IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Комунистическият рай Куба, от който милиони искат да избягат

Навсякъде по света хората опитват да бягат от комунистическия рай към капиталистическия ад, пише в коментар "Катимерини"

13:08 | 04.12.16 г. 3
<p>
	Алексис Ципрас в Хавана. Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Алексис Ципрас в Хавана. Снимка: Ройтерс

Не е незначително събитие да държиш реч по време на възпоменателна церемония за живота на някого, когото определят за символ на един отиващ си свят, на идеология, оцеляваща само в някои кътчета на Земята, за ужас на хората, живеещи там.

Това посочва Пасхос Мандравелис в коментар за "Катимерини" по повод визитата на гръцкия премиер Алексис Ципрас в Хавана. Там той не само беше единственият европейски лидер, който участва, но и държа реч по време на възпоменателната церемония по повод смъртта на дългогодишния лидер на Куба Фидел Кастро.

Утопията на режима на Кастро не оцелява на друго място извън Куба, а делото Фидел е успешно продължено от брат му Раул въпреки всички заявки за промяна на режима, установен от диктатора през 1959 година. "Да, това е диктаторски режим. Може би с добра система на обществено здравеопазване, но отговорен за 5,6 хил. екзекуции и 1,2 хил. убийства", посочва Мандравелис.

Според кубинските архиви режимът на Кастро директно е отговорен за 10 723 загинали. Допълнително около 78 хил. души са се удавили по пътя между Маями и Куба. Но движението не е от Маями към райска Куба - миграционните потоци имат само една посока, дори и в САЩ да има ужасна здравна система.

Всъщност навсякъде по света хората умират в опит да напуснат комунистическите райски кътчета и да отидат в капиталистическия ад. Те не могат да бъдат спрени нито от куршумите на Източна Германия, нито от увещанията на гръцкия премиер, посочва още авторът.

В Гърция има "нечовешката логика на пазара и неолиберализъм", каза Алексис Ципрас в Куба. И докато в Гърция всеки знае колко брутален може да бъде този "неолиберализъм", то в други части на света буквално умират да научат, допълва Пасхос Мандравелис.

Той припомня, че през 1980 година 10 хил. кубинци буквално щурмуват посолството на Перу в Хавана с искане за убежище. Това накара Фидел Кастро да отвори за кратко границите и всеки, който "не желае повече да живее в Куба", можеше да напусне. През първия месец над 85 хил. души напуснаха страната. За петте месеца, докато границите са били отворени, над 125 хил. души са напуснали Куба.

Днес повече от 10% от кубинците живеят в самоналожено изгнание. Но тези 1,3 млн. души не потърсиха нов социалистически рай, а предпочетоха бруталността на неолиберализма.

Затова и сцената на Площада на революцията в Хавана е сюрреалистична за автора. Не само заради диктаторите "притиснали Ципрас от двете страни". "Нека помислим за момент: премиер на страна, която позволява левите да управляват, отива в страна, в която излизането от идеологическата линия се наказва с лишаване от свобода или смърт, и казва на тези хора, че се притеснява от неолиберализма", пише Мандравелис.

Ако той се чувства толкова изтормозен, може да остане и да види комунистическата версия на "независимост, свобода, справедливост и достойнство", което описа в своята реч, завършва още анализаторът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
serafima
преди 7 години
Аз пък се питам за съседно Мексико, като не е комунистическо защо толкова хора искат да отидат да живеят в САЩ? Дори стени строят, засилват контрол и т.н. Същото е и от други далеч не комунистически страни. Защо не се споменава държавното устройство при тях, а само при Куба? Цената, на която ФАЩ постигат успехите си, включва и обирджийството на тези страни. Който знае историята на САЩ, разбира какво имам предвид. Така че хайде да не правим капитал от един частен случай, А? Сега Куба ще стане публичният дом на ФАЩ и неговите кравари. Вече и достойнство няма да имат. Пак ще си говорим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 7
ratten
преди 7 години
ше избягат, ама после ще разберат, че в рая трябва яко да работят за мижав долар. още няма да са го сложили в джоба и ще трябва да го дадат за квартира, сметки, поликлиника и данъци. накрая пак ще са по-гол гъС, но впрегнати с ипотека и без никакво време за танци по улиците.да живей амириканската мечта
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 17
majnata
преди 7 години
Ми дайте за сравнение дълга на Гърция и тоя на Куба , та да видим какво е искал да каже , но не каза директно Ципрас .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още