IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатският долар отстъпи спрямо кошница от валути

Еврото поскъпва значително тази сутрин спрямо долара до ниво 1.0562 долара за 1 евро

12:20 | 05.01.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтрес</em></p>

Снимка: Архив Ройтрес

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

След като вчера беше публикувана стенограмата от срещата на Фед през декември, щатският долар отстъпи спрямо кошницата от валути, като днес зелената валута продължава да губи позиции. Еврото поскъпва значително тази сутрин спрямо долара до ниво 1.0562 долара за 1 евро, като вниманието на пазарните участници сега ще бъде насочено към неселскостопанската заетост в САЩ, която ще бъде публикувана в петък. Инвеститорите са притеснени от липсата на конкретни дати за предвидените три вдигания на лихвените равнища в щатите през тази година, както и от липсата на позитивни икономически данни. Рисковете от търговски войни по време на управлението на Тръмп, както и вероятността политиките му да не оправдаят очакванията също натежават върху решенията на пазарните участници.

За поскъпването на европейската валута спомогна и ускоряването на инфлацията в еврозоната през декември до 1.1%. Това е най-високото ниво на инфлация в Европа от три години насам, като главна причина за покачването на този индикатор са по-високите енергийни цени. Все пак инфлацията се намира далеч от заложената от Европейската централна банка цел от 2%.

Охладнелият ентусиазъм около встъпването в длъжност на Доналд Тръмп насочи инвеститорите към златото, което за пореден път е използвано за актив-убежище. Ценният метал поскъпна до 1 177.66 долара за тройунция тази сутрин, което е трето поред повишение в цената му тази седмица. Лекият суров петрол сорт WTI приключи вчерашния ден с повишение до 53.29 долара за барел, въпреки излезлите данни за достигнатия 30-годишен връх в производството на Русия през декември. Данните на енергийното министерство на страната показват, че добива на петрол е достигнал 11.21 млн. барела дневно. Все пак от руското министерство на енергетиката заявиха, че ще бъде започнато постепенно намаляване на производството, тъй като добивите не могат да бъдат съкратени внезапно поради технологични причини.

Въпреки повишаването на инфлацията в еврозоната индексите в Европа приключиха на негативна територия. Германският DAX30 се търгуваше на ниво от 11 584.05 пункта. От своя страна щатските борсови индекси записаха ръстове след излизането на стенограмата от срещата на Фед през декември. Индустриалният Dow Jones се повиши в близост до ключовото ниво от 20 000 пункта, като достигна до 19 927.95 пункта.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

EUR/USD

Двойката поскъпна след стенограмата от срещата на Фед. Тя не беше от най-оптимистичните събития. Рисковете от незадоволителна инфлация остават пред икономика номер едно. Пазарът на труда в САЩ също така е на рекордни нива и е много трудно да се очаква особено голямо разширение. Настроенията, които владеят Фед и респективно инвеститорите ще бъдат много сериозно засилени ако утре NFP са по-слаби от очакваното. Тук е важно да отбележим, че очакванията са за по-ниски стойности. Ако всичко се подреди по този начин щатския долар ще бъде подложен на сериозен моментен натиск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 19:46 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 4
kloynat
преди 7 години
щатския долар нещо запо4на да се укротява като кротушка ще има още някакво злюляване когато донад патока встьпи в президенството като президент за ден два не пове4е и после пак на заден ход ЕЦБ кьм края на годината ще обявят 4е инфлацията е достинала желания процент и ще заговорят за плавно вдигане на лихвите и тогава еврото щя каже на долара пу ти гониш двоиката евро долар ще се вьрне на нивата от лятото на 2016 г или единн долар ще струва 1.72бг лв а туриста ще се покрие иняма да има постове в инвестора поне до следващия цикал на криза в световн мащаб а това зна4и поне седем осем години това е мое мнение и не го препорь4вам с цел инвестиция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още