IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ срещу света: Америка на Тръмп и новият световен ред

Ако САЩ започнат едностранно да променят установения световен ред, и други страни ще отвърнат, а това може да ни въвлече в опасна икономическа спирала, пише FT

12:45 | 12.11.16 г. 36
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Зашеметяващото поражение на Хилари Клинтън и победата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ е вододел не само за американската политика, но и за целия световен ред, пише Financial Times в свой анализ.

Изглежда, че навлизаме в нова ера на популистки национализъм, в който либералният ред, наложен след края на Втората световна война, е подложен на гневни атаки. Рискът от изпадане в един свят на конкурентни и еднакво гневни национализми е огромен. Ако това се случи, това ще е един от най-важните моменти от световното развитие, равностоен на събитие от ранга на падането на Берлинската стена през 1989 г., посочва изданието.

Начинът, по който Тръмп си извоюва победата, показва социалните измерения на подкрепата, която той получи. Най-изненадващо той получи симпатиите на щатите Пенсилвания, Мичиган и Уисконсин – индустриални региони, досега здраво свързани с демократите. Може би точно заради това Клинтън дори не си направи труда да води някаква кампания в тези щати заради очакванията, че няма как да не спечели там.

Работниците обаче, засегнати от деиндустриализацията, последваха призива на Тръмп, че ще направи “Америка велика отново” чрез възстановяване на загубените работни места в производството.

Тази история не е нова, тя се поставя. Същото наскоро видяхме и при референдума за Brexit. Привържениците на Великобритания извън Европейския съюз (ЕС) концентрираха усилията си в селските райони и малките населени места. Във Франция гласоподавателите от работническата класа, доскоро симпатизиращи на социалистическата партия, вече се насочват към националистическия Национален фронт на Марин льо Пен.

Популисткият национализъм е далеч по-широко явление, посочва изданието в анализа си. Руският президент Владимир Путин например остава непопулярен сред по-образованите избиратели в големите градове, но има огромна подкрепа сред останалите. Същото се отнася и за президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, премиера на Унгария Виктор Орбан и т.н.

Социалните класи, определяни днес от нивото на образованието на хората, изглежда се превръщат в най-важният социален фрагмент в индустриализираните и развиващите се страни. Това се задвижва директно от глобализацията и похода на технологиите, улеснени от либералния световен ред.

Когато говорим за по-либерален световен ред ние говорим за система на международната търговия и инвестиции, основани на ясни правила, които подхранват растежа на световната икономика през последните години. Това е система, която позволява устройствата на Apple да бъдат сглобени в Китай и да бъдат доставени на клиентите по целия свят в седмицата преди Коледа, дава пример изданието.

Последна актуализация: 13:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 2 rate down comment 0
dakl
преди 7 години
Статията е изваян болшевизм с етикет 21 век! "Браво"!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 4
Птица
преди 7 години
Ще ЧЕРВЕНИ НЕКАДЪРНИ, КАТО ТЕБ ВСЕ ОЩЕ ЖЕЛАЯТ ЗАТВОР НА НОРМАЛНО МИСЛЕЩИТЕ И ИСКАЩИ РАЗВИТИЕ ГРАЖДАНИ, ТИ КАКЪВ СИ БОЛЕН ЧЕРВЕН ШУТИНСКИ ПОКЛОННИК ЛИ ?? ИЛИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН, ТОЛКОВА СИ ЛЕК И ГЛУПАВ, ЧЕ НЯМАШ ОТГОВОР И ЗА СЕБЕ СИ ДОРИ , ВЪОБЩЕ КАКВИ ИНВАЛИДИ И ДУХОВНИ И ФИЗИЧЕСКИ СТЕ ТИ И ТАКИВА КАТО ТЕБ... И ДОСЕГА КАКВИ БЕДИ И НЕСГОДИ СТЕ ДОНЕСЛИ, ОСЪЗНАВАТЕ ЛИ ?????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 6
ing5rov
преди 7 години
https://***.youtube.com/watch?v=015Pzhd0j50
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 11
ing5rov
преди 7 години
При нормални условия , ти щеше да си прибран на топло !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 11 rate down comment 4
bgMan
преди 7 години
За мен това е престъпление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 2
SSIW
преди 7 години
Ами ... от Човечеството зависи ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 24 rate down comment 6
ing5rov
преди 7 години
А дали не е вече време да се разглежда като престъпление срещу човечеството, насаждането на мултикултихомо ценностите ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 24 rate down comment 5
SSIW
преди 7 години
... всичко това трябва да бъде заличено, като в замяна , човека и обществата получават безконтролен отток на работни места, които тръгват да търсят най-евтините шерпи и създават трудово-повини лагери в различни точки по глобуса, а на огромни прослойки от поселението в бившите индустриални дестинации се предлага съществуване, водещо до ефектите от прясно извършена лоботомия, в следствие на консуматорско самозабравяне, тв/он-лайн/радио- облъчване, личностна изолация и психози ... и всичко това на кредит или в най-добрия случай на купони ;)) ... ами аз лично не виждам абсолютно никакъв друг логичен сценарии , различен, от развихрянето на световна епидемия от популизъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 32 rate down comment 4
SSIW
преди 7 години
Вой,стигащ до истерия за този популизъм... ... а още по-интересно е с какво съдържание (пряко или косвено), глобалната и местна медийна менажерия, запълват понятието популизъм. На практика излиза, че същността на популизма се състои в това, да се съпротивляваш на опитите да бъдат заличени институти, системи от ценности и понятия, с които хора и общества са живели , обяснявали са и са осмисляли съществуванието си от памтивека . Такива понятия (както ценностите и институти свързани с тях), като Народ, Нация, Държава, културна, цивилизационна, религиозна принадлежност ... това, което хилядолетия е било фундамент за себе- и свето - възприятието при всеки човек ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 30 rate down comment 0
dr.5rov
преди 7 години
Статии като тази, където някой се вайка как нещо "хубаво" си отива и идва нещо "лошо" са нормално, естествено явление. Винаги ги е имало и ще ги има. Този човечец, авторът е заел позицията на тези, в чиято полза е бил сегашния ред и той определено е бил хубав за тях, но нещата се завъртат, поемат в друга посока и хубавината може да приключи за тези хора. Какво по-естествено нещо от това да се сърдят, да обвиняват, да ругаят, да нападат.А защо се завъртат и поемат в друга посока ли? Моят личен отговор е, че хубавото за едни е лошо за други и когато последните станат много, везните се накланят. Този, така наричан популизъм е една съвсем естествена реакция на всяко общество за отхвърляне на вредни за него посоки на развитие, така както организмът ни отхвърля вредни за него неща.Май този пост се оказа пост за естествените неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още