IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Облаците над наследника на Samsung се сгъстяват

Лий Дзие Юн вече пристигна за изслушване пред съда, който трябва да реши до часове дали да го арестува

09:26 | 18.01.17 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Лий Дзие Юн пред съдебната сграда. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Лий Дзие Юн пред съдебната сграда. Снимка: Ройтерс

До часове наследникът на бизнес империята Samsung трябва да разбере дали ще бъде арестуван по обвинения в корупция, свързани с огромен политически скандал, който разтърси Южна Корея.

Прокурорите обвиняват Лий Дзие Юн, де факто лидер на Samsung, в плащане на десетки милиони долари, за да спечели подкрепата на правителството за спорно сливане, което му е помогнало да затегне захвата си около ключова част от гигантския конгломерат. 

48-годишният Лий, който управлява Samsung Group, след като баща му Лий Кун-хъ получи сърдечен удар преди повече от две години, е и председател на Samsung Electronics. Той пристигна в сряда сутринта в сградата на съда в Сеул за съдебно заседание, по време на които съдията ще реши дали да издаде заповед за ареста му по обвинението за подкуп, присвояване и лъжесвидетелстване. 

Очаква се изслушването да продължи с часове. Съдът официално обяви пред CNN, че е възможно решението да не може да бъде обявено до четвъртък местно време. Пристигайки в офиса на специалната прокуратура и след това в съда, Лий не отговори на въпросите на журналисти, които бяха спрени на входа от охраната.

Лий, който бе разпитван в продължение на 22 часа през миналата седмица, отрича обвиненията. Samsung също оспорва твърденията и в изявление от понеделник заяви, че „не прави вноски, за да получи облаги".

Прокурорите обвиняват Лий и Samsung за предоставяне на 43 млрд. вона (36,3 милиона долара) на организации, свързани с довереник на президента Пак Кън Хе в замяна на подкрепата на правителството за спорно сливане на два филиала на Samsung през 2015 г. -  Cheil Industries Inc. и Samsung C&T Corp., което бе одобрено през 2015 г.

Националната пенсионна служба на Южна Корея е предоставила жизненоважна подкрепа за сделката, която е позволила на Лий да увеличи контрола над Samsung Electronics и му е помогнала да проправи пътя му към потенциално наследяване на болния си баща като председател на Samsung Group.

Но стартът на делото срещу Лий, вицепрезидент на Samsung Electronics, хвърля съмнения върху този план. По-рано през тази седмица и ръководителят на пенсионната служба Мун Кън-по бе обвинен в лъжесвидетелстване и злоупотреба с власт. Той е обвинен в оказване на натиск над фонда за подкрепа на сливането на Samsung в момент, в който е бил министър на здравеопазването и хуманното отношение.

Делата срещу двамата са част от мащабния скандал, който изкара стотици хиляди южнокорейци да протестират по улиците и накара депутатите да гласуват за импийчмънт на президента Парк. Други топ южнокорейски компании също са разследвани.

Задълбочаващото се обвързване на Samsung до разследването за корупция доведе до ново увреждане на имиджа на компанията след унизителното фиаско, свързано с запалващия се фаблет Galaxy Note 7 през миналата година. Резултатите от разследването за конкретната причина за възпламеняването на телефоните се очаква да бъдат обявени през този месец.

Samsung е най-големият световен производител на смартфони, телевизори с плосък екран и чипове, припомня Ройтерс. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Кайзер Созе
преди 7 години
Да така е ,но нещата не идват ли още от турското робство или в гените ни е заложено да бъдем с робска психика и всеки да се спасява или оправя както може ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 7 години
нормално, те не са облъчвани от болшевишка пропаганта с години, имат си силна икономика и образовано население... горе долу практиките на севера и юга са образен пример да какво води западната култура и комунистическата, с което доказва че ген, манталитет, религия и подобни неща не оказват влияние в това дали ще си човек или ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
Кайзер Созе
преди 7 години
Възхищавам се на прокуратура и следствени органи ,които да предизвикат наяве такъв мащабен политически и корупционен скандал и то само за 34 млн. Също и на корейския народ. Явно ние си заслужаваме орисията щом за в пъти по-големи суми и доказани протекции си траем и гледаме някой друг да ни свърши работата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още