IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алпите разочароват любителите на ските

Ски сезонът се скъсява заради климатичните промени

11:40 | 10.01.17 г. 2
<p>
	<em>Скиори се припичат на декемврийско слънце в западния австрийски ски курорт Сийфилд. Снимка: Ройтерс&nbsp;</em></p>

Скиори се припичат на декемврийско слънце в западния австрийски ски курорт Сийфилд. Снимка: Ройтерс 

За трета поредна година скиорите в Алпите търсят сняг.

Сухият декември помрачи началото на ски сезона в страната и хората очакват с нетърпение снежните върхове, пише Bloomberg. По-студеният януари подобри леко условията, но непредсказуемото време в началото на сезона сви продажбите на билети в курортите и промени много планове за ски почивки.

След преждевременно развихрилите се бури през ноември, повдигнали фалшиви надежди за добър сезон на Алпите, декември донесе по-малко сняг в Швейцария откогато и да е през последните 100 години.

В Юнгфрау около курортните селища Венген и Гринделвалд туристите намаляват с 25% от началото на сезона.

През миналата седмица снеговалежът достигна до голяма част от Европа, включително и до крайбрежния град Таормина в Сицилия, по-известен със своите слънчеви средиземноморски гледки. Части на Алпите, по-специално Австрия и Източна Швейцария, също бяха покрити със сняг, но на запад курорти като Шамони и Вал д'Изер във Франция са едва побелели.

Остава вариантът за изкуствен сняг, който да подобри снежната покривка по склоновете. Прогнозите все пак показват, че в следващите дни се очакват нови снеговалежи, но въпреки това те остават доста под средните стойности за това време от годината.

„Тази година ски обувките ми все още са в кутията си“, споделя Мауро Лос, който е собственик на ски училище в Тренто, Северна Италия. „На 2 500 метра височина обувките се покриват само с прах“, обяснява той.

Според климатолозите капризното време, като постоянно високо налягане, отговорно за сухите условия над Алпите през декември, може просто да е знак за последиците от изменението на климата.

„Не може да очакваме нещата да са същите като преди 50 години“, коментира Рето Кнути, професор в Швейцарския институт за атмосферни и климатични проучвания. По думите му до края на века снежната линия, над която винаги има сняг, ще бъде между 500 и 700 метра по-висока от сега, а с течение на времето сняг ще има между четири и осем седмици по-малко.

Сезонът в Швейцария вече започва 12 дни по-късно и приключва 26 дни по-рано, отколкото през 1970 г., обяснява и Мартин Ребетес, професор в Университета на Ньошател, който заедно с колегите си изследва данни от 11 алпийски метеорологични станции в продължение на четири десетилетия.

Някои британски туристически агенции позволяват на туристите да променят резервацията си, ако на мястото, което са резервирали за ски, няма сняг или осигуряват допълнителен превоз до места с подходящи условия.

Независимо от влошените условия сезонът според туроператорите ще бъде приблизително същият като миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis12
преди 7 години
незнам са го гледам през прозореца в австрийско и нещо Инвесторо е пак у лево сигур имат предвид в Австралийските Алпи .... :))) жалко че нема линк с който да постем една снимка да им покажем как пишат простотии за кой ли път ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
0pk
преди 7 години
Абе идвайте насам, при нас глобалното затопляне е с 50 години назад :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още