IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И трите основни институции в ЕС вече са в ръцете на консерваторите

Антонио Таяни превзе последната крепост на ПЕС - председателското място на Европейския парламент

10:58 | 18.01.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Антонио Таяни. Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Антонио Таяни. Снимка: Ройтерс

Депутатът от Европейската народна партия (ЕНП) Антонио Таяни е новият председател на Европейския парламент, съобщават от институцията. В оспорвана битка с кандидата на ПЕС Джани Питела той ще замени на поста Мартин Шулц (ПЕС), който изненада всички с отказа си да се кандидатира за нов мандат преди няколко месеца.

Правилата предвиждат председателят на ЕП да се сменя в средата на мандата на европейските депутати – тоест на две години и половина. Досега постът заемаше германецът Шулц, който въпреки натиска от останалите институции в Брюксел, отказа да се бори за нов мандат начело на парламента.

Шулц имаше силната подкрепа на председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер, макар и двамата да бяха от различни политически семейства. Юнкер е част от Европейската народна партия. 

С избирането на Таяни, който беше комисар в комисията "Барозу", вече и трите основни институции в ЕС – Европейският парламент, Европейската комисия и Европейския съвет, са в ръцете на консерваторите.

Консерваторът Таяни спечели 351 гласа при третия тур от гласуването в пленарната зала късно снощи. За неговия основен опонент социалистът Питела гласуваха 282 депутати.

В битката за председателското място влязоха общо седем кандидати. Един от тях – Ги Верхофстад (АЛДЕ) си направи отвод преди първия тур от гласуването. Оттеглянето на белгиеца вече се анализира като поява на нова коалиция в ЕП, допълва ВВС. Според изданието със своя отвод Верхофстад е отворил пътя на Таяни, а двете партии ще се борят с антиевропейски настроените партии в ЕП.

В кратка реч Таяни посвети победата си на загиналите при земетресенията в Италия през 2016 година и жертвите от терористични атаки в Европа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 2
Ironhorse
преди 7 години
Хехехех,а ми в ПЕС не знаят ли за изборните "успехи" на СерГей и БСП от 2007г. та до ден днешен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
majnata
преди 7 години
Таяни като човек на Берлускони , може да даде по нормална посока в движението на ЕС...и евроценностите ...дано !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още