IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гвиана скоро може да се превърне в следващия голям производител на петрол

Exxon Mobil и Hess обявиха успешен сондаж при дълбоководни проучвания, като само в едно от полетата може да има 1,4 млрд. барела петрол

18:37 | 14.01.17 г. 3
<p>
	Гвиана. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Гвиана. Снимка: архив Ройтерс

Гвиана, малката англоговоряща страна в Южна Америка, е напът да се превърне в следващия голям производител на петрол в западното полукълбо, привличайки внимание и инвестиционни долари от някои от най-големите петролни компании в света, съобщава New York Times.

Тази седмица Exxon Mobil и Hess обявиха успешния сондаж при дълбоководни проучвания, които могат много скоро да докажат, че земните недра под гвианските крайбрежни води съдържат едни от най-богатите петролни и газови залежи, откривани през последните десетилетия. Според оценки на експерти само едно от крайбрежните полета, известно като Лиза, може да съдържа 1,4 млрд. барела петрол, смесен с природен газ, което е сравнимо с едни от най-големите полета в Южна Америка.

С население от под един милион души Гвиана – източната съседка на Венецуела, може да изнася почти целия петрол, който ще започне да произвежда, вероятно около 2020 г.

Изявленията на компаниите бяха направени само дни, след като правителството на Гвиана обяви намерението си да построи център за обработка на петрол и обслужване на стойност 500 млн. долара на остров Краб – огромна инвестиция за една от най-бедните страни в региона.

Груби първоначални експертни оценки за това колко петрол може да има Гвиана варират, достигайки до над 4 млрд. барела, който на днешни цени би струвал над 200 млрд. долара. Страната обаче, която в момента произвежда малко енергия, силно се нуждае от тръбопроводи и друга инфраструктура, за да започне сериозно производство и износ.

„Рядко се случва някоя страна да ускори толкова бързо“, казва Мат Бломърт, ръководител на проучванията в Латинска Америка към консултантската компания Wood Mackenzie.

Откритието е още един сигнал, че Южна Америка се превръща в критично важен доставчик за световните петролни пазари. Бразилия и Колумбия вече са големи производители. Аржентина направи голяма стъпка в същата посока, когато Chevron и няколко други международни петролни компании обещаха да инвестират поне 5 млрд. долара тази година и още милиарди през следващите в шистово поле в Патагония.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 9
ratten
преди 7 години
по-скоро ще се превърне в следващата държава, нуждаеща се от тайна американска подкрепа за въвеждане на демокрацията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 12
Атанасио
преди 7 години
Годишната консумация на петрол в света е 33 млрд. барела и намерените 1,4 млрд. като количество ми са много смешни ,и съм писал да петрола - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231тоест катастрофите са 3 и съм обяснил как може да се избегнат - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 7
mathematician
преди 7 години
ОПЕК май ще ги опекат :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още