IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Терорът в Турция пропъжда туристите

През 2014 г. страната беше шестата най-посещавана в света

13:27 | 03.01.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Туризмът в Турция се сблъсква със сериозни проблеми след терористичната атака в новогодишната нощ в клуб в Истанбул, пише CNN.

"Ислямска държава“ пое отговорност за нападението, което доведе до смъртта на 39 души. Убитите са от 14 държави, включително Канада, Русия и Индия. Това нанася тежък удар и по туристическия сектор в страната.

През 2014 г. Турция беше шестата най-популярна туристическа дестинация в света – точно след Италия, като посрещаше по 40 млн. посетители годишно.

Посещенията започнаха да спадат бързо след неуспешния опит за преврат, атаките от „Ислямска държава“ и тези на кюрдските бунтовници.

Според компанията за проучвания в сектора на туризма ForwardKeys броят на туристите, които влизат в Турция през летищата, е спаднал с 21% през 2016 г. Още преди последната атака в Истанбул броят на посетителите се очакваше да спадне с 22% през първите няколко месеца на 2017 г.

"За съжаление, новогодишната атака в нощен клуб в Турция вероятно ще продължи да подхранва опасенията за сигурността на тази дестинация“, коментира главният изпълнителен директор на ForwardKeys Оливър Джагър. Данните на компанията показват, че туристическите резервации в Истанбул са се свили с 69% в седмицата след атаката на летището в Истанбул през юни.

„Може да отнеме седмица и повече преди да усетим истинското влияние на атаката върху туризма в Турция“, допълва Джагър.

Туризмът представлява около 5% от турската икономика, а в тази индустрия работят над 2 млн. души, или 8% от работната ръка в страната, според Световния пътнически и туристически съвет. Повечето посетители идват от Германия, Русия и Великобритания, сочат данни на Euromonitor.

Броят на посетителите от Русия намаля значително, след като Москва забрани на своите граждани да посещават за осем месеца страната, след като турските военновъздушни сили свалиха руски военен самолет през декември 2015 г.

Турция не е единствената страна, която се сблъсква с негативните ефекти от терористичните атаки върху туризма. Франция, която е топ туристическата дестинация в света, също отчита по-слаби резервации и по-малко разходи от страна на туристите след серията нападения през 2015 и 2016 г.

Пътуващите в момента предпочитат да посещават по-спокойни дестинации като Испания, Португалия и Ирландия.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 5
majnata
преди 7 години
Атаките срещу туризма , като начин за вразумяване на своеволните ...ислямска държава ше поеме всякаква "отговорност"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още