IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За експеримента с безусловния базов доход във Финландия от първа ръка

Марюка Турунен, директор на правния отдел във финландския Институт за социална сигурност (Kela), коментира темата в предаването Invest/Or

14:52 | 09.01.17 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Във финландската система за социална сигурност има капани, които може да се поправят чрез експеримента с безусловния базов доход.

"Проблемът в нашата система е, че когато получаваш помощи за безработица, понякога няма смисъл да започваш работа на непълен работен ден, защото всъщност ще получаваш по-малко пари, отколкото когато си напълно безработен".

Това каза Марюка Турунен, директор на правния отдел във финландския Институт за социална сигурност (Kela) в предаването Invest/Or по Bloomberg TV Bulgaria. Oт 1 януари институтът започна експеримент с безусловен базов доход, който ще продължи 2 години. В него участват 2000 души, случайно избрани от цялата страна, които нямат избор дали да участват или не.

„Основната цел е да се дадат тези 560 евро на тези хора без никакви условия. Те няма нужда да правят каквото и да е. Но се надяваме, че това ще доведе до това те да опитат да станат самонаети, да започнат бизнес или работа – на пълен или непълен работен ден – и да се активизират“, посочва Турунен.

„Освен това искаме да получим информация за това как да развием и подновим нашата социална система, тъй като Институтът предлага около 40 вида различни помощи. Това е прекалено много. Искаме да хармонизираме нашата социална система и да понижим бюрокрацията около помощите и процесите покрай тях“, обяснява тя.

След приключването на експеримента институтът ще направи анализ, а преди това паралелно ще събира всякаква възможна информация от регистрите си, от данъчните служби, от бюрата по труда.

Целия разговор вижте във втората част на предаването:

Изминали издания на Invest/Or гледайте тук

Следете Invest/Or и във Facebook

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 0
KPetkov
преди 7 години
Вече си отговарям, защо "Моята борба" се оказа една от най-продаваните книги в Германия за миналата година :) Особено с момента, че цялото общество трябва да се грижи за здравите и можещи деца ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
allximika
преди 7 години
Мислещ... я помисли над това: http://***.nipi.eu/sites/default/files/attachments/lyubomir_stankov_bazov_dohod_300916.pdf
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 2
Мислещ
преди 7 години
Не, свободните пари не водят до развъждане на.... Това ако беше вярно, най-големият развъдник на... щяха да са точно държавите с щедри социални системи. А те имат отрицателна развъждаемост. Напротив, бедните страни, например в Африка си имат великолепна развъждаемост и без ББД. Което показва катастрофалната погрешност на тезата ви - не, благополучието, дори получено даром, не води до повишена размножаемост. Дори е обранотото - беднотията и примитивизма водят до размножаемост. Това е т.нар. демографо-икономически парадокс, четете бе хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
Мислещ
преди 7 години
Не е толкова катастрофално де. Идеята, че всяко материално благо трябва да е лично заслужено не може да трае вечно, надживяваме ги тези неща. И с напредъка на автоматизацията става все по-абсурдна тази примитивна максима. И това го казват повечето сериозни икономисти, на тях ли да вярваме или на тесногръдите пещерни клишета. Които също не са верни, защото и в пещерите някои са получавали повече, отколкото са могли да изкарат сами. Икономиката е взаимодействие на всички участници, което води до по-висок резултат отколкото съвкупния резултат на всеки от тях поотделно. Заради т.нар. разделение на труда и икономиите от мащаба.И не, не е нов строй, а инструмент за оптимизация на настоящия. Преформатиране на нещо, което вече го има в по-богатите социални държави, това точно са се хванали да правят финландците - опит за оптимизация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 3
rover
преди 7 години
Четох, четох и статията, и мненията. Това си е направо създаване на нов обществен строй, а не някаква реформа в социално-икономическата сфера.Прилича ми на л.у.д.о.с.т. Един аргумент на инициатора - шивачките не трябвало да работят като такива, защото заплатите били малки (това може) и нямало да имат личен живот!!! Значи не трябва да се работи, за да имаме време за личен живот! Много думи, в тях се загубва основното. Според мен то е, че блага не трябва да се потребяват, без да има личен принос за тях. Някои се опитват да погребат хилядолетния опит на човешката история. И откъде-накъде се казва, че и сега някои (пенсионерите и децата) имат осигурен такъв доход. Това изобщо не е вярно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 3
Alx
преди 7 години
Ако ББД се въведе в някъде в Африка или в държава от типа на България това моментално ще превърне дадената страна в развъдник на......... просто ББД може и да проработи в едно развито и образовано общество, или да унищожи и доведе до война или друго опасно явление в друг тип общество....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
Мислещ
преди 7 години
Най-добрата работа, която ще свършат финландците е да направят изчисленията. И привържениците и отрицателите на идеята за базовия доход само обобщават, а финландците прекараха цялата 2016та калкулирайки кое и как е възможно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
MZ/X
преди 7 години
Финландците са умни хора и разбират, че социалната система трябва да те стимулира да работиш, а не обратното. ББД ще работи само ако добре се настрои, така че да действа по стимулиращо от сегашната социална система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още