IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Изтичането на мозъци" от България и Румъния помага на Германия

10 години след присъединяването си към Европейския съюз двете държави от Югоизточна Европа страдат от липса на квалифицирани работници, посочва DW

16:23 | 30.12.16 г. 24
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Новият ѝ живот започва през 2009 г. - две години след като родната ѝ страна се присъединява към Европейския съюз (ЕС). Тогава Елена Брайку, румънски лекар, приема работа в най-голямата медицинска институция в Германия – берлинската болница Charité, пише Deutsche Welle.

"Имах добър стандарт на живот в Румъния. Но за мен беше важно да си докажа, че мога да си проправя път от дъното към една по-развита система“, коментира Брайку. Тя твърди, че не може да си представи да се върне. „Не мога да започна наново в румънската здравна система. В Германия трябва да работиш много повече, но също така имаш много повече възможности за израстване вътре в системата“.

Анна Димитрова също се е надявала за по-добри кариерни възможности, когато имигрира в Германия преди 20 години. Сега 40-годишната българка е един от топ мениджърите емигранти в Германия. „След като Берлинската стена падна, беше очевидно, че ще уча в чужбина. Исках да уча бизнес мениджмънт и да науча от първа ръка как функционира пазарната икономика“. 

Тя следва целта си, както твърди, „с тежък труд и силна воля“. И това ѝ се отплаща: българката завършва начело на класа си в Университета на Нюрнберг. След като завършва, тя е наета от Mannesmann, която по-късно се превръща в телекомуникационната компания Vodafone, а сега Димитрова е член на борда на директорите.

Хиляди млади българи са поели на пътешествието, което Димитрова е завършила. Според германската статистическа база данни Statista повече от 225 хил. българи са живеели в Германия през 2015 г., а голяма част от тях са с над средно образование. Въпреки че германският пазар на труда печели от всичко това, българите страдат, посочва анализът. Българската академия на науките (БАН) посочва, че на всеки 5 до 10 години страната ще губи по около 400 хил. квалифицирани работници.

Румъния, която се присъедини към ЕС заедно с България през 2007 г., се сблъсква с подобни проблеми. Въпреки че двете страни печелят от средствата, които емигрантите пращат у дома на семействата си, липсата на квалифицирани работници стана все по-ясна с течение на времето. Медицинският сектор понесе най-голям удар. Около 43 хил. фармацевти са напуснали Румъния в рамките на 10-годишния период след като страната се присъедини към ЕС, а 5000 румънци, медицински специалисти, работят само в Германия.

Преди три години Костас Ифандопол, млад румънски зъболекар, решава да имигрира в Берлин – ход, който твърди, че е породен предимно от финансови съображения. След като завършва образованието си в Букурещ, той прекарва година, работейки като зъболекар в Румъния, но скоро осъзнава, че няма да може да осъществи мечтата си да си отвори собствен кабинет в родната си страна.

"В дългосрочен план имах много по-добри възможности в Германия. Мога да си осигуря добри банкови заеми тук и да работя само 15 или 20 години, за да ги изплатя, а не 40“, посочва мъжът. В момента той работи в Берлин като зъболекар. „Печеля около 10 пъти повече отколкото щях да получавам в Румъния“.

Последна актуализация: 14:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 7 години
обаче на българина му е с 1 см по дълъг ... много сте зле повечето
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 2
Илко
преди 7 години
Това е ролята на БГ в ЕС. Някой спомена Сърбия"В Сърбия например средната пенсия е 219 евро при 150 евро в България. Дори Албания и Македония, които са страни с доста по-мижава икономика от нашата, са ни изпреварили по този показател средната пенсия при тях е съответно 175 и 189 евро."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 9 rate down comment 3
mathematician
преди 7 години
За теб може да е навеждане, ама за мен са неща, които трябваше да ги направим много отдавна без да се налага да ни натискат от ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 6
pinoccio
преди 7 години
Има и паритет на покупателната способност. После, голяма част от дребните земеделски производители не са в обхвата на никаква статистика. Затова земеделските продукти са с пъти по - ниска цена от нашите, ако въобще нашите ги има. Тези данни кореспондират с отпуснатите фондове, от тях се храни нашата държава. Сърбите се хранят сами. Дали пет твои лева са същите спрямо тези, ако някой друг ти ги даде? По номинал - да. Такава е и таблицата за БВП.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 3
mathematician
преди 7 години
Интересно що и сърбите се натискат да влизат в ЕС, като си живеят толкоз добре. Пита ли някой то тях като беше там?Bulgaria - 19,169Serbia - 13,699https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(PPP)_per_capita
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 7
majnata
преди 7 години
Кокошката , Стувене , може да прехвръкне отвсякъде ...яйцето не може !А пък ти , ако удариш още един стотак менте , може и като "топла манджа" да ми видиш ника !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 7 години
Манджа, а от къде е дошла кокошката? PS То още като видях, че си се кръстил Манджа ми стана ядно колко ти е пипето, но възпитанието не ми позволява са те пренебрегна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 7
majnata
преди 7 години
Кокошката , Стувенчо !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 7 години
Условията за които говориш се нарича върховенство на закона. В нито една православна държава(казвам го с тъга, а не насмешка) това не се е случвало досега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 0
peterpup
преди 7 години
Като не се създават условия за запазване на искащите успех хора тук ще ходят навън. Така и трябва. Няма да си губят времето тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още