IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата връчи обвиненията си по делото "EVN България" и на Симеон Дянков

Бившият финансов министър е обвинен в превишаване на властта и правата си при приватизацията на миноритарен дял от дружеството

12:52 | 13.01.17 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Симеон Дянков. <em>Снимка</em>: <em>Министерство на финансите</em></p>

Симеон Дянков. Снимка: Министерство на финансите

Софийската градска прокуратура привлече като обвиняем по делото за продажбата на миноритарния пакет от EVN България и бившия финансов министър Симеон Дянков. Обвинения по казуса получиха бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и бизнесменът Иво Прокопиев.

Симеон Дянков е обвинен за това, че в периода май - юни 2011 година в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, е превишил властта и правата си, пишат от прокуратурата. Това представлява престъпление по чл. 283а, т. 1, вр. чл. 282, ал. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1 от Наказателния кодекс.

Той е извършил това в съучастие с Иво Прокопиев, като Дянков е извършител, а Прокопиев – подбудител на нарушението. В резултат брокерската компания „Булброкърс“ е получила облага от 1,27 млн. лева, а щетите за държавата са за над 20,8 млн. лева.

Прокуратурата отбелязва, че Дянков е разпоредил на „Булброкърс“ изготвяне на приватизационната оценка на дела от 33% (51 512 акции) от капитала на EVN България, което е в нарушение на Закона за администрацията и Устройствения правилник на Министерството на финансите, посочват още от държавното обвинение. Според законодателството изготвянето на оценките се възлагат на независими оценители.

Щетата на държавата от това действие е вследствие от занижената оценка, която „Булброкърс“ е дала на акциите на електроразпределителното дружество.

Симеон Дянков е с мярка за неотклонение „Подписка“, а разследването по делото продължава, става ясно още от съобщението на прокуратурата.

В четвъртък Юлия Ненкова, която в посочения период беше председател на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация, коментира пред журналисти, че „Булброкърс“ е била избрана след конкурс. Ненкова, която днес е председател на Комисията за защита на конкуренцията, посочи, че цената на пакета акции е определена от пазара, защото приватизационната сделка е извършена на пода на БФБ-София.

Според нея никой не може да бъде обвинен за постигнатата от пазара цена на акциите. 

В началото на месеца от прокуратурата се готвеха да обявят Дянков за национално издирване, тъй като не успя да го открие и да му връчи обвиненията. По-късно бившият финансов министър се свърза с властите. 

Вижте коментар по темата на Марин Марковски, който е адвокат на Дянков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Видео виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
Jay Gould
преди 7 години
Адвокат на Дянков е станал Марин Марковски - оня същият който защитаваше и убиеца на сестри Белнейски. А Дянков бе такъв голям герой за медиите, дори настоящата ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
dakl
преди 7 години
Изглежда прокуратурата и съда играят ролите на доброто и лошото ченге! Прокуратурата обвинява , садът освобождава. Дано греша!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 0
kaputov
преди 7 години
Оценката може и да е била занижена,но продажбата беше чрез аукцион на БФБ и всеки можеше да участва.Аз например тогава реших,че цената е висока и не участвах,след това съжалих,когато цената се вдигна.Подлъгах се после при Енерго-про и на практика в последствие се набутах.Това е пазара.Не така беше продаден държавния дял в Булгартабак.Там нямаше аукцион,а някакъв неясен конкурс.http://***.investor.bg/***-i-analizi/339/a/skypo-ili-evtino-beshe-prodaden-bulgartabak-122697/ Продадоха го за около 33лв./акция с големи обещания за социална защита,които видяхме колко се изпълниха.В последствие цената се вдигна до 105 лв./акция.А сега да сметнат колко е загубила държавата от тази сделка....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 15
balarev
преди 7 години
Дойде време нещо хубаво да му се случи на това недоразумение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 12
balarev
преди 7 години
Дойде време нещо хубаво да му се случи на това недоразумение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още