IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Радев: Членството ни в ЕС и НАТО не трябва да се поставя под въпрос

Петият демократично избран президент на България положи клетва пред Народното събрание

11:09 | 19.01.17 г. 13
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Българската външна политика трябва да се формулира у нас и да се отстоява навън, а не обратното. България е член на ЕС и НАТО, членството в двата съюза е стратегически избор, който не трябва да бъде поставян под въпрос. Обединена Европа трябва да бъде съхранена на всяка цена. Това каза новоизбраният президент ген. Румен Радев в първото си обръщение към нацията от трибуната на Народното събрание.

Непосредствено преди това новоизбраният държавен глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова положиха клетва пред Народното събрание. В пленарната зала бяха всички парламентарни групи, премиерът в оставка Бойко Борисов, министри от кабинета в оставка и Негово Светейшество патриарх Неофит. Гости на церемонията са президентът Росен Плевнелиев, вицепрезидентът Маргарита Попова, президентите Петър Стоянов и Георги Първанов.

„Очевидна е кризата между ЕС и НАТО от една страна и Русия от друга. Засилването на конфронтацията не е път за нейното решаване. Студената война е печален опит от миналото. В този контекст смятам, че ролята на държавния глава не е да екзалтира тревогите и да посочва враг, а да способства за разрешаването на кризата с механизмите на съюзите, в които членуваме. Вярвам, че резултатите от президентските избори в САЩ и новата политическа конюнктура в света дават надежда за скорошно възстановяване на диалога”, посочи Радев.

Ефективното членство предполага ясно осъзнаване и последователно отстояване на националния интерес в рамките на двете семейства с активно участие в изработването на общите решения, коментира новоизбраният президент. България има потенциал да засили активната си роля в Югоизточна Европа с инициативи и действия за повишаване на сигурността, каза още той.

Според него мигрантската криза изисква обща и решителна европейска политика и са необходими решителни мерки за укрепване на границата, за пресичане на нелегалния трафик на хора и за ограничаване на броя на нелегалните мигранти на наша територия.

В словото си Радев постави въпросите за съдебната реформа, сигурността на България, проведения референдум, бедността и поляризацията на обществото ни днес, за липсата на справедливост и ескалираща корупция.

Румен Радев заяви от трибуната на парламента, че няма да превишава конституционните си правомощия като държавен глава, но и няма да допусне обезсилването им. Той ще използва всички възможности за диалог с институциите.

Ще бъда президент на всички българи, независимо от партийна принадлежност, религия и етнос и ще се противопоставям на опитите за поляризация на обществото, заяви Румен Радев.

По думите на Радев отговорност на народните представители е да намерят решение на гражданските очаквания от референдума от 6 ноември 2016 г. По думите му трябва да се предложи на гражданите избор между личности, но да не се оставят хиляди българи без политическо представителство. Според него партиите ще станат още по-зависими, ако бъдат лишени от разумно финансиране.

Съдебната реформа да е приоритет на следващото Народно събрание с ясни цели – бързо справедливо и независимо правосъдие, призова Радев. Според него само промяна в структурата на съдебната власт не решава проблеми в правораздаването. Той посочи, че съдебната реформа не трябва да се възприема като панацея за обществото. Той призова за по-съвършени процесуални закони, решителни антикорупционни мерки. Без обединени усилия на партии, общество и граждански структури, няма да се справим с корупцията и несправедливостта, каза Радев.

Проведените реформи не създадоха работещи механизми – особено в двете ключови сфери образование и здравеопазване, каза новоизбраният държавен глава. Системата се нуждае от строг контрол, по-малко бюрокрация, професионален морал, който да върне доверието на пациентите и мотивация, която да отвори перспектива на лекарите и медицинските сестри тук в България, коментира Радев по отношение на здравеопазването. Според него образованието трябва да съдейства за равния старт на всички деца, независимо от материалното състояние на семействата.

„Бизнесът има нужда от реална конкуренция и ограничена, но действена регулация, а българите заслужават достойно заплащане. Задлъжняването и обедняването на домакинствата подронва средносрочната перспектива на обществото”, смята Радев.  

Официалното встъпване в длъжност на Радев и Йотова ще бъде на 22 януари с военна церемония. Румен Радев е петият демократично избран президент на България.

Вижте видео на Bulgaria ON AIR с клетвата на Радев тук: 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 1 rate down comment 2
the_evil_lord_Darth_
преди 7 години
Последен валс -POSLEDEN VALS за ЦЕЦКА ЦАЧЕВА :-)https://***.youtube.com/watch?v=uA32Ixr2z4wСкандал след клетвата на Радев, влезе в НС с първата дамаhttps://vesti.bg/bulgaria/rumen-radev-se-zakle-skandal-v-ns-zaradi-replika-6064350
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 0
copper
преди 7 години
Исках да кажа, че ако
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 0
copper
преди 7 години
"опънато зелено костюмче"Ако
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 3
Пинокио
преди 7 години
Не искам да чувам за съществуването на този ***, освен по повод на предстощия и неизбежен Импийчмънт..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 1
mathematician
преди 7 години
Според мен трябваше да тренира повече четене на непознати текстове. :)Спомням си и Орешарски едно време като му бутнаха списъка с министрите и той така сричаше.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 1
Спящият бик
преди 7 години
Нищо не мога да кажа още - опитах се да слушам, но непрекъснато изключвах... Скука! Сякаш му бяха бутнали да чете пълния речник на политическите клишета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 2
data
преди 7 години
И все я дават по телевизора в едно опнато зелено костюмче , досущ като биренка :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 10
многодобре
преди 7 години
....ще се затриете с тази ваша злоба,ей!.....още не е влязъл човека в кабинета си и започнахте с вашите злобни коментари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 2
dr.5rov
преди 7 години
Хубави приказки, но то всичките президенти започват така. Той сам нищо не може да свърши от всичко това, което каза. Дали поне ще бута нещата в тази посока? Е, поне в началото кредит на доверие е необходим. Без кредит трудно се започва нов бизнес, а той наистина започва нов бизнес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 6
khao
преди 7 години
и нагла, и тъ.па .... и квото още се сетиш, няма да сгрешиш :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още