IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на имоти в България расте, но все още няма бум, отчита експерт

Все повече нараства делът на хората, които инвестират в имоти у нас, каза Калоян Богданов от AG Capital

11:33 | 01.12.16 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Наблюдава се доста активен ръст на имотния пазар в България, но все още не можем да говорим за бум. След фалита на КТБ и изплащането на гарантираните депозити започна плавен ръст на цените на имотите и по-бърз ръст на търсенето, през цялата 2015 г. нещата вървяха нагоре и през 2016 г. този темп дори се засили. Това коментира Калоян Богданов, маркетинг мениджър на AG Capital, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му най-активните сделки в момента се сключват с двустайни и тристайни апартаменти, като те са 80-90% от всички сделки на пазара. Основен двигател на това са ниските лихви по кредитите. През 2014 г. те са от порядъка на 7-8%, а в момента - под 4%.

Богданов посочи, че подобряването на инфраструктурата и разширяването на метрото също са много важен фактор. "Надявам се широко обсъжданото саниране да се развие и голяма част от панелните имоти да бъдат санирани. Още е рано да кажем с колко ще се вдигнат цените на санираните жилища, но има интерес към тях", обяви той.

Експертът каза още, че сделките вървят най-лесно и бързо в София, но и в другите големи градове пазарът е много активен.

Той допълни, че все повече нараства броят на хората, които инвестират в имоти у нас. "През 2014 г. бяха 3-4%, през 2015 г. - 10-12%, а в момента са около 20%. Реално инвеститорите в имоти при отдаване под наем получават 4-8% доходност и второ, плавният ръст на цените с по 5-7-10% годишно след 1-2 години ще им донесе и допълнителна доходност", обясни Богданов.

