IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

CETA, фета и трудността да бъде подписано едно търговско споразумение

Изглежда дребнаво подобен документ да бъде провален от едно сирене, но това е важен казус за страни като Гърция

08:12 | 25.10.16 г. 3
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

За първи път от много време Гърция не може да бъде обвинена, че възпрепятства постигането на важно споразумение в Брюксел, пише в свой коментар относно провала на преговорите за търговското споразумение с Канада гръцкото издание „Катимерини“.

Именно невъзможността за подписване на това споразумение обаче трябва да ни накара да се замислим, посочва изданието. Провалът на CETA, както и аналогично споразумение със САЩ  - ТПТИ (TTIP), показват, че Европейският съюз не е обединен и не може да сключи споразумение от такъв мащаб.

Но какво стои зад документите? По данни на Евростат Канада е стабилен търговски партньор на ЕС в годините на финансова криза. Около 11% от търговията с трети страни на общността се пада именно на Канада. През 2015 година общият обем на търговските отношения между ЕС и Канада се изчислява на 90 млрд. евро, като Европа е инвестирала около 274,7 млрд. евро в Канада.

Директните инвестиции на канадските граждани в ЕС са на стойност 167 млрд. евро.

Гледайки от този ъгъл, новото споразумение би трябвало да улесни търговията между ЕС и Канада и изглежда доста перспективно. Но не всеки вижда нещата така – белгийският регион Валония се противопоставя на подписването на документа. А преди това в Европа имаше ясна съпротива пред сключването на TTIP.

Един от големите страхове в ЕС относно CETA е, че стандартите за качеството на храните, както и за опазването на околната среда ще бъдат нарушени. В Канада те не са толкова стриктни и опасенията са, че това ще се пренесе и на Стария континент. В допълнение, политиците са под натиск, какъвто не е имало преди от обществото. Хората се страхуват, че подобни търговски споразумения са заплаха за работните места и местното производство.

Дебатите в Гърция за CETA са пример за това, посочва още „Катимерини“. По-голямата част от мненията по темата са политически, а в медиите фокусът е насочен към заплахата за сиренето фета. Оказва се, че в южната ни съседка битуват опасения, че търговските договорки с Канада ще позволят на производители отвъд Океана да произвеждат гръцкото сирене. По този начин гръцките компании ще останат извън пазара.

Фетата е продукт с европейска защита - географско означение за произход. И това гарантира, че гръцкото сирене ще има защита и отвъд Океана, посочва още гръцкото издание.

За мнозина изглежда доста дребнаво едно търговско споразумение да бъде парирано от опасенията за производството на сирене. За икономика като гръцката обаче това е доста сериозен проблем. През последните години износът на фета расте значително, показват данните на местната асоциация на износителите. През 2011 година например Гърция изнася сирене за 250 млн. евро. През миналата година износът вече е за 370 млн. евро, като Канада е 14-ят по големина вносител на гръцкото сирене фета.

Това е особено показателно, особено на фона на свиващия се износ на гръцки стоки в годините на икономическа криза. Растящите данъци, политическата нестабилност и липсата на ликвидност засегнаха много местни компании.
Затова не е изненадващо, че млечната индустрия в южната ни съседка се противопоставя на CETA и TTIP.

Макар и официално да не се противопоставя на подписването на споразуменията, Сириза е техен „идеологически противник“. Европейските депутати от консервативната „Неа демократия“ обаче също заявиха, че ще отхвърлят CETA, ако влезе за обсъждане в Европейския парламент. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
tisia
преди 7 години
http://a-specto.bg/nerde-valoniya-nerde-vakarel/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още