IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Белградската фондова борса официално стана част от SЕЕ Link

В резултат на това SЕЕ Link се разраства на четири регионални пазара, като съвсем скоро се очаква включването и на борсата в Любляна

12:38 | 05.12.16 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Investor Finance Forum, Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor Finance Forum, Investor.bg

Фондовата борса в Белград от днес е активен член на регионалната платформа за търговия на ценни книжа - SEE Link, обяви Българската фондова борса. 

През февруари белградската борса изяви намерението да се присъедини към SEE Link и сега вече е оперативно свързана с платформата. В резултат на това SEE Link се разраства на четири регионални пазара, като съвсем скоро се очаква включването и на борсата от Любляна, Словения.

SEE Link e проект, стартиран от борсите в България, Македония и Хърватия с цел да се създаде регионална инфраструктура за търговия на ценни книжа листвани на тези пазари. През 2014 г. трите борси регистрираха обща компания със седалище в Скопие.

„Това е поредният етап в развитието на SEE Link, тъй като борсата в Белград е на практика първият активен член, който се включва в платформата след трите борси-основатели. За инвеститорите и брокерите, които използват SEE Link се открива още една възможност за търговия и на този пазар“, заяви Иван Такев, изпълнителен директор на Българска фондова борса-София.

По думите му фокусът на усилията в бъдеще ще бъде в присъединяването на останалите пазари, заявили включване, както и намирането на ефективни решения в областта на пост-трейдинга. Според него така ще се опрости максимално търговията между отделните държави.

От своя страна Синиша Крнета, главен изпълнителен директор на Белградската борса (BELEX), заяви, че оперативната свързаност към SEE Link e важна за бъдещите перспективи пред белградската борса, нейното позициониране и това на региона.

„BELEX се стреми към превръщането на местните и регионални капиталови пазари в допълващ модел за финансиране и развитие на частния сектор и така той да стане по-видим и атрактивен чрез представянето на интересна инвестиционна алтернатива“, отбелязва Крнета.

Той изрази готовността и ангажираността на борсата в Белград към заздравяването на връзките между реалния сектор и капиталовия пазар, връзката, която по думите му „все още липсва в нашия регион“.

Още четири оператора се подготвят в момента за свързване към платформата: борсите в Любляна, Атина, Баня Лука и Черна гора, като първата от тях ще стане част от нея съвсем скоро.

По време на провелия се миналия месец Investor Finance Forum стана ясно, че борсата на Любляна ще се присъедини към платформата през януари 2017 г.

По време на събитието изпълнителните директори на македонската борса Иван Шериев, на българската - Иван Такев и на белградската борса Синиша Крнета, заедно с Мирослав Маринов от ПОК „Доверие“ като институционален представител, обсъдиха проблемите пред фондовите борси на Балканите.

Участниците се обединиха около тезата, че заедно регионалните борси могат да излязат по-бързо от кризата и да намерят решения на проблемите си, които за голяма част от региона са почти идентични.

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
vankata89
преди 7 години
И ако може държавата да махне данъците или да си ги сабира по някакъв друг начин не за друго ами защото си е направо ракетно инжинерство занона за данъците върху дивидентите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Спящият бик
преди 7 години
Хубаво, ама много бавно стават тука нещата. Кога ще има реална търговия - това е въпросът? Защото без нея нищо не се е случило!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още