IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изборът на Тръмп на търговски секретар е изнесъл хиляди работни места извън САЩ

Милиардерът Уилбър Рос е спасил множество затруднени компании от фалит, но това си има цена

13:00 | 17.01.17 г. 5
<p>
	Доналд Тръмп и Уилбър Рос. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Доналд Тръмп и Уилбър Рос. Снимка: архив Ройтерс

Милиардерът Уилбър Рос, избран от Доналд Тръмп, за да приложи търговската програма на новоизбрания президент, е спечелил състоянието си, отчасти управлявайки фирми, които са изнесли зад граница хиляди американски работни места, съобщава Ройтерс, базирайки се на данни на министерството на труда.

Рос се специализира в преструктуриране на затруднени производства в момент, когато американската икономика губи над 100 хил. работни места годишно заради глобалната търговия. Изслушването пред Сената за номинацията му като търговски секретар ще се проведе в сряда.

Поддръжниците на Рос казват, че той е спасил хиляди американски места, спасявайки компании от фалит. От данните, получени от Ройтерс, се вижда, че спасяванията си имат своята цена: компании за текстил, финанси и авточасти, контролирани от частния акционерен фонд на Рос, са съкратили около 2700 американски работни места от 2004 г. насам, тъй като са прехвърлили производство в други страни.

Данните, които досега не са били разкривани, са много малка частица от американската икономика, която отчита разлики в заетостта с десетки хиляди работни места всеки месец. Историята на Рос обаче се сблъсква с обещанието на Тръмп да защитава американските служители от "опустошенията" на глобалната търговия.

Рос не е отговорил на няколко искания за коментар. Дейностите му извън страната не са необичайни в епоха, в която глобализацията понижи международните търговски бариери. Производителят на авточасти Delphi, например, е изнесъл 11 700 американски работни места от САЩ от 2004 г. насам, а текстилни производители – поне 17 хил. работни места, показват данни на министерството на труда.

Рос е натрупал богатството си, което според Forbes възлиза на 2,5 млрд. долара, купувайки затруднени компании и връщайки ги към печалба. А профсъюзни лидери, като председателят на асоциацията на работещите в стоманодобивната индустрия United Steelworkers Лео Джерард, казват, че през годините Рос е спасил хиляди места в производствения сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:24 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
Без омаскаряване просто няма как да мине !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
Pyramid
преди 7 години
Неточност: Раб.места , ако ги изнася някой, са компаниите. А и всичко е до баланс: Ако са изнесени, примерно, 10К места, а са върнати и/или и/ запазени 1М...Освен това, некоректо спекулират с времевата рамка. Нека мине 1година, поне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още