IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата поиска имунитета и на Делян Добрев по казуса "Белене"*

В качеството му на министър той не е прекратил договор с изпълнител по проекта, макар и строителството да е било спряно

12:04 | 24.10.16 г. 6
<p>
	Делян Добрев. Снимка: <em>архив БТА</em></p>

Делян Добрев. Снимка: архив БТА

Още един бивш енергиен министър ще бъде привлечен по делото за АЕЦ „Белене“, става ясно от съобщение на Прокуратурата. Главният прокурор Сотир Цацаров е поискал имунитета на депутата от ГЕРБ Делян Добрев.

От ГЕРБ съобщиха, че депутатът ще внесе заявление, че се отказва от имунитета си по-късно днес. Той ще направи и изявление по казуса. 

Говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова коментира, че кръгът с лицата, на които ще бъдат повдигнати обвинения за нередностите около проекта за втора ядрена централа у нас, съвсем не е затворен и ще има още обвинения, пише БТА. 

От съобщението на Прокуратурата става ясно, че Добрев в качеството му на министър на икономиката, енергетиката и туризма в първото правителство на Бойко Борисов е допуснал умишлена безстопанственост, от която е настъпила щета за Националната електрическа компания (НЕК). Загубата е в размер на 4,56 млн. евро. 

Става въпрос за провеждане на конкурс при избор на архитект-инженер за изпълнение на дейностите по програмата за финансиране и строителство на АЕЦ „Белене“, при който за изпълнител е избрана компанията „Парсънс Иендси Юръп Лимитед“. Това се е случило през 2005 година.

Когато правителството взима решение да спре проекта през март 2013 година, Делян Добрев не е прекратил този договор с „Парсънс Иендси Юръп Лимитед“, посочват от прокуратурата. Така НЕК е продължила да плаща на компанията, като сумите възлизат на 4,56 млн. евро.

Според Прокуратурата това обстоятелство е било известно на Делян Добрев и въпреки неговите права и задължения той не е предприел каквито и да е било действия.

Има множество свидетели и документи, които доказват, че тази сума е платена, посочи от своя страна Арнаудова и уточни, че с тези доказателства разследващите са разполагали, още преди да бъдат повдигнати обвиненията на Петър Димитров и на още двама думи.

Изготвена е и икономическа експертиза, допълни още говорителят на Прокуратурата. 

* Информацията е допълнена с изявленията на Румяна Арнаудова по повдигнатите обвинения

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
tonitov
преди 7 години
Да са доказали, че някой е бил виновен? Затова по затворите са невинни, за статистиката и оневинени, но вербувани от Десе престъпници. Нали съда и прокуратурата им останаха контингент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
ceneto
преди 7 години
за този ще докажат единствено, че е невинен....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
Всички до един дето са правили и разрешавали разходи по този корупционен проект са направо за набучване на кол и публично излагане пред парламента за назидание на останалите корумпирани елементи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
khao
преди 7 години
да идват по бързо изборите че да се решава този казус ... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 5
KPetkov
преди 7 години
Цацаров недей така бе, че скоро ще стигнеш и до шефа на Делян!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 7 години
Хаааахахаха.... И Цацаров на майка си "лельо" вика... хахахаха.... Както казват французите: "Voila madame, le'jour d'Spass...!" хихихи....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още