IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Излизане от ЕС би било катастрофа за Франция, смята финансовият й министър

Цели сектори на френската икономика зависят от способността на страната да изнася продукция, заяви Мишел Сапен

13:38 | 04.12.16 г. 2
<p>
	Мишел Сапен (вляво). <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Мишел Сапен (вляво). Снимка: Ройтерс

Излизане на Франция от Европейския съюз (Frexit) би било "кошмар" за страната, защото нейната икономика в значителна степен зависи от експортния потенциал, казва в интервю за руското радио "Ехото на Москва" френският финансов министър Мишел Сапен, цитиран от ТАСС и БТА.

"Ако под Frexit вие разбирате излизане на Франция от ЕС и от еврозоната - да си представим най-лошия вариант, аз смятам, че това би било кошмар и би обрекло французите на катастрофално влошаване на икономическата ситуация", каза той.

Сапен отбеляза, че еврозоната дава значителни предимства на Франция, която е голям износител и цели сектори на нейната икономика зависят от способността на страната да изнася продукция.

Просто не можем да си представим как Франция може да се върне към границите с митническите тарифи - това би било икономическа катастрофа, продължи министърът.

"Ако се върнем към националната валута и собствените лихвени равнища, то тези равнища веднага биха скочили рязко, което до голяма степен би ограничило възможностите за икономически ръст. Сегашните ниски лихви по кредитите са възможни благодарение на силната единна валута, която се ползва с доверие на международния пазар", подчерта той.

Коментарът е Сапен е свързан с предишни изявления на лидера на опозиционния крайнодесен "Национален фронт" Марин льо Пен за възможността във Франция да бъде проведен референдум за членството в ЕС, ако тя бъде избрана за президент през 2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 35 rate down comment 0
nobel
преди 7 години
Понеже британците вече катастрофираха сега точно същото очаквало и Франция. Голяма работа е това ЕС. Те гърците за това не искат да излизат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 42 rate down comment 1
majnata
преди 7 години
Еми вие и германците сте добре , щото всички останали са вече на просяшка тояга, ама и това няма да трае вечно !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още