IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политическо самоубийство за Ципрас, ако приеме условията на кредиторите

Вижте коментара на гръцкия журналист Йоргос Христидис в седмичното обзорно предаване Invest/Or по Bloomberg TV Bulgaria

19:08 | 12.12.16 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

„Никога в историята, или в много редки случаи, някоя страна е успявала да поддържа много високи бюджетни излишъци за продължителни периоди от време. Така че, ако правителството на Алексис Ципрас се съгласи да го направи, това би означавало политическо самоубийство“, каза финансовият журналист Йоргос Христидис от Гърция.

Христидис коментира ситуацията около гръцките дългове в контекста на последните отстъпки, направени от кредиторите и поставените от тях условия, в седмичното обзорно предаване Invest/Or по Bloomberg TV Bulgaria. В понеделник, 5 декември, финансовите министри на страните членки на еврозоната гарантираха на Гърция нови дългови облекчения, като в замяна поискаха от гръцкото правителство да постигне първичен бюджетен излишък от 3,5% до 2018.

„Последното облекчаване на дълга за Гърция представлява краткосрочни мерки, които ще влязат в сила незабавно. Всъщност обаче те ще осигурят значително облекчаване на дълга за Гърция до 2060 г.. Тоест говорим за период от повече от 40 години от сегашния момент. На практика това, което еврозоната предлага на Гърция, е известна защита от повишение на лихвите в бъдеще. Лихвите ще останат на постоянни нива, което няма да позволи на Гърция да пострада от повишавания на лихвите. Освен това ще бъде удължен матуритетът, практически моментът, в който заемите ще трябва да бъдат върнати. Става въпрос за част от средствата, предоставени по Европейския стабилизационен механизъм“, каза Христидис.

„Мащабни облекчения на гръцкия дълг обаче едва ли ще има до септември 2017 г., когато са парламентарните избори в Германия. Ангела Меркел ще се кандидатира на изборите и не мисля, че финансовият министър Волфганг Шойбле ще иска да ѝ връзва ръцете, и да я постави в позицията да влезе в изборите от позицията на човек, който е опростил дълга на Гърция“, допълни журналистът.

Вижте повече от коментара на Йоргос Христидис във видеото с втората част на предаването:

Изминали издания на Invest/Or гледайте тук

Следете Invest/Or и във Facebook

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Седмичното обзорно пазарно предаване „Invest/Or” се излъчва всяка неделя от 20 часа по Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 0
Momchil_Matev
преди 7 години
Някой да е чувал за едно понятие "стойност на парите"? Като увеличават матуритета и намаляват лихвите, на практика кредиторите на Гърция намаляват стойността на отпуснатите средства. Номинално - не, но реално - да. Това е като скрито опрощаване за пред избирателите. Така, че никакво самоубийство не е, а си е чисто ромейско измъкване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
majnata
преди 7 години
Пирова победа е Ципрасовата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
majnata
преди 7 години
Нали затуй разкараха Варуфакис миналата година , че да омагьосат Ципрас по яко ...ама той нещо почна да се усеща как го гласят за курбан !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още