IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протекционизъм ала Тръмп от Германия? По-скоро не

Подкрепата на правителството за свободната търговия надделява над опасенията му, свързани с изтичането на стратегически технологии

11:31 | 13.01.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	2015 г. Ангела Меркел:&nbsp;Можем да се гордеем, че в Германия компании като Kuka са си у дома. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

2015 г. Ангела Меркел: Можем да се гордеем, че в Германия компании като Kuka са си у дома. Снимка: Архив Ройтерс

Германия прави преглед на правомощията си да блокира придобивания от чужбина след порой от китайски покупки, но подкрепата на правителството за свободната търговия надделява над опасенията му, свързани с изтичането на стратегически технологии, и то няма да допусне големи промени, пише в цитиран от БТА анализ Ройтерс.

По-враждебният тон на Германия към китайските  придобивания бе подет миналата година, когато Берлин активно, макар и неуспешно, се опита да прокара европейско предложение, което да парира китайската оферта за производителя на промишлени роботи Kuka.

Германският канцлер Ангела Меркел представи Кuka като пример за най-модерна германска промишлена компания, заявявайки пред работниците на компанията в централата ѝ в Аугсбург през 2015 година: "Можем да се гордеем, че в Германия компании като Kuka са си у дома." Придобиването на Kuka от китайската компания за производство на домакински уреди Midea нарани тази гордост. Като последица от това Берлин преразглежда законовите средства, с които би могъл да блокира такива придобивания, настоявайки същевременно за европейски мерки, които да опазват такива ключови технологии. 

Усилията на правителството в тази насока се оглавяват от министъра на икономиката Зигмар Габриел, чиято левоцентристка Германска социалдемократическа партия е по-малък партньор в консервативния блок на Меркел в управляващата коалиция.

"Ако променят нещо, не мисля, че то ще е съществено," посочи Мико Хуотари от Института за китайски изследвания Мерикс (MERICS) в Берлин. "Нищо няма да се случи, ако канцлерството не го придвижи," допълни той.

Меркел твърдо подкрепя свободната търговия, приемайки мотото "Споделяне на един взаимно свързан свят" за германското председателство на Г-20 тази година, с което целта й е да се противопостави на протекционистичните инстинкти на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп.

Дори при придобиването на Kuka Меркел подчерта, че Германия като цяло подкрепя инвестициите от Китай, макар че в замяна, по думите й, Берлин очаква Китай да се отвори и да предложи същите условия за инвестиции.

Откакто направи този коментар през юни миналата година, Меркел до голяма степен стои настрана от въпроса с китайските инвестиции, оставяйки Габриел да ръководи анализа и да разбуни духовете при посещение в Пекин през ноември, когато се противопостави на китайския министър на търговията. "Не се церемонихме - и от двете страни," посочи Габриел пред репортери след среща с министъра, когато представи опасенията си, свързани с това, че китайски компании купуват германски фирми, а достъпът на германските компании до китайския пазар е ограничен.

Вдигнатият от Габриел шум има осезаем резултат: китайският интерес към придобиването на германския производител на осветителни тела Osram Licht AG се охлади на фона на признаците за нарастващо политическо противопоставяне в Германия, посочиха двама души, запознати с въпроса.

Освен това се е засилил контролът върху придобиванията и сливанията в Китай, където властите започнаха да проверяват някои чуждестранни, инвестиционни проекти като част от борбата срещу незаконните трансгранични валутни сделки заради опасения, свързани със засиления натиск върху чуждестранните валутни резерви на Китай и външните плащания.

"И двете страни леко натискат спирачките", посочва Бертолд Фюрст, един от ръководителите на корпоративните финанси на Deutsche Bank в Германия.

Китайските компании се изтеглиха от четири придобивания и сливания в Германия миналата година, три от които са на обща стойност 579 милиона долара, сочат данните на Thomson Reuters. Данни за четвъртата няма.

Общо китайските компании са похарчили близо 10 милиарда долара за 56 сливания и придобивания в Германия миналата година, сочат данните на Thomson Reuters. Берлин се притеснява, че губи стратегически технологии, а профсъюзите са притеснени за работните места. Докато германското правителство проучва как да се справи с китайските придобивания, инвестиционни банкери очакват, че сделките, свързани с Китай тук, ще понамалеят.

"Може да се очаква, че китайските корпоративни купувачи ще действат извън полето на видимост за известно време и също така ще работят по алтернативи на сделките, като например придобиване на миноритарни дялове, посочи Александър Дол от германското подразделение на Barclays.

Последна актуализация: 03:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 7 години
спокойно, никакъв протекционизъм няма да нложи ... не са толкова глупaви американците. максимум на отмени някой малък закон имитирайки спазване на предизборните обещания. защото случи ли се, те ще са най-големите губещи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още