IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК предлага нови данъчни правила в подкрепа на електронната търговия

Разходите на дружествата при онлайн плащания на ДДС в ЕС ще се понижат значително и ще доведат до икономии на 2,3 млрд. евро годишно

15:32 | 01.12.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Европейската комисия представи мерки за подобряване на облагането с данък върху добавената стойност (ДДС) на предприятията за електронна търговия в ЕС.

Ако предложенията бъдат възприети, потребителите и предприятията ще могат по-лесно да купуват и продават стоки и услуги в интернет, се уточнява в съобщение на ЕК.

С въвеждането на общоевропейски портал за онлайн плащания на ДДС разходите на дружествата в ЕС за спазване на разпоредбите ще се понижат значително и ще доведат до икономии на 2,3 млрд. евро годишно.

С новите правила ДДС ще се плаща в държавата от ЕС, където е крайният потребител.

Очаква се това да доведе до по-справедливо разпределение на данъчните приходи между страните от ЕС.

С предложенията ще се помогне на държавите да възстановят сегашните си загуби от облагане с ДДС на онлайн продажби, изчислявани на около 5 млрд. евро годишно. Предполагаемите загуби на приходи могат да достигнат 7 млрд. евро до 2020 година.

Комисията дава възможност на държавите да прилагат същата ставка на ДДС за електронни книги и вестници, както за техните печатни издания.

ЕК предлага да отпаднат разпоредбите, които изключват електронните издания от благоприятното данъчно облагане, предвидено за печатни издания.

Приемането на новите правила ще позволи на предприятията, които предлагат стоки онлайн, по-лесно ще изпълняват всички свои задължения по ДДС в ЕС на едно място.

Засега онлайн търговците трябва да се регистрират по ДДС във всички държави, в които продават стоки.

Често сочени като една от основните пречки пред трансграничната електронна търговия, задълженията по ДДС струват на предприятията по около 8000 евро за всяка страна от ЕС, в която търгуват.

ЕК предлага предприятията да представят обикновена тримесечна декларация за ДДС, дължим в целия ЕС, чрез единен портал.

Прогнозите са, че по този начин ще се намали административната тежест на фирмите с 95%, което ще им осигури общи икономии на 2,3 млрд. евро и ще повиши приходите от ДДС със 7 млрд. евро.

Предвижда се да бъде въведен нов максимален годишен праг от 10 000 евро за онлайн продажбите, до който търговците, продаващи зад граница, ще могат да продължат да прилагат правилата за ДДС на държавата си на произход.

Това ще улесни изпълнението на задълженията по ДДС на 430 000 фирми в целия ЕС, които представляват 97% от всички микропредприятия, търгуващи през граница.

Втори нов годишен праг от 100 000 евро ще улесни работата на малките и средните предприятия, що се отнася до ДДС, като ще бъдат въведени опростени правила за установяване на страната на произход на клиентите. Тези прагове могат да се прилагат от 2018 г. за електронните услуги и от 2021 г. за стоките онлайн.

Други улеснения ще позволят на най-малките предприятия да се ползват от правилата за ДДС в страната, където са регистрирани, като например изискванията за фактуриране и счетоводство.

Първата точка за контакт ще бъде винаги данъчната администрация в страната, в която се намира предприятието, като дружествата вече няма да бъдат одитирани от всяка държава в ЕС, в която извършват продажби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
vstoykov
преди 7 години
В някои случаи клиентът даже не дава IP адреса - например при ползване на TOR (когато магазинът работи чрез .onion сайт)."the billing address of the customer" - не се ползва дебитна карта, не може да се валидира."location of the bank" - не се ползва банка."the country code of SIM card used by the customer" - потребителят не ползва телефон."the location of the customers fixed land line" - потребителят не ползва фиксирана линия.Какво правим тогава?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
vstoykov
преди 7 години
При новите протоколи за плащане няма такова нещо като "billing address" при новите протоколи за плащане. Това анахронизъм от дебитните и кредитните карти.The EU requires two non-contradictory items from this list: the billing address of the customer the Internet Protocol (IP) address of the device used by the customer location of the bank the country code of SIM card used by the customer the location of the customers fixed land line through which the service is supplied to him other commercially relevant information (for example, product coding information which electronically links the sale to a particular jurisdiction)In practical terms, it seems like you need to ask for the customer's address. You're unlikely to get much joy from trying to track down the location of their SIM card or their fixed landline number.Намерете статията "Providing proof of customer location for new EU VAT rules" за повече информация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
vstoykov
преди 7 години
"Втори нов годишен праг от 100 000 евро ще улесни работата на малките и средните предприятия, що се отнася до ДДС, като ще бъдат въведени опростени правила за установяване на страната на произход на клиентите. Тези прагове могат да се прилагат от 2018 г. за електронните услуги и от 2021 г. за стоките онлайн."Тези правила за установяване на страната на произход на клиентите водят до непредвидени (или предвидени?) проблеми при ползване на новите методи на плащане, при които не се ползва дебитна карта. При плащанията с дебитна карта потребителят въвежда адрес (заедно с номера на картата), който може да се валидира при плащането с картата (ако адресът не е коректен плащането не минава). При новите методи на електронни плащания обаче няма подобна валидация на адрес, протоколът, по който става плащането изобщо не предвижда да се прехвърля нещо друго, освен пари - няма информация за адреса на клиента.Тоест, няма такова нещо като "billing address" при новите протоколи за плащане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
vstoykov
преди 7 години
"задълженията по ДДС струват на предприятията по около 8000 евро за всяка страна от ЕС, в която търгуват"Вероятно се има предвид, че толкова струват разправиите, свързани с плащанията на данъка, а не самия данък. Данъкът е отделно. Тоест, това са банковите такси, разходите за данъчни консултанти и счетоводители и други.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още