IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството намери още 1 млрд. лева за саниране

Кабинетът раздаде на днешното си заседание около 2,2 млрд. лева

14:58 | 30.11.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Правителството „развърза“ кесията на днешното си заседание и отпусна около 2,2 млрд. лева, вижда се от решенията на Министерския съвет.

Кабинетът намери още 1 млрд. лева за програмата за саниране. Парите ще дойдат от бюджетния излишък и с тях ще се разплатят всички сключени, но неизпълнени договори, стана ясно от коментар на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова след заседанието.

За продължаването на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради в бъдеще обаче ще трябва да решава следващото правителство, стана ясно от думите на Павлова, цитирана от Dnes.bg. Ако бюджетът за 2017 г. бъде одобрен от Народното събрание, от ГЕРБ ще внесат предложение програмата за саниране да бъде продължена, като окончателното решение за това ще е на новия кабинет.

"С днешното решение на 100% обезпечаваме програмата и не оставяме неразплатени договори. Гарантираме както плащанията за 2016 г., така и че през 2017 г. на 100% са подсигурени всички договори“, коментира регионалният министър.

Припомняме, че подписването на нови договори по програмата беше спряно заради изчерпване на осигурения финансов ресурс от 1 млрд. лева.

Според данни на регионалното министерство към момента са регистрирани 4 927 сдружения на собствениците с цел саниране на блокове. Подадени са 3 997 и са одобрени 3 441 заявления за интерес и финансова помощ, като са сключени 3 397 договора между общините и сдруженията на собствениците. Исканията към Българската банка за развитие, която управлява финансовия ресурс, са 3 357, а тристранните договори за целево финансиране са 2 019.

На 1 805 сгради са извършени технически обследвания и обследвания за енергийна ефективност, за 897 сгради са сключени договори и са избрани изпълнители за ремонтите.

Към момента по Програмата са обновени и въведени в експлоатация 119 сгради. По други 441 са започнали строителни дейности, а 337 сгради имат сключени договори с избран изпълнител и за тях предстои откриването на строителните площадки.

До края на 2016 г. се очаква да бъдат въведени в експлоатация 481 сгради на обща стойност над 493 млн. лв. Към 18 ноември сключените договори между общините и изпълнителите за отделните дейности по обновяване на сградите са на обща стойност близо 983 млн. лева.

С друго решение кабинетът даде на Националната електрическа компания над 601 млн. евро (над 1,175 млрд. лева), за да плати на „Атомстройекспорт“ оборудването за АЕЦ „Белене“, както отсъди арбитража преди няколко месеца. Дружеството има срок да се разплати с руската компания до 14 декември.

Правителството предостави и 6 млн. лв. на Столична община за доизграждането на разширението на бул. „Черни връх“ от бул. „Тодор Каблешков“ до ул. „Флорина Кънева“.

Допълнително по бюджета на Столична община са одобрени 926 хил. лв. за саниране сградата на Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски”.

По бюджета на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) за 2016 г. са одобрени 980 хил. лв. за доставка на технически средства за защита от безжични електронни и комуникационни устройства. Средствата се предоставят за сметка на преструктуриране на разходите по централния бюджет за 2016 г.

Отделно кабинетът гласува и допълнителни 8,2 млн. лева за образование. От тях правителството дава на общините 2,68 млн. лева за финансиране на дейности по няколко национални програми в областта на образованието.

Други 5 млн. лева общините получават за покриване на недостига на средства за превоз на децата и учениците от населените места без детска градина или училище до най-близките образователни институции, става ясно от решенията на Министерския съвет.

Осигурени са и допълнителни 3 млн. лева за покриване недостига на издръжка на задграничните представителства чрез вътрешнокомпенсирани промени по бюджета на Министерството на външните работи.

Отделно кабинетът отпусна допълнителни почти 290 хил. лева за рехабилитация на военноинвалиди и ветерани от войните и даде право на 48 деца да получат наследствена пенсия от починал родител.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 11 rate down comment 4
pecan
преди 7 години
От къде ги намират тези пари да ходя и аз да си взема малко . Май от нашите данъци / пари / ги били взели . Така се прави предизборна агитация .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 6
khao
преди 7 години
сега януари ще има треябват ни 5 милиарда дълг, за плащане на стари задължения :):) старата схема на кражби
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 6
khao
преди 7 години
така се прави "дясна" политика, като за последно .... удри на държавните пари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още