IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каролев: Очаквам България да е втора или трета в ЕС по ръст на БВП за 2016 г.

Икономистът прогнозира, че през тази година ще се запази икономическият растеж

11:19 | 16.01.17 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Миналата година Световната банка и Европейската комисия променяха три пъти в посока нагоре прогнозите си за основните икономически показатели на България. Очаквам за 2016 година България да е на второ или на трето място по ръст на реалния брутен вътрешен продукт (БВП) в Европейския съюз, което никога не се е случвало в новата история на страната.

Това обяви икономистът Владимир Каролев в ефира на "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria, като обясни, че очаква тази тенденция да продължи и през 2017 г.

Според него има редица фактори, които са допринесли за икономическия растеж, като те са свързани с пазара на труда.

Каролев посочи, че през последните две години са създадени близо 70 хил. нови работни места, а безработицата е почти на нивата от 2008 - най-добрата година за икономиката на България.

“Не се наблюдава и такава сезонност в сравнение с предходните години. В Агенцията за инвестиции има близо 20 големи одобрени проекти", изброи още факти в подкрепа на прогнозата си за макроикономическата ситуация той. "Комбинацията между външни фактори за отворена икономика като българската е благоприятна. Правят се и реформи, но ми се иска да се ускори и пенсионната реформа.“

По думите му има добро усвояване на средства по европейските проекти, като само по програма JEREMIE в малките и средните предприятия са влезли 330 млн. евро за последните две години. 

Владимир Каролев предупреди, че "има връзка между корупцията и богатството на една нация, но тази връзка не е правопропорционална, има други неща, които трябва да се направят".

"България имаше значително подобрение през 2002 – 2007 година, преди влизането в Европейския съюз, но оттогава има увеличение на корупцията и сега сме на нивата преди 2001 година, но не само корупцията влияе на икономическия растеж", убеден е икономистът.

Какви са рисковете за европейската икономика заради популизма в политиката на Европейския съюз? Вижте повече във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 2
крас
преди 7 години
ЛЮСИ, ЛЮСИЧел си Фердинанд Липс и книгата му Конспирацията срещу златото.Затова и мисленето ти е толкова обременено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
lyusien
преди 7 години
Я стига Ти имаш ли идея колко рисков бизнес е златодобива Ти вероятно като Сидеров си мислиш че белгииците и канадците копат и вадят късове злато Това е далеч от истината Проучи Златото е борсова стока и може да струва 1200 долара за троиунция но може да струва и 300 долара за троиунция Това се е случвало и много компании от Австралия Канада Ю А Р са фалирали и собствениците им са станали просяци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 5
крас
преди 7 години
Явно не си добре запознат с "продажбата" и оценката на активте на МДК Пирдоп на РОДШИЛДОВСКАТА КОМПАНИЯ Юнион миниер".Няма да влизам в обяснителен режим, как и защо белгийте приведоха само 55 мил. $ , а останалите до 80 мил. $ останаха в Банка "ПАРИБА" за мироприятия по опазване на околната среда. ЗА ТЕЗИ НЕЩА ПИТАЙТЕ ПРИЯТЕЛЯ СИ ОТ СНИМКАТА!Той е светнат по всички въпроси. Ако не ви отговори , питайте Кунева Пръмова която е част от надзора на тази Ротшилдова банка. Тя също знае за какво бие камбаната.Вече погребахме 1-ви, 2-ри , 3-ти и 4-ти блокове на АЕЦ - а!СЕГА ПОГРЕБВАМЕ И ОБРАЗОВАНИЕТО. ГРОБОКОПАЧИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 4
lyusien
преди 7 години
До 4 Не човечето от снимката не е участвало в приватизацията на златодобива Но взе активно участие в приватизацията на циментовите заводи и бирените фабрики И всички до една от тях работят модернизирани са и създадоха нови хиляди работни места
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 6
крас
преди 7 години
ЧОВЕЧЕТО ОТ СНИМКАТА НЕ УЧАСТВА ЛИ В КРИМИНАЛНАТА ПРИВАТИЗАЦИЯ НА ЗЛАТОДОБИВА?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 9
Slavi.13
преди 7 години
"Икономическия съветник" на икономическия "министър" в оставка Москов!!! Какъвто министъра такъв и съветника... Обикаля студията по телевизиите за да имитира компетенции и да се набива във властимеещите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 11
redcretin
преди 7 години
Много забавно, че говори за страна с бюджетен дефицит през последните 10ина години. Скоро не го бях виждал какво овчарче е на снимки...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още