IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите на Wall Street затаяват дъх преди изказването на Тръмп*

Бившият главен изпълнителен директор на Exxon Mobil Рекс Тилърсън, който е номиниран за държавен секретар, ще бъде изслушан в Конгреса

17:30 | 11.01.17 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Борсовата сесия в САЩ започва със слаби положителни изменения в индексите, като инвеститорите очакват първата пресконференция на новоизбрания президент Доналд Тръмп в 18:00 часа българско време (11:00 часа местно време в Ню Йорк), съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повишава с около 64 пункта, като Merck допринася най-много за ръста. В широкия измерител S&P 500 повежда секторът на енергетиката, а технологичният бенчмарк Nasdaq остава почти без изменение.

Все още трябва да придобием по-добра представа за приоритетите му“, коментира Брус Маккейн, главен инвестиционен стратег в Key Private Bank. “Лесно е да обещаваш по време на кампанията, но трябват още детайли за политиките му”, допълва той.

Фондовите пазари преживяха подем след победата на Тръмп, подкрепени от надеждите, че бъдещата администрация ще понижи корпоративните данъци, ще облекчи регулациите и ще инжектира фискални стимули в икономиката. Въпреки това инвеститорите бяха обезпокоени от коментарите на Тръмп в социалната мрежа Twitter. Там той разкритикува компании, които планират да откриват работни места в чужбина, а не в САЩ. Освен това новоизбраният президент на САЩ заплаши да въведе данъци именно за тези фирми.

Компании като Airbus и Boeing не само ще трябва да помислят за разходите си за продукция, но ще трябва и да внимават и за пиар аспекта“, коментира Наим Аслам, главен пазарен анализатор в Think Markets.

В сряда номинираният от Тръмп за държавен секретар на САЩ Рекс Тилърсън ще отговаря на въпросите на Конгресмени. Очаква се нелеко изслушване на бившия изпълнителен директор на Exxon Mobil, тъй като той няма предишен опит на публична длъжност, както и заради съмненията около връзките му с Русия.

Инвеститорите продължават да се готвят и за старта на сезона на отчетите. В петък финансовите си резултати ще публикуват JP Morgan Chase и Bank of America.

Американският лек суров петрол WTI поскъпва с 1,18% до 51,42 долара за барел, а цената на европейския бенчмарк Брент се повишава с 1,30% до 54,34 долара за барел.

Златото поевтинява с 0,45% до 1 180,15 долара за тройунция.

Еврото поевтинява с 0,76% до 1,0476 долара, а курсът на йената е 116,60 йени за долар.

Доходността по американските държавни облигации се понижава, като тази по 2-годишните ценни книжа е 1,186%. 10-годишните облигации са с 2,370% доходност.

*Данните са актуални към 17:20 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 2
pecan
преди 7 години
Надолу нагоре та към на никъде
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
kloynat
преди 7 години
зелените гущери отпукаха на горе а турист спорт ни жив ни умрял никав го нема
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
kloynat
преди 7 години
зелените гущери отпукаха на горе а турист спорт ни жив ни умрял никав го нема
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още