalendar
преди 7 години
Между другото "смятам, че всеки разумен човек е на моето мнение" е откровена манипулация, генерализиране, показва надуто его и нереална преценка за заобикалящата среда. И освен това е тънка обида-аз не съм разумен ли? Гъвкава система може да има в допитванията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 7 rate down comment 3
kalendar
преди 7 години
Основният проблем на бай ти Кольо е че няма вяра в представителната демокрация(колегата е зле с българския и вика репрезентативна...аз не знам кво и туй и бай ти Колчо също не знае), за това решението е да се мине към по директна форма. И тогава Колчо ще си гласува като пич. Докато тая форма не се изчерпа. Тогава пак смяна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 6 rate down comment 3
kalendar
преди 7 години
А и в Швейцария съм бил...не знам колко не са изпълнени...ти знаеш ли? Да ми дадеш линк, да разбера и аз?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 5 rate down comment 3
kalendar
преди 7 години
А...понеже продължавам да чета глупостите ти...ако не засяга пряко живота ми що ме занимават ката ден с това споразумение? Да го отказват и това е. Няма да промени живота ми(по твоята логика).Референдума може да е по-сложен от простите "да" и "не"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 6 rate down comment 3
kalendar
преди 7 години
мхм...аз в същност точно това искам да кажа-всяко едно "такова" решение трябва да се подлага на референдум.Време за едно решение? Референдума може да се цъкне за три месеца При това без да се дава много зор. Очевидно по-бързо от преговорите...А образованието на бай Кольо от Криводол не променя нещата-ако ни е кофти образованието да го реформираме. Ама не е демократично да караш децата да учат.Хайде мисли преди да дрънкаш подобни глупости и със здраве.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 3 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
Писанието ми до тебе касае СЕТА ...словесният онанизъм не ми е силата , тъй че ...Айде и със здраве ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 10 rate down comment 5
SSIW
преди 7 години
Ами гледай сега ... когато си позволяваш да даваш на някого съвети да мисли повече, изглежда изхождаш от презумпцията, че ти самия мислиш много повече от него или човека насреща изобщо не показва интелектуален капацитет. Такова отношение според тебе самия, като ласкателно ли следва да го приемаме? Когато обобщаваш мнението и доводите на някого, като небивалици, като заявяваш , че същите те разсмиват, това някаква рядко срещана форма на добрия тон ли се явява ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 8 rate down comment 5
i_ivanov80
преди 7 години
Аз съм написал: "всеки разумен" и с това нямам в предвид всеки човек :):)А разумен според мен значи един човек преди да се включи в дискусията между двама души поне да прочете за какво си пишат.Та ако беше прочел, щеше да разбереш, че основният ни спор е не за CETA, а за начина на приемане на подобни решения.Както и да е. Айде и със здраве ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 6 rate down comment 6
ing5rov
преди 7 години
"...и съм на мнение, че всеки разумен човек е на това мнение."Ще ти се , ама не ! Аз пък съм на мнение , че всеки разумен човек ше си отдъхне след провала на тая икономическа инвазия !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 5 rate down comment 5
i_ivanov80
преди 7 години
Абе колега, за какви обидни епитети говориш, не те разбирам??? Или ти си свикнал да те обиждат и затова по дефолт си пишеш както си знаеш ...Казах ти мн ясно какво мисля и съм на мнение, че всеки разумен човек е на това мнение. Тук не става въпрос, че се бяга от дискусия, а че мн често се налага една система да бъде гъвкава, за да има успех. Няма как обаче да я има тази гъвкавост с твоето предложение да се запитва всеки един човек. Както и да е, просто не ми се спори за глупости. Но не разбирам защо си се почувствал обиден и то с грозни епитети???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още