IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Бум" и "лудост" - новите асоциации за жилищния пазар в големите градове

Един от основните въпроси е върви ли пазарът към надуването на нов, опасен балон

15:42 | 01.01.17 г. 16
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

2016 г. вече е история. Вижте кои са най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот в България и по света през последните 12 месеца в специалната секция на Investor.bg "Икономиката през 2016 г."

За жилищния пазар 2016 г. вероятно се усещаше като 2005 или 2006 г. Поне за пазара в София и другите големи градове, които превключиха на „пета скорост“. И ако 2015 г. се характеризираше с думата „възстановяване“, асоциациите през 2016 г. са по-скоро за „бум“, а може би дори и за малко „лудост“. Лудост заради бързия ръст на цените, на сделките с имоти в строеж, дори в начална фаза на строителството, заради завишените очаквания на много продавачи на имоти на вторичния пазар.

Допълнителен тласък на пазара продължава да дава политиката на банките за понижаване на лихвите по депозитите и продължаващия спад на лихвите по кредитите. Хората не виждат смисъл да държат пари в банка, защото те не им носят доходност, а напротив – в много случаи може да се окаже, че разходите за обслужването на депозитите са по-големи.

Отделно заради силния ръст на наемите в големите градове в момента дилемата наем или заем определено се решава в полза на кредита, който при достатъчно добро съфинансиране излиза доста по-изгодно, отколкото плащането на наем.

Един от основните въпроси е върви ли пазарът на имоти в големите градове и особено в София към надуването на нов, опасен балон на фона на все по-засилващото се търсене не само заради преимуществото на ипотечните вноски пред размера на наемите. Отговорът се крие в голяма степен в строителната активност и динамиката на вторичния пазар. Вижда се, че новото строителство се усвоява с изключително бързи темпове, а противно на логиката покупката на жилище в сграда в процес на строеж (т.нар. сделки „на зелено“) в повечето случаи излиза по-скъпо, отколкото покупката на готово жилище.

Първият двуцифрен ръст на цените след кризата

За пръв път от 2008 г. отчитаме двуцифрен ръст в цените на имотите в София, коментира пред Investor.bg Полина Стойкова от Bulgarian Properties.

За цялата 2016 г. увеличението на цените на жилищата в столицата е около 12% - двойно по-голям спрямо миналогодишния, сочат още данните на компанията. Още към средата на годината средната цена на кв.м жилищна площ в София премина психологическата граница от 900 евро, а големите и по-скъпи жилища се радват на все по-засилено търсене.

За пръв път и възходящият цикъл на пазара се движи от местно търсене, подчертава Полина Стойкова. То пък се определя от стабилни фундаментални фактори – ръст на заетостта и доходите в столицата и другите големи градове, спад на безработицата, вътрешната миграция, както и инвестиционният интерес към сектора на имотите заради атрактивния доход от наем.

От Адрес Недвижими имоти коментират, че ръстът в цените се е проявил различно при различното строителство. При старото нивата са се покачили по-осезаемо през първото полугодие, а след това е регистрирано леко задържане. При новото строителство тенденцията е по-скоро обратната – в началото на годината ръстът е по-плавен, а през второто полугодие е започнал по-динамичен ръст.

Занапред обаче от Адрес очакват успокояване на цените заради драмите на политическата сцена.

Последна актуализация: 11:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

15
rate up comment 2 rate down comment 0
Crux
преди 7 години
Пропускаш тънкия факт, че в големите градове една голяма част от жилищния фонд са панелни коптори, от които всеки, видял се с малко пари, гледа да избяга. Панеляците се гетоизират с бързи темпове. Тъй че има огромен мегдан за развитие на имотния пазар в големите градове, където хората са и по-добре платени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 0
Crux
преди 7 години
Нищо ненормално. След пика през Q3 2008 последва гръмотевичен срив докъм края на 2010, след това плато за 3-4 години и от година - година и нещо - ръст. И понеже в България всичко е истерично, ръстът и спадът също са истерични. Скокообразни, а не плавни. Та сега 3-4 години балонът ще се надува здраво, докъм 1300-1400 евро средна цена на кв. м в София, после БУМ! и бърз срив до 800 - 900, известно време плато да съберат хората сили и парици и хайде пак на балона. ;-) За *** не важи поговорката, че светкавицата никога не пада два пъти на едно и също място :-D :-D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 14 rate down comment 0
Веск
преди 7 години
Въпрос на време. Малко е късно за купуване. Момента беше преди 2, даже 3 години като цени и като потенциал за растеж. Сега с тази яка намеса на банките балона е реален и всеки трябва да мисли кога ще се спука. ЕС е доста нестабилен и предизборен. Изненадата може да е по-бърза от предния път. Само няколко града и области се развиват. Повечето области са в застой. Относно икономиката например - голямо мъртвилио е в рекламата, няма такъв растеж, какъвто тръбят и той не е пазарен , а уреден. За какви реални пазари въобще да говорим. Набор 97 с 60 000 души влезе в живота. Как? 20 процента вече в чужбина, 1/3 *** без образование. За какъв точно потенциал да теглим кредити? Смешно е. Кой ще наема? Големите следвоенни набори са градско население, което поради възрастта си ще освобождава десетки хиляди жилища годишно при млади набори 60 000 души. Жилищния фонд ще застарява и само местенето към 3-4 града ще движи .... тинята на загиващата нация и държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 1
ratten
преди 7 години
оп, трейдърко, това не се отнася за теб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 8
ratten
преди 7 години
не разбирам защо се хабите да пишете прогнози, очаквания и минуси,като повечето от вас ще си бъдат доживотни наематели на квартири или ще чакат да наследят семейният панел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 9
supertrader
преди 7 години
Ако ЕС вземе че се разпадне 10к евро ги минават като малка гара в момента в който еврото все още го има но стане ясно че е валута от миналото. И понеже и долара е много "стабилен" и ще си имаме глобална полухиперинфлация. Тя ще се случи през 2021 година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 7
supertrader
преди 7 години
Чакаме да дойдат китайците, там квадрата на по лошо качество строителство от нашено е 10 000 еврака. От 2000 до 2008 като най силно се бяха окопитили през 2005 - 6 надуваха цените с по над 20 процента на година, после знаеш последва срив и надуха главите на хората че инвестиция в имот е много лошо неща, сега пак цените трябвало да се качват с 20% на година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 1
dani de vito
преди 7 години
Между другото биткойна мина 1000 долара сутринта в Китай.При цена 7100 реминби за биткойн и курс 6,95 CNY/USD това си е балистичен отскок :) Не знам дали не е във връзка с централната им политика на контрол ,или скоро ще девалвират пак .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 10
dani de vito
преди 7 години
Не съм търсил ,но следя цените наоколо. За купуване беше времето около 2000 -та година.Тогава цените на средно жилище 60-70 м2 в голям град бяха 6-7000 долара .Пак ще му дойде времето за купуване , като или цените ще са същите при съответна девалвация на лев-евро което е по -вероятно ,или както през 1997-99 рязко се сринаха ,но за това трябва гърмеж на еврозоната и съответно валутния борд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 30 rate down comment 2
tony1975
преди 7 години
е хубаво де, бетон се лее яко навсякъде!Всеки купува, че да отдава под наем.... е кой ще живее под наем тогава? И как ще им излезе сметката като ха са вдигнали наема, ха квартиранта е теглил ипотека, че му е по-изгодно и се е изнесъл?Малко не е логичен в момента пазара май?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още