IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спасителният план на Monte dei Paschi увисна на косъм

Ако планът се разпадне, Италия трябва да използва обществени средства за спасяването на банката

14:55 | 05.12.16 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Спасителният план на стойност 5 млрд. евро за италианската банка Monte dei Paschi di Siena виси на косъм след тежката загуба на премиера Матео Ренци на референдума, изправил страната пред политически вълнения, пише Ройтерс.

Изпадналата в криза италианска банка се нуждае от парите до края на месеца, но сега Италия се изправя пред предсрочни избори, след като Ренци обяви, че ще поеме отговорност, подавайки оставката си след поражението на вота.

Monte Dei Paschi, оценена от европейските стрес тестове това лято като най-слабият заемодател, планира да започне продажба на акции още в сряда или четвъртък.

На борсата в Милано акциите на банката поевтиняват с 3,08% малко след 14 часа българско време. Бордът на банката се очаква да се събере във вторник.

Италианският министър-председател призна поражението си на референдума за конституционна реформа и каза, че ще връчи днес оставката си на президента Серджо Матарела.

Италианските държавни облигации и акции понижиха цените си рязко рано в понеделник, а инвеститорите се притесняват, че нестабилността в третата най-голяма икономика в еврозоната може да даде тласък на спящата финансова криза и крехкия банков сектор на страната.

На борсата в Милано книжата на банката Intesa Sanpaolo поевтиняват с 2,35%, а на UniCredit понижават цената си с 5,13% към 14 ч. 

Според анализатори на Morgan Stanley отрицателният вот в Италия ще направи за Monte Dei Paschi излизането от кризата по-трудно. „На база на размера и обема на капитала, който е необходимо да бъде набран, предизвикателството изглежда доста голямо“, отбелязват анализатори.

Ако планът на Monte Dei Paschi се разпадне, италианското правителство се очаква да се намеси и да използва обществени пари за спасяването на банката, обясниха европейски банкери, цитирани от Ройтерс, без да бъдат назовани.

Агенцията посочва, че дори в разгара на дълговата криза в еврозоната, Италия избягваше да инжектира обществени пари в банковия сектор или да поиска спасителна помощ от ЕС. Но решенията за излекуването на сектора са на изчерпване, а той е обременен с лоши кредити на стойност 360 млрд. евро, натрупани по време на тежката рецесия.

Спасителният фонд в размер на 4,25 млрд. евро, обявен по-рано от премиера Матео Ренци и финансовия министър Пиер Карло Падоан, пресъхва на фона на изникващите като гъби банкови кризи.

През пролетта две банки от региона Венето бяха спасени със средства на фонда в размер на 2,5 млрд. евро и скоро ще се нуждаят от нова инжекция за 2,5 млрд. евро.

Други четири по-малки кредитора, които миналата година бяха спасявани от здрави банки,  също се нуждаят от още средства. В същото време провал в спасителната схема на Monte Dei Paschi рискува да усложни плановете на Unicredit за набиране на капитал.

Повече по темата вижте тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 1
abdul
преди 7 години
По-скоро ще запалят война от колкото да видиш уникрeдит фалирaла. Италианската мафия не си оставя коня в реката..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
Toranaga
преди 7 години
Лично аз се надявам да фалира, а хич няма да е зле и Уникредит да освободи полето на други по- добри играчи полето!!! Тогава ще можем да пазаруваме на 10 стинки за левче!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 0
qnidopi
преди 7 години
Обожавам, когато се използват думички, като "трябва" за какво ли не. Могат и да не я спасяват.. хахаха, трябвало..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 1
abdul
преди 7 години
Нащо химик-банкерско *** няма ли да се изкаже по темата за банкaта майка UNIСREDIT?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още