IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преходът от наем към собственост нагорещява пазара на имоти в Германия

Основен двигател на активността са ниските лихви по кредити и депозити

11:22 | 05.01.17 г. 2
<p>
	Животът в големите градове на Германия става все по-труден за хората със средни и по-ниски доходи, които не успяват да &quot;догонят&quot; темпото на ръст на пазара на жилища. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Животът в големите градове на Германия става все по-труден за хората със средни и по-ниски доходи, които не успяват да "догонят" темпото на ръст на пазара на жилища. Снимка: архив, Ройтерс

Надеждите на купувачите на имоти в големите градове на Германия се разбиват на пух и прах. Много от тях след дълго търсене откриват желания имот, но банките оценяват жилищата значително под пазарната им стойност. Така хората на практика си осигуряват ипотека, но не успяват да догонят ръстовете на цените, а нерядко заради недостиг на собствено финансиране сделките пропадат, пише Financial Times.

Германия по принцип е известна като държава на наематели. Това обаче се променя и все повече хора се решават да станат собственици на фона на рекордно ниските лихви по кредитите.

Този преход обаче събужда страховете, че най-голямата европейска икономика върви към балон при цените на имотите, който пък би увеличил социалното разделение между тези, които могат да си позволят да купят жилище, и тези, които не могат, посочва изданието в свой анализ.

„Животът в големите градове става все по-труден за хората със средни и по-ниски доходи“, коментира Улрих Роперц от Deutscher Mieterbund – организация, която представлява наематели на жилища. Барбара Хендрикс – жилищният министър в кабинета на германския канцлер Ангела Меркел, дори предложи отпускането на субсидия в размер на 20 хил. евро за купувачите, които не успяват да „догонят“ ценовите ръстове.

Основен двигател на пазара на имоти в Германия са рекордно ниските лихви по кредити и депозити, посочва изданието. Втората най-голяма банка в страната – Commerzbank, например предлага ипотечни кредити с 10-годишна фиксирана лихва в размер на 0,94%. Така за много германци с постоянна работа и добри доходи наемът вече няма никакъв смисъл.

Брокери на имоти дават и пример с жилища, които са продали и които преди това са били обитавани от наематели. Наемът на тези имоти е достигал, а в някои случаи и е надвишавал 1 200 евро месечно без сметките и консумативите. Същевременно месечната вноска по ипотеките на новите им собственици е около 750 евро.

Със спада на лихвите по депозитите пък избледняват надеждите на много германци за приличен доход от спестяванията им. Така имотите се превръщат на практика в „бетонно злато“ и актив убежище за хората. Към тази нова вълна инвеститори се присъединяват и чуждестранните купувачи, които търсят алтернативни инвестиции в стабилните европейски икономики.

През първата половина на 2016 г. цените на имотите в Германия като цяло отчитат ръст от 5 на сто, посочва изданието. Най-силни увеличения са отчетени в големите градове, като Франкфурт например, където цените на новопостроените жилища отбелязват повишение от почти 60% от 2008 г. насам.

Проблемът с ръстовете на цените на имотите в Германия се изостря и заради недостига на ново строителство. През миналата година са издадени разрешителни за строеж на около 368 хил. нови жилища, а според оценки на различни анализатори годишно са необходими около 400 хил. нови жилища.

Анализатори признават също така, че има и несъответствия между търсенето и предлагането на ново строителство. Повечето от новопостроените жилища са такива, че повечето купувачи или наематели не биха се заинтересували от тях. Необходимостта е най-вече от повече достъпни жилища, особено в големите градове.

Централната банка на страната обаче внимателно следи пазара заради сривовете в други европейски държави, които доведоха до тежки проблеми и за по-широката икономика. Bundesbank твърди, че категорично няма свръхкредитиране за сектора на имотите, а заради практиката да се теглят ипотеки с фиксирани лихви за някакъв период разходите на кредитополучателите са сравнително предвидими. Прилага се и данък върху капиталовата печалба, ако закупен имот бъде препродаден в рамките на две години. За имотите, отдавани под наем, този срок е 10 години. Мярката се прилага с цел минимизиране на спекулациите.

На практика няма някаква съществена заплаха за германската икономика от ситуацията на пазара на имоти в момента. Опасенията са по-скоро социални, а и политически предвид генералните избори в края на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
redcretin
преди 7 години
О, немците далеч не са открили 12% ГПР, което българите с такова удоволствие практикуваха хахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
spectator
преди 7 години
"Така имотите се превръщат на практика в бетонно злато и актив убежище за хората. "Добрутро! Германците през 2017 започват да откриват това, което българите знаят от десетилетия /и периодично биват критикувани и осмивани за финасовата си неграмотност/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още