IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В очакване на "твърд Brexit"

Днес Тереза Мей ще представи плана си за излизане от еврозоната

14:27 | 17.01.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

Най-очакваното събитие днес ще бъде представянето на плана за излизане от еврозоната на британския министър-председател Тереза Мей. Очакванията на анализаторите са, че Мей ще изложи тезата за това, че страната ще се стреми към ново и равноправно партньорство между Великобритания и Европейския съюз. Британският премиер ще даде ясно да се разбере, че страната ще напусне общия пазар и митническия съюз, като целта ще е връщане на националния контрол върху границите на страната. В очакване на доклада, днес лирата поскъпна спрямо щатския долар до 1.2112, като очакванията на пазара са за голяма волатилност при всички кросове на британския паунд през днешния ден.

В изявление направено вчера гуверньора на Английската централна банка Марк Карни заяви, че в зависимост от инфлацията в страната и растежът на икономиката, лихвените равнища ще бъдат намалявани или увеличавани. Карни допълните, че поставената цел за нивото на инфлацията в страната от 2% може да бъде задмината, но това не значи непременно вдигане на лихвата.

Цената на петрола продължава да се търгува над нивото от 52 долара за барел, след като през вчерашния ден страните от ОПЕК посочиха, че ако е необходимо може да се прибегне до допълнително намаляване на добива от тяхна страна. Нигерия, която не е включена в споразумението оповести, че е увеличила добива си с 400 000 барела дневно до 1.94 млн. барела на ден. Златото от своя страна записа повишение рано днес до 1 210.74 долара за тройунция, като се очаква волатилност при ценния метал покрай доклада на Тереза Мей.

Индексите в Европа приключиха на червена територия първият ден от седмицата в очакване на речта на Тереза Мей днес. Немският DAX30 се понижи с 0.6% до 11 588.55 пункта в резултат от спада на акциите на автомобилните производители в Германия, след изявлението на Доналд Тръмп, че ще наложи мита в размер на 35% за внос на превозни средства в САЩ. Акциите на Volkswagen AG се понижават с 2.2%, а на Daimler AG - с 1.5%. Лондонският UK100 загуби само 0.2% от стойността си и се търгуваше в края на дена на ниво от 7 328.00 пункта. Инвеститорите се опасяват, че един "твърд Brexit", ще изправи банките на Острова пред загуба на права за достъп до единния пазар, като акциите на британските Barlays PLC и Royal Bank of Scotland - изгубиха съответно 1.8% и 2.8%.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

GBP/JPY

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 06:19 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 7 години
ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР Николай Шуманов---хахахахахахахаааа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още