IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп може да попари амбициите на Alibaba за растеж в САЩ

Новият американски президент заплаши да ограничи търговските отношения с Китай, а местните компании не са доволни от това

20:35 | 10.11.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джак Ма. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Джак Ма. Снимка: архив Ройтерс

Китайските интернет компании се сблъскват с нова реалност след изненадващата победа на Доналд Тръмп на американските президентски избори, а Alibaba Group Holding има най-много за губене, пише в свой анализ Bloomberg.

По време на кампанията си Тръмп обеща да ограничи глобалната търговия, посочвайки че Китай „ни убива“ от гледна точка на търговската политика. Освен това предлага въвеждането на мита върху китайските стоки. Ако това бъде прието, неговите идеи могат да доведа до „катастрофални“ резултати, от световни търговски войни до по-високи разходи за живот и „слагане на край на глобализацията“, твърди Даръл Уест, вицепрезидент на Brookings Institution.

"Той беше много критичен към търговските споразумения с Китай и заплашва да ги прекрати“, коментира Уест. „Ако го направи, последствията за китайските компании ще са огромни“.

От китайските уеб гиганти, в това число Baidu, Alibaba и Tencent Holdings, ако политиките на Тръмп относно търговията бъдат приети, вероятно ще представляват най-голяма заплаха за Alibaba. Докато Baidu и Tencent се фокусират върху вътрешния си пазар, значителна част от компаниите на Alibaba се опитват да търгуват в САЩ.

По-високите мита върху китайски стоки ще свият търсенето от сайта ѝ AliExpress, през който китайски търговци на дребно продават стоките си на американските потребители.

"Като се имат предвид директните и индиректни рискове, изборите вероятно ще имат най-голямо влияние върху Alibaba повече, отколкото върху всяка друга китайска интернет компания“, коментира Джил Лурия, анализатор на Wedbush Securities.

Заместник-председателят на Alibaba Джоузей Цаи призова новоизбраният американски президент наистина да се фокусира върху връзките с Китай, огромен пазар за американски стоки, тъй като това може да доведе до създаването на работни места в САЩ, докато икономиката расте.

"Отношенията между Китай и САЩ ще определят нашия век“, коментира Цаи пред репортери в четвъртък. „Ако китайските потребители не са ангажирани и не купуват американски продукти, а китайските инвеститори не могат да инвестират в САЩ и да създават работни места там, тогава ще имаме проблем“, допълни той.

Ръководството на Alibaba заяви, че краткосрочният фокус на компанията няма да е върху потребителите в САЩ, а в опита да спечели дял на развиващи се пазари преди всичко. Управлението на Тръмп вероятно ще затвърди решението на Alibaba да се насочи към американските потребители в дългосрочен план според Лурия.

"Добрата връзка между САЩ и Китай е важна за света“, коментира представител на Alibaba.

Инвеститорите са скептични към перспективите за растеж на Alibaba, тъй като най-голямата компания за електронна търговия в Китай се сблъсква със забавянето на икономиката на страната. Предстоящото управление на Тръмп само засилва тези опасения. Акциите на компанията понижиха стойността си с 3,2% в Ню Йорк в сряда до 96,67 долара.

Китайската икономика може да изпадне в по-дълбока рецесия, ако Тръмп приеме търговските санкции, което ще нанесе удар на потребителското търсене, на което разчита Alibaba.

Ако Китай и САЩ не работят заедно, „това ще бъде катастрофа“, коментира председателят на Alibaba Джак Ма в интервю за CNNMoney. Милиардерът твърди, че се надява Тръмп да не изпълни заплахите, отправени по време на кампанията.

Същевременно управлението на Тръмп може да ограничи възможността на компании като Alibaba да водят таланти от Китай на работа в САЩ.

Големият въпрос пред технологичните компании и инвеститорите е каква част от казаното ще изпълни Тръмп.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:16 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
red6
преди 7 години
Отношенията между Китай и САЩ ще определят нашия век, коментира Цаи пред репортери в четвъртък. Ако китайските потребители не са ангажирани и не купуват американски продукти, а китайските инвеститори не могат да инвестират в САЩ и да създават работни места там, тогава ще имаме проблем, допълни той.Само дето са объркали местата на САЩ и Китай в изречението...Инак това, което ще определи века е дали САЩ ще спрат да си врат носа в делата на Европа, ЕС да може да се договори с Русия да засмуква ресурси на спокойствие от там и как лека-полека САЩ и Чайниците ще станат второстепенни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
Е сега е ваш ред да се пънете...въпреки че е все тая .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
MvnJ
преди 7 години
Ще се отметне и от всички други популистки обещания, няма да се отметне само от лакомията и способността си да се проваля във всяко бизнес начинание. Все пак той приема и президенството за едно от тях. След като вече е избран, руските толове няма какво да се напъват в негова защита а само ще гледат сеир.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
mrynmryn
преди 7 години
Вече се отметна от забраната да влизат мюсюлмани в САЩ, ще се отметне и от това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още