IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доналд Тръмп ще запази санкциите срещу Русия

Според новоизбрания президент той може да ги премахне, ако Москва докаже, че е полезна

09:35 | 14.01.17 г. 8
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп възнамерява на първо време след встъпването си в длъжност да остави в сила санкциите срещу Русия, въведени от правителството на Барак Обама. Това заяви самият той в интервю за Wall Street Journal, цитирано от ТАСС и Ройтерс.

Тръмп каза, че може да премахне санкциите, въведени в края на декември в отговор на предполагаемите руски кибератаки, ако Москва докаже, че е полезна в борбата с тероризма и постигането на други важни за Вашингтон цели.

Той каза, че е готов да се срещне с руския президент Владимир Путин, след като встъпи в длъжност на 20 януари. "Разбирам, че те биха искали да се срещнем и аз съм напълно съгласен с това", каза избраникът за президент.

Запитан дали подкрепя политиката за "един Китай", Тръмп отвърна: "Всичко е предмет на преговори, в това число и "един Китай". Той вбеси китайците, като прие телефонно обаждане от тайванската лидерка Цай Ингвен след победата си на изборите.

Междувременно Камарата на представителите на американския Конгрес направи днес първа крачка към отменянето на закона за здравеопазването, известен като ObamaCare, съобщи Ройтерс.

Долната камара прие резолюция с 227 срещу 198 гласа, с която инструктира компетентните парламентарни комисии да съставят до 27 януари законопроект за отменяне на емблематичния за управлението на Барак Обама закон, целящ да направи медицинските грижи по-достъпни. Същата стъпка предприе вчера и Сенатът.

Отмяната на ObamaCare е главен приоритет за републиканците в Конгреса, където те имат мнозинство и в двете камари, както и за новоизбрания президент на САЩ.

Освен това Камарата на представителите одобри допускането на законово изключение за Джеймс Матис, за да може той да стане министър на отбраната в правителството на Доналд Тръмп, съобщи Ройтерс.

Долната камара гласува с 268 гласа "за" и 151 "против", главно по партийна принадлежност, да бъде направено еднократно изключение от точка в закона за граждански контрол над американската армия, която не позволява на военни да оглавяват Пентагона, ако не са изминали седем години от прекратяването на активната им военна служба. Матис се пенсионира от армията през 2013 г.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:53 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 18 rate down comment 5
Птица
преди 7 години
ИхТамНет: задокументирован очередной факт присутствия российских войск на Донбассе. ФОТОhttp://sprotyv.info/ru/news/kiev/ihtamnet-zadokumentirovan-ocherednoy-fakt-prisutstviya-rossiyskih-voysk-na-donbasse-foto?_utl_t=fb
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 3
Птица
преди 7 години
ето тука пиша, че ОБАМА ГИ УДЪЛЖАВА С 1 ГОДИНА !! ДО ЯНУАРИ 2018 ГОДИНА, А ЩОМ ТОВА Е ТАКА Е ГЛАСУВАНО ОТ ДЕПАРТАМЕНТА ИМ!!СЕГА, КАКВО СТАНА ТРЪМП КОГА ЩЕ ГО ОБЯВИ ПУТИН ЗА ВРАГ, ***, РУСОФОБ И ТАМ ПОДОБНИТЕ МУ ФАЛШИВИ НОВИНИ!?? ТОЛКОВА СТЕ ЖАЛКИ И СМЕШНИ ЧЕ НАПРАВО ЩЕ МЕ СКЪСАМ ОТ СМЯХ!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 27 rate down comment 3
majnata
преди 7 години
Обама вече си отива , не забравяй да се излезеш от аспуха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 4
Sakamano
преди 7 години
Хе хе, май започнахме да си отдръпваме кафявия нос от задните части на "Великият старец"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 5
ing5rov
преди 7 години
Стовене , преди да ти тегля една , да те питам , дали си наясно коя е тая "подкрепяната от САЩ опозиция "...дето полешката се изтегли към Либия...ама май и оттам ше се мести закъм Европа , щото у САЩово е вече Тръмпо на кормилото !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 17
Стоян Петров
преди 7 години
Що ве Императоре, що ги пишеш тези неща? Да не би Русия да се бори с ИД? И ако се бори, защо единствено което направи е да и изнесе един концерт в Палмира. 80% от ударите и бяха срещу подкрепяната от САЩ опозиция и от време на време хвърляха по някоя бомба в Ракка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още