Вижте целия разговор във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:20 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 0
Веск
преди 7 години
Бум, бум и отстреляха и Студентски град и Дианабад. Бум, бум - ни паркове, ни паркоместа, ни детски площадки, ни зелени площи - бум, бум. Не става така в този глобален свят. Само на Балканите излизат толкова нови играчи - Черна гора, Хърватска и т.н. Кой ще дойде у нас. То нашето осиране никъде го няма. Този бум при врахлитаща ни демографска криза не е голям бум. Страната няма повече човешки ресурс да изпраща към София. Свърши се. София сега и предстои да носи на гърба си цели области, където е мъртвило и реална икономика няма, а трябва да се плащат пенсии и да се поддържа инфраструктура, образование, здравеопазване. Усилващи се дисбаланси виждам аз, а пяната отгоре прилича на бум, но отдолу е помийка. Дано да бъркам. Провинцията е направо освободена за талибанските орди. Крайната несигурност може да предизвика бум, а лошото е , че едвам мина предното спукване на балона. Първите винаги печелят и те го направиха - преди 2 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 0
Bones57
преди 7 години
Лично за мен, отчитайки и масираната рекламна офанзива, се готви нещо над обичайния за строителството балон, по простата причина, че на всички замесени е известно, че въпросното строителство е напълно НЕПРОДАВАЕМО! С оглед на демографската криза, масовата емиграция и изтънелия джоб на българина, да се реанимират цените от преди 2008 г. е пълна лудост.Конкретно за Студентски град и Витоша, за които имам лични наблюдения, липсва каквато и да е адекватна инфраструктура. Трафика е кошмарен, а за електро- и водопроводните системи дори не ми се мисли.Та на въпроса. Възможна ли е схема, в която на финала и банки и строители да са напълно доволни и с чисти сметки?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 0
Bones57
преди 7 години
Има ли вариант (макар и нищожен) и "банки" и "строителни предприемачи" да знаят нещо, което не е известно на другите? Не бях се прибирал в България от доста време и какво да видя...Района около Витоша и Студентски град буквално се пука по шевовете от нови строежи. Имам предвид, че в момента не е останала дори една дупка за цвят, която да не е застроена или да не се строи в момента. Строи се дори след 10 часа вечерта.Какво имам предвид. Спомена за 2008 е все още твърде пресен за да са се намерили толкова бързо нови ***. Лично аз познавам трима големи в бранша, които фалираха и заминаха за топлите страни да се лекуват. С какъв акъл банките ще отпускат нови кредити, при положение, че има все още непокрити стари в строителния бранш и с какъв акъл разните предприемачи строят, при положение, че жилищата в 30 - 40 % от т.нар. ново строителство са напълно празни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 0
Alee
преди 7 години
Имало бум..ти да видиш. Имаме си демографски срив, те аз бум говорят. само погледнете сградите-30% от апартаментите не са заселени и вечер са тъмни. пари не носят, само затворени пари в пасиви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 0
redcretin
преди 7 години
От такъв "експерт" - такова мнение. Личи си че е учил в Магнаурската школа и е специализирал Нагоденко и Нагласов :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 0
QUANTUM
преди 7 години
Не знам защо, но много хора - за жалост даже и хора занимаващи се с пазари- не разбират как работи всъщност пазара - било то на имоти или други неща. Като говорят хората се надъхват с колко евро им се била вдигнала цената на имота и си правят сметка колко са забогатели. Истината е, че докато не си продал и взел парите нищо не си спечелил. За да продадеш, трябва да има някой да купи. Този дето купува не е глупав, той ще купи, ако има очакване, че ще спечели. Сега, ако дадеш за имот примерно с 20% отгоре, трябва да си наивник да си мислиш, че ще го дадеш с 50% отгоре, щото цифрите стават нещо смешни. Гледал съм хиляди имоти, отиваш и виждаш една дупка и ти искат камара пара- при положение, че примерно на други места по света можеш да вземеш същото нещо в по-голям размер и по уредено. И се почва тука това ще стане, онова ще стане, но дойде вече и ние да се пенсионираме, а чак толкова големи неща в България не са станали - още си цапаме с цървулите по прашасалите улици и караме по дупки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 0
QUANTUM
преди 7 години
Хората са странно нещо, само до преди 5 години бяха напълно отчаяни, сега пак почнаха да се надъхват. 100-200 хиляди евро за нищо ги нямат. Сега даже като се говори, се казва 50 евро-100 евро, като се има предвид хиляди...Като истината е, че хората не са и виждали толкова пари през живота си...Полека, да не стане после пак, а сега какво ще правим. Кредитът е хубаво нещо, но е важно да се позлва разумно и при добър левъридж. Внимавайте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 0
крас
преди 7 години
Заформя се голям строителен балон.Подгонени от ниските банкови лихви "ИНВЕСТИТОРИ" влагат парите си в СТРОИТЕЛНИ ПИРАМИДИ, "закупувайки" на зелено незавършени строителни обекти., Странното е как НОТАРИУСИТЕ изповядват сделки за ПОКУПКО ПРОДАЖБА на НЕУЗАКОНЕНИ СГРАДИ които не съществуват в правовия мир ?!В ЗЗД ясно е разписано , че в такива случаи се сключват НЕ договори за ПОКУПКО ПРОДАЖБА , а ДОГОВОРИ ЗА ИЗРАБОТКА с които строителя се задължава на свой риск да изработи нещо, съгласно поръчката на другата страна, а последната - да заплати възнаграждението след като обекта бъде готов за ЕКСПЛОАТАЦИЯ!!.При този вид сделки ВЪЗЛОЖИТЕЛЯ открива АКРЕДЕТИВ с който поставя условието при което банката ще преведе парите на СТРОИТЕЛЯ.Това ЗАДЪЛЖИТЕЛНО условие е подписано от Кмета УДОСТОВЕРЕНИЕ ЗА ВЪВЕЖДАНЕТО НА ОБЕКТА В ЕКСПЛОАТАЦИЯ!!Всички останали документи издадени от НАДЗОРА или който и да е друг орган нямат правна сила касаеща УЗАКОНЯВАНЕ НА СГРАДАТА!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 0
majnata
преди 7 години
Още един индийски факир , дето свири на змията да я дигне малко поне ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още