IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските лидери подценяват опасността от бъдещето на отношенията със САЩ

Според нов доклад на Европейския съвет за външна политика лидерите на Стария континент приемат много потенциални опасности твърде несериозно

08:00 | 25.10.16 г. 23
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европейските лидери подценяват опасността, която Доналд Тръмп представлява за трансатлантическия съюз и допускат твърде голяма приемственост при евентуално президентство на Хилари Клинтън, като надценяват своето влияние в следващата администрация на САЩ. Това твърди ново проучване на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП), публикувано в понеделник.

От изследването, което се базира на интервюта с представители на правителствата и опозицията в 28-те страни членки на ЕС, става ясно, че заплахата на Тръмп за оттегляне от НАТО, например, не се приема сериозно в Европа. Европейските лидери предполагат, че той или няма намерение да изпълни това, което обещава по време на кампанията си, или изпълнението му ще бъде възпрепятствано от американската система за разпределение на властите.

Тази незаинтересованост е опасна. Както друго скорошно изследване на ЕСВП пояснява, Тръмп поддържа своите възгледи за съюзниците на САЩ от много време, като това не са просто прищевки на кампанията му. А правомощията на американското президентство във външните работи означават, че волята на президента никога не е далеч от конкретна политика.

Доколкото Клинтън е по-малко екзистенциална заплаха за трансатлантическия съюз, европейските лидери са твърде склонни да повярват, че отношенията могат да останат в настоящия вид, ако тя спечели, с Америка като гарант за европейската сигурност. Клинтън е подвластна на същите политически сили като Тръмп, което означава, че който и да спечели, Америка най-вероятно ще намали военното си присъствие в Европа.

Също толкова подвеждащо е схващането от много страни членки, че те имат значително влияние върху следващата администрация. В контекста на Brexit някои служители на правителството във Франция, Германия, Испания и Португалия възприемат себе си като потенциални наследници на Великобритания в ролята й на специалния съюзник на Америка в Европа.

Те вярват, че способността им да изпълняват ролята на посредник между САЩ и Европа ще им даде предимство в преговорите със следващото американско правителство. Но далеч не е  сигурно, че САЩ ще търси такова партньорство или че ще бъдат склонни да направят отстъпки, за да го постигнат.

Инструментите за влияние също са грешно възприемани по отношение на Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ/TTIP), което се обсъжда в момента между САЩ и ЕС. Много европейски страни членки възприемат ТПТИ като услуга към САЩ и вярват, че тяхното правомощие за вето на ратификацията му означава, че те имат влияние върху следващия президент.

В действителност ТПТИ е по-изгодно икономически за Европа и дълбоко непопулярно сред американския електорат, коментира ЕСВП. Следователно не е вероятно следващият американски президент да бъде готов да направи значителни отстъпки пред която и да е страна членка в замяна на ратификация на ТПТИ.

Проучването разкрива изненадващ консенсус по нормативните възгледи, като почти всички страни членки изразяват положително отношение към САЩ. Дори Гърция, традиционно най-антиамерикански настроената европейска страна, сега вижда Америка в по-благоприятна светлина. Изключение от това правило е Унгария. Въпреки сложната си история със Съветския съюз и личната антикомунистическа история на Виктор Орбан, Унгария изглежда предпочита руската авторитарност пред американското самохвалство за демокрация и върховенство на закона. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 19:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

17
rate up comment 8 rate down comment 4
SickSix
преди 7 години
Най голямата заплаха за ЕС са военните приключения на ***, които управляват Америка. Не ми е ясно само дали си дават сметка, че ако ЕС се разпадне и тяхната империя ще рухне по бързо от кулите на световния търговски център.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 1
fri
преди 7 години
1 michaelis12."Че ква "опасност" е да се разформирова НАТО ?"опсността за ЕС е, че ще трябва да плаща или сама да се справя- каза чичо Тръмп
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 2
fri
преди 7 години
По ровод на ТПТИ.В действителност ТПТИ е по-изгодно за Европа- от статия за края на глобализацията и нарастващия протекционизъм:"Твърде много политици в момента се обявяват за издигането на търговски бариери в погрешния си стремеж да ускорят растежа на БВП на страните си в краткосрочна перспектива, заяви генералният директор на СТО.... спорят заради международното данъчно облагане и се отказват от споразумения, които биха намалили митата или биха установили съгласувани правила в търговията...."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 1
fri
преди 7 години
По повод на "заплахата на Тръмп за оттегляне от НАТО""Тръмп поддържа своите възгледи за съюзниците на САЩ от много време, (?? )като това не са просто прищевки на кампанията му."от много време ??? - откога Тръмп е в политиката? - че той не е дори член на Републиканската партия!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
"Русия трябва да бъде разрушена!"Ми давай , записвай се при Дюти Фри и поемайте...пробвайте първо през Украйна , че там го познават командира ти !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 13 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
"В действителност ТПТИ е по-изгодно икономически за Европа и дълбоко непопулярно сред американския електорат..."Аве Инвестора , слезте малко на земята бе...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 2
tisia
преди 7 години
http://a-specto.bg/nerde-valoniya-nerde-vakarel/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 15
Стоян Петров
преди 7 години
Елементарно е! Русия трябва да бъде разрушена!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 24 rate down comment 2
Императорът
преди 7 години
Тотално лъжлива и манипулативна статия. Българският НАРОД не подкрепя старата Полужива - подкрепя я престъпното правителство, което само има катастрофално ниска подкрепа сред суверенът. Абсурд е да се твърди и че "Америка гарантира европейската сигурност". как точно - като дестабилизира цяла Северна Африка и Сирия и Ирак и зарина Европа с ислямистки изнасилвачи и терористи ли? Това е дело на ВРАЖДЕБНА страна, водеща подмолна ВОЙНА с Европа !!! Или гарантира "сигурността" на - срещу Русия? кой наивник си въобразява, че ако руската армия тръгне на запад, някакви американски гейчета ще я спрат? А и кой караше балтийските минидържавици да лаят срещу Русия - та сега реват, че Доналдът не искал да ги защитава? Що за ид-иот може да се пъхне в мечешката дупка, да бръкне на Баба Меца във г.зецът и после да реве, че Кумчо Вълчо не щял да го защитава, вместо да седи с подвит куйрук отстрани? Защото когато Баба Меца се разлюти - Вълчо бяга презглава... природа !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 19
Стоян Петров
преди 7 години
Тръмп и Клинтън не ме интересуват! Аз знам едно - Русия трябва да бъде разрушена!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още