IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Източна Европа е нервна

Страните от региона се опасяват от сделка между Москва и Вашингтон, но не Русия е виновна за сегашните проблеми, смята коментаторът на FAZ Райнхард Везер

08:47 | 20.01.17 г. 36
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

"През лятото на 2009, половин година след като Барак Обама положи клетва като американски президент, група бивши държавни глави и премиери, депутати и интелектуалци от Централна и Източна Европа публикуваха отворено писмо до него". Райнхард Везер от FAZ припомня този факт и отбелязва, че плановете за "рестартиране " на руско-американските отношения тогава са предизвикали голяма нервност в столиците на източноевропейските държави.

Основното опасение тогава е било да не би САЩ да направят прекалено големи отстъпки пред Русия, жертвайки техните интереси. В текста на откритото писмо до Обама се казваше, че Русия отново се превръща в "ревизионистична сила, която преследва цели от 19-ти век с методите и тактиката на 21-ви век". Сред държавниците, подписали писмото до американския президент, бяха например Вацлав Хавел и Лех Валенса. 

Непосредствено преди Доналд Тръмп да встъпи в длъжност група известни личности от Централна и Източна Европа, сред които и отиващият си български президент Росен Плевнелиев, отново изпратиха писмо до Вашингтон. Авторът на статията изтъква, че в него става дума за намеренията на поредния американски президент да подложи на преоценка руско-американските отношения. Цитирана е следната оценка, съдържаща се в новото писмо до Вашингтон:

"Вашите двама предшественици се опитаха - всеки по свой си начин - да се разберат с руското ръководство в духа на доверието и приятелството. Това беше огромна грешка, защото Путин се възползва от добрите им намерения в своя полза."

Според германския журналист, за разлика от текста от 2009 г., който е съдържал задълбочен анализ на ситуацията в страните от Централна и Източна Европа, сегашното писмо до Тръмп звучало като набор от отделни туитове. Например: "Путин не желае величието на Америка" и "При Путин руската комбинация от милитаризъм, войни, заплахи, прекъснати международни договори и неизпълнени обещания превърна Европа в едно по-опасно място."

Райнхард Везер посочва, че източноевропейците остават крайно нервни и от факта, че Тръмп явно има намерение да отмени санкциите срещу Русия, въпреки че конфликтът с Украйна все още не е приключил. Пред Wall Street Journal новият американски президент е посочил, че при определени условия е готов на такава стъпка – например ако руснаците помогнат в общата битка срещу джихадизма. Според авторите на писмото до Тръмп обаче "сключването на сделка с Путин няма да доведе до мир. Точно обратното: така войната става все по-вероятна."

Между едното и другото писмо, изпратени до Вашингтон, изминаха осем години, през които се промениха много неща, пише Райнхард Везер и посочва, че страховете от политиката на Кремъл, изразени през 2009 г., са се оказали напълно оправдани. По отношение на Украйна развитието бе дори много по-драматично, отколкото предполагаха авторите на писмото, изтъква журналистът и добавя, че през тези осем години и самите страни от Централна и Източна Европа са претърпели промени. "В две страни-членки на ЕС се оказаха застрашени дори правовата държава и демокрацията", пише Везер, визирайки Унгария и Полша.

Причините за това развитие обаче не бива да се търсят в Русия, отбелязва коментаторът на FAZ. Според него те се крият във вътрешната политика на самите източноевропейски държави, както в глобалните тенденции, които оказаха влияние над референдума за Брекзит и над американските президентски избори. Тъкмо тези неща направиха днешната Източна Европа по-уязвима от руската политика, отколкото преди години. И това ще си остане така, независимо дали ще се стигне до "нова голяма сделка с Русия" – от която така много се страхуват източноевропейците, и която Тръмп явно желае.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

