IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Международните резерви на Русия са намалели до 377,7 млрд. долара

Бюджетният дефицит на страната през 2016 г. е бил 3,56 процента от БВП

08:42 | 13.01.17 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Обемът на международните (златно-валутните) резерви на Русия през седмицата от 30 декември до 6 януари 2017 г. е намалял с 1,4 милиарда долара до 377,7 милиарда долара, съобщи Руската централна банка, цитирана от БТА.

Международните резерви на Русия са високоликвидни чуждестранни активи, с които централната банка и правителството разполагат към отчетната дата. Те се състоят от чуждестранна валута, специални права на тираж - валутата на Международния валутен фонд (МВФ), резервна позиция в МВФ и монетарно злато. 

Междувременно руският финансов министър Антон Силуанов заяви, че бюджетният дефицит на Русия през 2016 г. е бил 3,56%  от брутния вътрешен продукт (БВП) спрямо 2,6 на сто през 2015 г. на фона на поевтиняването на петрола.

Това равнище е малко под прогнозите на правителството (3,7 процента), но е над целевия дефицит от 3 процента, определен от президента Владимир Путин, който издигна като свой приоритет поддържането на финансовата стабилност, отбелязва AFP. 

"Има риск тази година бюджетният дефицит да надмине 3,7% от брутния вътрешен продукт (БВП)“, предупреди през октомвеи руският президент Владимир Путин на среща с представители на правителството в областта на икономиката. Той заяви, че не би било катастрофа, ако дефицитът е между 3,8% и 3,9% от БВП, но подчерта, че Русия трябва да се стреми да го поддържа на ниво от 3,7% от БВП.

За да финансира намаляването на приходите от петрол и газ, които възлизаха на около половината от постъпленията в хазната, когато петролът беше по-скъп, правителството отказа миналата година да индексира пенсиите и заплатите на държавните служители с инфлацията, което намали покупателните способности.

Правителството пристъпи и към мащабни приватизации, засягащи петролните компании Роснефт и Башнефт, както и производителя на диаманти "Алроса". Освен това намали служителите в някои административни звена.

За 2017 г. се предвижда бюджетен дефицит от 3,2 на сто, като целта е през 2019 г. показателят да достигне 1% с цената на орязвания на бюджета за всички министерства, включително на отбраната.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 2
vtoshkova
преди 7 години
Правим го ; )http://***.investor.bg/***/261/a/grafika-na-denia-bylgariia-e-42-ra-sred-nai-inovativnite-ikonomiki-v-sveta-209740/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 7 години
И интересно, защо Инвестора не публикува такива статии и чартове от Блумбърг, а се скъсва да пуска политическите шитни на тема "Путин и его грех..." хихи... Или Блумбърг не ги публикува за тукашните капиталисти, щот те не са още дорасли да боравят с обективна информация.. На тях, както на "Кучето на Павлов", им светваш лампата с "Валутните резерви на Русия са намалели..." и хорът от птици, животни и де^били запява "RIP, Russia!"... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 7 години
"... съде сме ние на световната сцена и къде са те..."Хихи... Ето нещо много интересно - хем е директно от Блумбърг, не от кремълските медии... И забележи - класацията е за иновативност на икономиките - нещо, за което ние от айтисиктира много се имаме за нещо, а за тях пишем като за аборигени... Малко отрезвяващо инфо:https://***.bloomberg.com/news/articles/2016-01-19/these-are-the-world-s-most-innovative-economies
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 2
Qino
преди 7 години
E как сметна, че сме по-богати...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 2
Qino
преди 7 години
E как сметна, че сме по-богати...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 8
data
преди 7 години
а след като се извадят златото и спт колко са наистина ликвидните резерви ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 12
Ivan.r
преди 7 години
не, сащ са 300 квадрилиона на кредит!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 21
julian12
преди 7 години
Сега всички *** ще наскочат пак, че Рисия е фалирала. Нищо ще САЩ са едни 200 трилиона на кредит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още