IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България и ползите от нейното членство в ЕС

Бизнесът и обикновените граждани имат доверие в общността и се възползват от подкрепата на европейските институции, пише в анализ NYT

08:18 | 18.01.17 г. 10
<p>
	Снимка: <em>ЕК</em></p>

Снимка: ЕК

10 години след влизането в ЕС има голяма промяна в България. Страната все още е най-бедният член на общността, но доходите растат, а възможността за свободно пътуване и работа в ЕС намаляват безработицата.

Какви са ползите за страната ни от членството в Съюза коментира в обширна статия New York Times (NYT). Изданието цитира Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията, според когото сме "по-богати, с по-голям избор за работа и образование".

Средното заплащане в страната расте двойно - до 440 евро на месец, търговията пък записва значително увеличение, след като компаниите започват да се възползват от членството на единния европейски пазар. Износът към страните от ЕС се удвоява, а днес експортът към другите страни от общността съставлява 2/3 от общия.

Десетки хиляди българи учат в друга държава от ЕС - съотношението спрямо броя на населението е най-високо спрямо другите членове на общността. Това донякъде е резултат от лошото качество на образователната система в България, допълва още NYT.

Но дори още повече българи пътуват и работят в рамките на блока, възползвайки се от правилата за свободно движение на работната сила. По тази начин, според Центъра за изследване на демокрация, България успява да удържи безработицата на относително ниско ниво - около 8%. Ако някой не може да намери работа в България, той отива в чужбина, пише в своя анализ изданието.

Нещо повече - ЕС налива милиарди, за да помогне на България да изгради своите магистрали и пътища, да развие земеделието и да опази околната среда. Редовните доклади на Европейската комисия показват, че корупцията и организираната престъпност остават проблем за страната.

България наистина е на прав път по отношение на реформите, смята Оливие Маркет, управляващ директор за AES България. Компанията избра страната за инвестиция във въглищна централа - AES Гълъбово, както и вятърен парк и център за управление на отпадъците.

Не всичко върви безпрепятствено за фирмата - отне й две години, докато си върне 300 млн. евро, които й дължи Националната електрическа компания (НЕК), но Маркет не съжалява за избора на AES да инвестира в България, пише изданието.

Проучванията на Евробарометър показват, че българите имат относително високо доверие в ЕС и неговите институции - 49%, спрямо 33%, които не вярват в тях. Доверието е едно от високите в региона. С членството си в ЕС страната стана по-стабилна и по-малко рискова за бизнеса, посочва Манол Пейков, бизнесмен от Пловдив, пред NYT.

"Ако ги нямаше директивите и правилата на ЕС, българските политици щяха да бъдат недосегаеми", смята още той.

През 2014 година обаче страната преживя една от сериозните кризи - разтърсена беше банковата система.

Корпоративна търговска банка (КТБ) стана жертва на масово изтегляне на средства след вражда между местен политик и най-големия акционер в институцията. Така много обикновени българи останаха без достъп до средствата си. Любомир Василев е един от тях. Безработен и живеещ на социални помощи след инцидент на работното място, месеци наред той не може да използва парите си, сложени на депозит в КТБ.

"Когато банката фалира, изгубих вярата си в банковата система", казва той. Василев все пак успява да получи 6-те хил. долара, които е сложил на влог във фалиралата банка. Той обвинява българските политици за кризата и вижда решението й благодарение на ЕС.

Според NYT възстановяването на парите на депозитарите в КТБ е започнало едва след напомнянето на ЕК и европейския банков регулатор за европейските правила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 5 rate down comment 4
Тава е
преди 7 години
Много неща получихме от ЕС и още повече загубихме. Почти безвъзвратно загубихме най-ценното, човешкият облик. Хората са еволюирали милиони години като единственото на планетата Земя същество, със втора сигнална система. Тя отговаря на същността ни да живеем еди за друг. От ЕС се научихме да вземаме, да грабим, да мразим, да прецакаме другия... Някога описва страната ни като градина с весели и усмихнати хора, а сега даже по празниците няма усмихнати хора. Има много страх, двуличие, груб материализъм, алчност, подлости коварство. Брат продава сестра си, синът убива майка си, а за приятелството-забрави, всичко се мери с пари. Нямо го българският дух, отзивчивост и без користно приятелство, но има BMW-та ! От всички алчни и нагли управници в ЕС, нашите са най-алчни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 1
bkbelchev
преди 7 години
Българина никога не е бил толкова беден. Наливат се милиарди в пътища, училища и спортни зали без да се прави сметка как ще се поддържат без икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 8
majnata
преди 7 години
Да , добре че беше свободното движение , щото без него ептен сме умрели от глад ! Свободно да одиш да работиш за икономиките на другите ...а за нашта кой и защо не работи бе аланкоолу , що никой не дава отговор на тоя *** въпрос ?!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 13
Спящият бик
преди 7 години
А свободното движение на хора? Който е живял в соц. концлагера, него питайте какво е само с лична карта да преминаваш през границите, даже и нея не всеки път ти искат!...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 5
michaelis12
преди 7 години
ти продължавай с прехода желая ти успех, аз 150г. няма да живея. Някои държави за 30г. го приключиха отдавна (Полша, Унгария, Чехия, Словакия, Хърватска и т.н.), а други станаха световна икономика номер 1 с резервна валута пак за същото време ..... Какви преходи какви измислици след като вече имаме членство 10г. в "меката" на Демокрацията, като едно от условията беше да сме "демократизирани" преди да влезем там - е такива сме, успех ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 8
michaelis12
преди 7 години
за 10г. членство "ползите" са ни : най-бедни, ограбени, оредели от 9млн. на 6млн. изнесли всичкото имтелектуалец да подпомага чужди икономики, деиндустриализирани, оглупели до краен предел. И да движим се "свободно" все оше с визи в Сашш и Канада за разлика от другите европейци. Все още си имаме режим на тока както беше и преди 9ти и след 10ти .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 7
bigi
преди 7 години
От всичко изброено от значение е само свободното движение на стоки,друго е прах в очите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 11
Radoslava
преди 7 години
Може да сме най-бедни, но ЕС отваря вратите пред нас да се развиваме за да настигнем останалите. Нека да не се сравняваме така пряко с останалите, защото ние все още вървим по пътя на прехода и реформите, нека първо да завършим успешно прехода и после да правим подобни сравнения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 14
sdar
преди 7 години
За съжаление не си прав, по-точно цитата казва нещо грешно. Ние сме най-бедния член на общността в момента, спор няма. Но преди 10г. като влизахме в ЕС не бяхме най-бедни, най-бедни тогава беше Румъния. Затова не е правилно да се казва че все още сме най-бедни, а че сме станали най-бедни за 10-те години членство в ЕС и управление на ГЕРБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 6
KPetkov
преди 7 години
Това е добро:"10 години след влизането в ЕС има голяма промяна в България. Страната все още е най-бедният член на общността ..."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още