IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на САЩ нараства с най-силен темп от две години, сочат финалните оценки

БВП се разширява с 3,5% на годишна база за периода юли-септември. Предишната оценка беше за ръст от 3,2 на сто

16:57 | 22.12.16 г. 10
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономиката на САЩ нараства с по-бърз темп през третото тримесечие, отколкото първоначално се смяташе, показва финалното четене на данните, цитирани от Wall Street Journal.

БВП се разширява с 3,5% на годишна база за периода юли-септември, сочат данните на Министерството на търговията на САЩ, публикувани днес. Предишната оценка беше за ръст от 3,2 на сто. Растежът е най-силният за тримесечието от две години насам.

Икономистите, анкетирани от Wall Street Journal, също очакваха повишението да бъде ревизирано нагоре, но до 3,3%. През първите две тримесечия на годината темпът на ръст беше съответно 0,8% и 1,4%.

По последни данни се наблюдават по-силни потребителски разходи за услуги и по-стабилни бизнес инвестиции в сгради и интелектуална собственост. 

Компанията Macroeconomic Advisers, която изготвя прогнози, очаква икономиката на САЩ да се разшири с 1,6% годишно през последното тримесечие. Според анализаторите, анкетирани от WSJ, повишението през 2016 г. ще е 1,9% и 2,4% през 2017 г.

Средният темп на ръст на американската икономика от края на рецесията през 2009 г. е 2%, което е най-слабото повишение във времената на експанзия от 1949 г. насам.

Първите оценки за ръста на БВП през 2016 г. ще бъдат публикувани на 27 януари.

Потребителските разходи са ревизирани от 2,8% до 3% годишен темп на ръст, което обаче все още представлява забавяне на фона на 4,3-те процента повишение от второто тримесечие.

Показателят за бизнес разходите – инвестициите във фиксирани нежилищни активи, е ревизиран от 0,1% до 1,4%. Разходите за сгради растат с 12%, а тези за интелектуална собственост – с 3,2%.

Жилищните инвестиции се понижават с 4,1% през третото тримесечие, което подсказва забавяне в строителството на жилища и в подобрението им. Именно този сектор оказваше подкрепа на икономиката през по-голямата част от експанзията.

Международната търговия и ръстът на складовата наличност при частните компании оказват скромен принос за ръста през периода юли-септември.

Последните ревизирани данни показват, че понижението в щатските и общинските разходи е по-слабо, отколкото се предполагаше. Федералните разходи, включително в сферата на отбраната, растат.

Друг детайл сочи, че повишението на корпоративните печалби всъщност е по-слабо отколкото се оценяваше.

Печалбите след корекции растат с 2,6% през третото тримесечие, а не с 3,5 на сто. На годишна база корпоративните печалби растат с 4,3 на сто, което е най-резкият темп от две години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
nobel
преди 7 години
Разбира се, че правя разлика между финансова и календарна година. Но финансовата 2017 току що е започнала, доколкото знам за Щатите - на 1-и септември. А ти прочети статията, защото в нея се говори за ръстът през ... третото тримесечие. Много ясно, че харчовете от септември насам няма как да повлияят в случая. А ти какво обяснение ще ми дадеш на това, което е написано в статията, че ръстът през първото тримесечие е бил само 0,8, през второто 1,4 а през третото изведнъж 3,3? Като по какъв начин една такава огромна и следователно инертна икономика прави подобни скокове? Не ще да е било без помощ отвън. Я от бюджета, я от статистиката или просто от двете. Намери ми логично обяснение защо в началото на годината растежът е бил толкова нисък
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
nobel
преди 7 години
US Budget Deficit Rose in Fiscal Year 2016, First Time in Five YearsUS budget deficit widens to $ 587 billion in September
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
nobel
преди 7 години
Нещо мнението ти не съвпада с това на The Wall Street Journal:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
georgi_shum
преди 7 години
Питах за дефицита им :) не за дълга?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
georgi_shum
преди 7 години
Би ли дал източник /линк/ към тези данни за бюджетния дефицит ? Или така си цитираш само едни цифри ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още