IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Saxo Bank: Корекциите при суровините се отлагат за по-късно през годината

През 2017 г. средната цена на петрола сорт Брент ще нарасне до 54 долара за барел, а на златото - до 1325 долара за унция, прогнозира анализатор

22:04 | 18.01.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

След като суровините започнаха отново да носят печалби през 2016 г., трябва да се разчистят редица препятствия, за да продължи този процес и през 2017 г. Едно от тях ще бъде способността на производителите на петрол да изпълнят обещаните и нужни съкращения за възстановяване на баланса на пазара.

Това коментира Оле Хансен, ръководител „Стратегия при суровините“ в Saxo Bank, който се фокусира върху разработването на стратегии и анализи на световните пазари на суровини, базирани на фундаментални принципи, настроения на пазара и технически събития.

В търсене на суровини

Анализаторът напомня, че индексът за суровини на Блумбърг се върна към печалба през 2016 г. за първи път от шест години насам.

“Тъй като отразява движението на основни суровини, по една трета от тях в енергетиката, металите и земеделието, ръстът се концентрира в индустриалните метали и енергийните източници. Необходимо е да бъдат преодолени успешно редица препятствия, за да продължи това представяне и през 2017 г. Доналд Тръмп ще стане президент на САЩ на 20 януари и пазарът ще наблюдава внимателно как той планира да съживи растежа на САЩ, посочва Хансен. – Независимо че Тръмп може да бъде успешен в представянето на политики, насочени към растеж, рискът от започване на търговска война, особено с Китай, носи със себе си риска от спъване на глобалния растеж и търсенето на суровини.“

Анализаторът е на мнение, че когато става въпрос за измерване на перспективите за търсене на суровини, Китай получава голямо внимание.

“Надигащата се битка срещу замърсяването, която през декември сякаш излезе извън контрол в Северен Китай, съчетана със страхове по отношение на валутата и ликвидността, има потенциала да намали растежа и последващото нарастване на търсенето, особено на индустриални метали”, смята Хансен.

Количествата петрол могат да балансират пазара

Той прогнозира, че „енергийният сектор ще бъде предмет на разделeн фокус”.

Пазарът на природен газ в САЩ ще се движи от тежката зима там и свързаното с това търсене на газ.

Пазарът на петрол ще се фокусира върху способността на ОПЕК и производителите извън ОПЕК да изпълнят обещаните съкращения на добивите, като същевременно ще държи под око нивата на добив в страни, които не са обвързани със споразумението от ноември, особено Либия, Нигерия и САЩ.

“Най-големият риск за петрола през първото тримесечие идва от потенциална дълга ликвидация след бързото натрупване на бичи петролни фючърси, достигнало рекордни нива през декември", смята анализаторът на Saxo Bank.

Той е на мнение, че през 2017 г. суровият петрол ще се стреми допълнително да се възползва от перспективата, че пазарът най-накрая ще се ребалансира, след като предлагането се понижи, за да отговори на търсенето.

Това се основава на предположението, че Организацията на страните износителки на петрол и производителите извън ОПЕК ще изпълнят обещаните и изискани намаления на добивите, необходими за балансиране на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 01:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
sssaaa
преди 7 години
Значи, щом тия казват, че тази година цената на жълтото ще бъде 1325$, това означава, че ще видим поне 1400$ в някакъв етап от 2017
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още