IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И борсата в Словения се присъедини към SEE Link

Словенският оператор се включва броени дни след белградската борса

15:20 | 08.12.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Фондовата борса в Любляна, Словения, от днес е активен член на регионалната иновационна платформа за търговия на ценни книжа SEE Link, съобщава Българската фондова борса (БФБ – София).

Словенският оператор се включва броени дни след като към SEE Link се присъедини Белградската борса. Така платформата вече позволява да се извършва търговия с ценни книжа на пет регионални пазара. 

С оперативното свързване и на борсата в Любляна, SEE Link вече дава достъп до пазар с обща капитализация от над 38,5 млрд. долара и повече от 500 ценни книжа, които отговарят на условията за търговия.

Общо 27 инвестиционни посредници имат право да търгуват чрез SEE Link. В допълнение други седем от Белградската борса са в процес на получаване на членство.

Още три борси се подготвят за свързване към SEE Link: тези в Атина, Баня Лука и Черна гора.

SEE Link e проект, стартиран от борсите в България, Македония и Хърватия с цел да се създаде регионална инфраструктура за търговия на ценни книжа, листвани на тези пазари. През 2014 г. трите борси регистрираха обща компания със седалище в Скопие.
 
„Това е поредният етап в развитието на SEE Link, тъй като борсата в Белград е на практика първият активен член, който се включва в платформата след трите борси-основатели. За инвеститорите и брокерите, които използват SEE Link, се открива още една възможност за търговия и на този пазар“, заяви Иван Такев, изпълнителен директор на Българска фондова борса-София, при включването на Белград към платформата. 
 
По думите му фокусът на усилията в бъдеще ще бъде в присъединяването на останалите пазари, заявили включване, както и намирането на ефективни решения в областта на пост-трейдинга. Според него така ще се опрости максимално търговията между отделните държави.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 5
Спящият бик
преди 7 години
И ко?...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още