IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бил и Мелинда Гейтс инвестират 140 млн. долара в имплант срещу ХИВ вируса

Чрез подкожния имплант, който се зарежда 2 пъти годишно, Intarcia иска да замени дневния прием на лекарства

11:28 | 03.01.17 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	Бил и Мелинда Гейтс. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Бил и Мелинда Гейтс. Снимка: Архив Ройтерс

Бил и Мелинда Гейтс са известни с инвестициите си в глобални здравни инициативи. Със своята частна фондация  Bill & Melinda Gates Foundation сега те ще участват с инвестиция от 140 млн. долара в компания от Бостън, която възнамерява да предотврати инфекциите с вируса на СПИН, предава Wired. Общата сума на инвестиционния рунд е 206 млн. долара.  

Intarcia Therapeutics разработва медицински имплант, който ще се поставя подкожно и ще доставя постоянен поток от анти-ХИВ лекарства под формата на 6- или 12-месечни партиди. Това ще освободи ХИВ-позитивните от задължението да помнят, че трябва да вземат лекарствата си всеки ден. Имплантът ще се презарежда веднъж или два пъти годишно.

Този тип лечение се нарича Pre-exposure prophylaxis“ (PrEP), а тези, които приемат всеки ден лекарството, намаляват риска от инфекция с 90%, показват данни на американския център за контрол и превенция на болестите.

Чрез ползването на импланта Intarcia иска да замени дневния прием на лекарства. Малкият съд ще трябва да се заменя до два пъти годишно. Все пак изобретателите работят и над по-дълъг срок, така че имплантът да може да заменя само веднъж годишно. Методът се е използвал за първи път в Субсахарска Африка, където вирусът на ХИВ е особено разпространен и рискът от инфекция е висок.

Освен това има и вариант този имплант да се използва при пациенти, болни от диабет тип 2. Intarcia Therapeutics вече вкара в американските регулаторни органи документите за комерсиално използване на импланта през ноември, така че той може да влезе в употреба сравнително скоро. Засега обаче не е известна цената, срещу която болните от СПИН ще могат да използват новото средство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 7 години
все тая, аз разлика между *** не правя (не съм расист :)) пък и не ме интересуват тънките подробности на вашия етнса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 3
majnata
преди 7 години
Силистренските сме готини , ама има едни видински , само тараш знаят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
khao
преди 7 години
... вие *** също не сте известнио като много щедри хора .... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 8
majnata
преди 7 години
"Засега обаче не е известна цената, срещу която болните от СПИН ще могат да използват новото средство." Оттам да почнем , евреи подаръци не правят , особено на Субсахарска Африка !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още