IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Зелена светлина" за приватизацията на гръцкия жп оператор TrainOse

Италианската държавна железопътна компания Ferrovie dello Stato бе единственият кандидат

16:00 | 17.01.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Контролният съвет на агенцията по приватизация в Гърция е одобрил договора за продажба на железопътния оператор TrainOse на италианската държавна железопътна компания Ferrovie dello Stato, съобщава Vima.

Според източници, близки до инвеститора, още тази седмица се очаква да бъде подписан договорът за продажба на 100 процента от акциите на железопътния оператор на италианската компания на цена от 45 млн. евро.

Следващата стъпка на приватизационната агенция е да уреди въпросът с държавните субсидии, предоставени на оператора, които са на стойност 750 млн. евро и които Гърция следва да върне.

Очаква се процедурата да продължи около два месеца. Става дума за дългове на оператора към Държавната железопътна компания (ОСЕ). 

Приватизацията на TrainOse е обвързана и с финансирания от Европейската инвестиционна банка. Сделката няма да минава през гръцкия парламент, но трябва да бъде одобрена от Европейската комисия за защита на конкуренцията.

Италианската компания беше единствената, която наддаваше в процедурата по приватизация на жп оператора. Продажбата беше поискана от кредиторите на Гърция. Интересът обаче не беше голям и властите в Атина на три пъти удължаваха крайния срок за набиране на оферти.

Ferrovie dello Stato е третият по големина жп оператор в Европа. Очакванията са компанията да предостави част от своето ноу-хау на гръцкия оператор.

Всъщност Гърция се опитва да продаде жп оператора от 2013 година. С идването на Сириза на власт обаче процесът по приватизация беше забавен.

В. "Вима" пише, че в средите на оператора цари загриженост и безпокойство във връзка с тази сделка и най-вече за това каква ще е съдбата на 700 работещи, които в момента получават заплати от държавата.

Някои казват, че сделката е "скрита" и питат какво ще стане с наличните средства на компанията, които възлизали на 25 млн. евро, отбелязва изданието.

Железопътните работници в Гърция протестират срещу приватизацията на оператора. Миналата година те стачкуваха в продължение на седмица, което спря движението, включително и на международните влакове.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
MZ/X
преди 7 години
Приватизират компания, като я продават на държавна компания :) Какъв оксиморон :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още