IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възходите и паденията на Франсоа Оланд

През ноември 2016 г. одобрението на политиката му падна до ниво от 11%

22:34 | 06.12.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Френският премиер Манюел Валс обяви, че подава оставка и продължава като кандидат – президент. Оставката на Валс бе възможна благодарение на решението на президента Франсоа Оланд да не се кандидатира за втори мандат. Това е първият подобен случай в 58-те години съществуване на Петата република. А решението на държавния глава е пряко свързано със слабото одобрение на народа на Франция - никога досега рейтингът на президента не е падал под 15%, посочва ТАСС.

През ноември 2016 г. одобрението на политиката на Оланд падна до ниво от 11%, независимо от това, че средно рейтингите на френските президенти са се колебаели между 20 и 60%. 

Агенцията проследява основните промени в оценката на управлението на Оланд през последните четири години.

Данъците за богатите

Като представител на френската социалистическа партия, Оланд още по време на предизборната си кампания обеща да увеличи данъците за богатите слоеве от населението. Това е обещание му коства стремглавото падане на собствения му рейтинг на одобрение.

Според предложената през септември 2012 г. инициатива, гражданите с доход от над един милион евро годишно, трябва да се облагат със 75% данък, вместо обичайните 41%. Данък "богатство" влезе в сила само през 2013 г. след въвеждането на изменения и одобрението на конституционния съд, а на 1 януари 2015 г. се оказа икономически неоправдан. 

Данъкът не се хареса на някои французи и добре известни бизнесмени и хора на изкуството започнаха да напускат страната. Един от тях беше актьорът Жерар Депардийо, който през 2013 г. получи руско гражданство.

Еднополовите бракове

Намерението на Оланд за легализиране на еднополовите бракове беше обявено по време на предизборната кампания през 2012 година. Съответният закон официално влезе в сила през май 2013 г., но не помогна за повишение в популярността на президента.

Представеният в парламента през ноември 2012 г. законопроект само за няколко месеца успя да мине през Сената. Но въпреки този факт, общественото мнение беше поляризирано. Особено недоволство законът събуди в католиците и мюсюлманите, което прерасна в протести по улиците на френските градове.

Скок на одобрението след терористичните атаки

През 2015 г. Франция бе разтърсена от серия брутални терористични нападения в Париж. През януари жертви на терористите станаха 12 души от редакционния екип на сатиричния седмичник "Charlie Hebdo". През ноември в резултат на експлозия на стадион "Стад дьо Франс"  и клането в концертната зала "Батаклан" в центъра на Париж, както и след стрелба в парижки ресторанти, въоръжени терористи убиха общо 130 души.

В тези трудни дни за Франция, страната се обедини около своя президент, който твърдо заяви намерението си да унищожи терористичната организация "Ислямска държава" и призова за координация на антитерористичната дейност в Съединените щати, Русия и други водещи световни сили.

Реформите за работниците

Следващият удар по рейтинга на Оланд беше недоволството на населението за реформата в трудовото законодателство, проектирана от Социалистическата партия.

Реформите силно укрепиха позицията на работодателите. Според новия кодекс те могат да увеличат броят на работните часове до 46 на седмица и да имат повече права при уволнението на служителя, както и  при съгласуването на почивка и намаляване на заплатите.

Недоволството от реформата доведе до серия от протести, които заляха Франция през март, април и май. Според различни оценки по улиците на Париж и други големи градове излязоха над един милион души.

Смелата стъпка на социалиста

И накрая, историческото изявление на президента, с което се отказа да участва в следващите президентски избори имаше малък, но положителен ефект върху рейтинга му.

Причината за решението, заедно с клонящото към нула одобрение на президента, стана желанието на Оланд да засили позицията на неговата партия в президентските избори.

Премиерът Манюел Валс се възползва от тази възможност, като обяви кандидатурата си и  подаде оставка.
Личният рейтинг на Валс към началото на декември е само 26%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 7 години
поради същата причина заради която хора като теб слагат глу.пави коментари, мислейки че са казали нещо умно :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
majnata
преди 7 години
Защо изобщо недоразумения като тоя , или като нашия Плвнелиев стават президенти ?! Само за да обслужат нечии интереси в сянка , срещу съответния хонорар , естествено !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още