IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Минасян: 2016 г. не беше успешна за българската икономика

Темпът на ръст не е достатъчен, за да се намали дистанцията до средното равнище на ЕС

14:15 | 27.12.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

2016 г. беше неуспешна за нашата икономика. Темповете на прираст на БВП вероятно ще бъдат повече от 3%, да кажем дори 3,5%, при условие, че очаквахме 2,5%. Въпросът е дали това представяне е удовлетворително, а оценка за това можем да направим в контекста на мястото си в Европа. Това каза професор Гарабед Минасян от Института за икономически изследвания към Българска академия на науките (БАН) в ефира на Bloomberg TV Bulgaria в предаването Invest/Or

По думите му е налице по-висок ръст от очакваната в ЕС експанзия от около 1,5%. Това обаче не е достатъчно, за да се намали дистанцията до средното равнище на ЕС. В момента различието на България спрямо средното европейско равнище, като производителност и икономика, е 5 пъти. „Трябва да се развиваме поне 5 пъти по-бързо от средното за Европа ниво, за да не допуснем да се увеличава дистанцията“, каза проф. Минасян.

„Развитието на икономиката безусловно се влияе от динамиката на политическите процеси, но освен това има и своя обективен ход на развитие. В Европа и Северна Америка малко или много нещата си вървят по избрания път, а политическите фактори се проявяват като влияние с известно закъснение. Често наблюдаваме реакциите на пазарите веднага, но преминаването от пазарите към същността на икономиката отнема известен период от време“, заяви още икономистът.

Според него Европа е показала, че трудно съумява да се справи с кризисните процеси, като темповете на развитие на европейската икономика изостават в световен план в сравнение например с американската икономика.  По думите на Минасян Америка и Канада са успели сравнително успешно да се справят с кризисните проблеми и да се върнат на предишния ход.

„За всичко това, разбира се, си има своите обективни фактори, като уникалният експеримент на обединение на толкова много различни държави, се оказва труден“, коментира проф. Минасян в икономическия обзор, който направи на почти изтеклата 2016 г.

Какво още се включва в обзора на проф. Минасян вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Изминали издания на Invest/Or гледайте тук

Следете Invest/Or и във Facebook

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:43 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 7 години
eb aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 7 години
мeсти e losha duma, az veche ste pisa na majmunica da vi *** i typija cenzurira] bot !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 7 години
супер зле си, няколко интервюта съм му гледал .. не ги мести нещата въпреки че е арменец и генетично би трябвало да му е заложено :)не сме 5 пъти зад средните нива (нема и 2,5, справка другата комуниска зайкова от другата статия) и тази година беше савнително успешна .... иначе как Боци ще си изписва по няколко милиарда за саниране (кражби) в края на годината ако не беше успешна !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още