29
rate up comment 4 rate down comment 2
Птица
преди 7 години
На мен не ми говори не виждаш ли че с тази фашистка теза, ще ОБОРИШ ВСИЧКИТЕ ФАКТИ ДОЛУ ДЕТО СЪМ ТИ ГИ ИЗПИСАЛ, *** БЕЗ ПОДОБЕН!??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 9 rate down comment 5
sssaaa
преди 7 години
Сега ще ни кажеш, че Ердоган и Путин отделиха Косово....Не виждам нищо лошо в каквито и партии и коалиции да влизат, това все пак е игра на лични и държавни интереси, нещо за което все още България и простите бълхи като теб не бранят. Все пак големите винаги ще играят на Разделяй и Владей!Като толкова много защитаваш Сашово, ходи си там, може да участваш активно в ге.й парадите там и да споделиш свободно вакуумните ти способности наведен с две ръце на долу.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 5 rate down comment 6
Птица
преди 7 години
Не ВЕ, ГЛУПАВО СЪЩЕСТВО, МЮСЬОЛМАНИТЕ ПОД КОТРОЛА НА ДОГАН И ШУТИН, ЕРДОГАН !!! КАК ТИ СЕ СТРУВА ТАЗИ ПАРТИЯ ???? ПО СИЛНА Е ОТ СЛАБИЯ ТИ МОЗЪК !!! ТОГАВА, САЩ ЩЕ ДОЙДЕ С БОМБИТЕ ЩОТО И ДВАМАТА ДИКТАТОРИ ЩЕ НИ ИЗБИВАТ, КАКТО И ГО ПРАВЯТ ПО МЕЖДУ ДРУГОТО, ТО ЩОМ ИМА ТАКИВА ПЪЛНИ ММАЛОУМНИЦИ, КАТО ТЕБ, КАКВО ДА ПРАВИМ НИЕ ??? ТО НЯМА БЪЛГАРИЯ, ИМА НЯКАКВА ВАША ССССР БЪЛГАРИЯ ???? СМЕШНИ Е КОЛКО СТЕ ГЛУПАВИ И НЕКАДЪРНИ!??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 7 rate down comment 3
sssaaa
преди 7 години
Незнам в кой гълъбарник живееш, но това, че САЩ не са завладяли земя не значи, че не са виновни за отделянето и. Ако сега питаш в град Кърджали дали не искат да станат отделна държавица ще има еднозначен отговор. Като дойдат Сашово да ни метнат 1 бомба и много бързо ще се съгласим, че Кърджали е отделна държава. Ама за теб проблем няма нали? Те Сашово не ни завладяват!!!Не знаех, че не можеш да правиш разлика между пиле ,кокошка и петел, защото все пак си пернато животно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 7 години
не се вързвай на мави, това дето го пише не го вярва много, вече е уредил децата в САЩ и не му дреме много за България
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 4 rate down comment 2
Птица
преди 7 години
А ми смятай колко си простоват и некадърен и как си промит през годините, че НЯМА НИКАКЪВ СМИСЪЛ ОТ ТАКИВА СЪЩЕСТВА НА ПЛАНЕТАТА!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 5 rate down comment 4
Птица
преди 7 години
*** си някой факти и мирни договори, ги прескачаш, щото толкова ти стига акъла, явно !!! В КОСОВО, САЩ НЕ СА ЗАВЛАДЯВАЛИ ЧУЖДА ТЕРИТОРИЯ !!!! просто хората живеещи там са етнос, И СА НЯМАЛИ ГАРАНТ КАТО НАШИЯТ НАЗНАЧЕН ОТ МОСКВА АХМЕТ ДОГАН !!!??? И СА ГИ ИЗКЛАЛИ ПРЕДИ ДА СИ ПОМИСЛЯТ, ЧЕ ЩЕ ИСКАТ НЕЗВИСИМОСТ, НО НЕ Е САЩ В КОСОВО, ДОКАТО ШУТИН ЗАВЛАДЯ ЧУЖДА ТЕРИТОРИЯ, НЯМА ВЕЧЕ С.С.С.Р И ГРАНИЦИТЕ НА ВЛИЯНИЕ СА ПАДНАЛИ, КАТО ЗАПОЧНЕТЕ ОТ САДАМ, И ДО СЕГАШНИТЕ АСАД, ЕРГОДНН, ШУТИН ТЕ СА СЛЕДВАЩИТЕ ДИКТАТОРИ ФАШИСТИ !!!Много сте глупави и продължавате да пречите и да си налагате най нагло тезите и глупостите от 19 век и ИМАТЕ АРЕНА *** ФОРУМ САЙТ.... БРАВО УСПЕХИ!!??НА СЕЛО СИ ТИ, ЩОТО ПАК СИ ЗАКЛЮЧАВАШ ПО ЛИПСВАЩИ ФАКТИ, КОИТО ПРАЗНАТА ТИ ЧЕРВЕНА ГЛАВА РАЖДА!!???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 3
Птица
преди 7 години
Следващият за обвинение е Плевнелиев.За цялостна политика. Но трябва да няма вече имунитет.И така стъпка по стъпка докато не предизвикат вълна от протести, които след това ще оформят като Майдан и ще ги припишат на Сорос и западните фондации.Смешници. А уж английска гимназия. Излага ни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 2
Птица
преди 7 години
В изпълнение на заръките на другаря Решетников за "зачистка" на прозападния елит в България и най-вече на проатлантическите министри в правителството на ГЕРБ за да се подготви почвата за правилното правителство след избори и дадат предизборни аргументи на БСП и ДПС.Прокуратурата е партия, която участва в управлението - фалира КТБ.Със своите действия тя създава условия за български Майдан - точно както Янукович използва прокуратурата за да си разчисти сметките с политическите си противници.След евродоклада дори вече няма място за фалш - битката е открита. Две неща - прокуратурата демонстрира безсилие, защото нейният авторитет е нулев. Обвиненията и падат като гнили круши в съда. Може да създаде неудобство, дискомфорт, да причини финансови щети /защото всичко струва пари/, но толкова.... Ако имаше авторитет, беше вкарала виновните за КТБ и Белене в затвора, тогава всеки нейн акт срещу министър или висше политическо лице ще тежи и ще предизвика ефект.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 8 rate down comment 2
sssaaa
преди 7 години
Фиток, май само ти неможеш да направиш разликата:1. Сашовските съюзници разделиха Сърбия и Косово; Р2. Руснаците си вземат своето с Крим (спарвка виш weikipedia, за колко години Крим е Украински и колко е бил Руски);По твоята логика ако Фе$овете или съвременна Италия поискат Кърджали да стане автономна и отделна държава, то тогава няма проблем, защото този град не винаги е бил български (справка - wiki - Кърджали- предполага се, че първите жители на тези места са били прототраките. Тук е имало селища, обитавани от траки, елини и римляни; славяни и прабългари, византийци, латини и османски турци.)Минаха обилните снеговалежи и ти пуснаха пак интернета в село и сега наваксваш с безсмислени коментари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още