IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво стои зад ратификацията на "Турски поток"?

"Газпром" няма да построи газопровода, а го използва за шантаж на Украйна, смята украинско издание

11:09 | 23.12.16 г. 4
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

След дълги години Русия успя да получи разрешение за строителството на газопровод по дъното на Черно море, пише в анализ Украинският независим новинарски портал (UINP).

Според изданието Москва се е опитвала да получи разрешително или от Турция, или от България, а двете държави ту са давали съгласие, ту са се отказвали от проекта. Желанието за строителство на газопровода - преди наричан "Южен поток", а днес "Турски поток", обаче е чисто политическо, защото Русия го използва за шантаж на Украйна, подчертава изданието.

"Газпром" няма да пристъпи към реалното изграждане на газопровода, защото е много скъп, а в бюджета на Русия в момента няма достатъчно средства, за да се обезпечи проекта. Изданието припомня сметките за "Южен поток" - при първото заявление за строителството през 2012 г. цената е била 16 млрд. долара, но за две години сумата набъбна до 24 млрд. долара плюс 10 млрд. долара за пътя на тръбите по сушата в Европа.

Ако се вземе предвид инфлацията цената на "Южен поток" днес трябва да е около 50 млрд. долара, изчислява изданието.

Припомняме обаче, че плановете на "Газпром" по отношение на газопровод по дъното на Черно море се промениха не само по отношение на направлението. "Южен поток" трябваше да бъде реализиран с четири тръби, които да пренасят 63 млрд. куб. метра природен газ годишно.

Проектът също имаше всички необходими разрешителни, дори бяха сключени и договори за строителство и бяха направени символичните "първи заварки" на тръби по трасето.

Капацитетът на "Турски поток" е наполовина. Ангажиментите на "Газпром" към европейските клиенти пък приключват до газов хъб на границата между Турция и Гърция.

Преди дни руското правителство внесе законопроект за ратификацията на "Турски поток" в Държавната дума. В обосновката е записано, че разходите за двете тръби на новия газопровод ще бъдат около 7 млрд. евро. В началото на месеца Турция ратифицира споразумението за изграждане на газопровода.

Украинското издание посочва още, че при плановете си да заобиколи Украйна Русия не отчита възможностите, които има Киев да защити интересите си. Страната печели милиарди от транзита на руски газ в Европа и едва ли ще остане безучастна при опитите да бъде заобиколена.

В тази битка Киев може да има за съюзник САЩ, които планират увеличение на добива на шистов газ и износ към Европа. Според UINP именно САЩ са спрели "Южен поток", защото от една страна той укрепва позициите на Русия в Европа, а от друга и за да запази пазара за американските износители на петрол и газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Ango
преди 7 години
Един материал за това какво смята Газпром няма да е излишен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
majnata
преди 7 години
"Газпром" няма да построи газопровода, а го използва за шантаж на Украйна, смята украинско издание"А Инвестора как смята ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 4
KPetkov
преди 7 години
Личи си колко са анализатори, ако си мислят че германците ще се метнат на шистовия газ от САЩ при положение, че от където и да минават тръбите доставките ще са по-евтини.Евтина пропаганда и манипулация на общественото мнение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 3
V.At.
преди 7 години
Интересно, не знаех до сега за големия авторитет на украинските анализатори. Но щом са влезли в списъка на Инвестор няма как да е иначе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още