IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво точно обеща Тръмп

Малко преди полагането на клетва като президент на САЩ DW припомня за някои обещания на милиардера

14:17 | 20.01.17 г. 14
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Малко преди полагането на клетва като президент на САЩ Карстен Грюн от Deutsche Welle припомня за някои обещания на милиардера Доналд Тръмп. 

Стената на границата с Мексико

Миграцията и Мексико бяха една от основните теми в предизборната кампания на Доналд Тръмп. Новият американски президент обяви, че ще издигне стена по границата с Мексико, разходите по която обаче трябвало да носят единствено мексиканците. В това отношение настъпиха някои промени: във вътрешни правителствени кръгове се говори, че тепърва трябва да се изяснява как Мексико ще поеме финансирането на стената, а това означава, че първоначално американските данъкоплатци ще трябва да поемат разходите. Според американската фирма Bernstein Research, издигането на стената ще излезе между 15 и 25 милиарда долара, а годишните оперативни разходи ще възлизат на около 3,5 милиарда. Според експертите на компанията, нито една американска фирма не е в състояние да произведе строителните материали за такъв огромен проект. Единствената фирма, която би могла да достави необходимите материали, се казва Cemex, а седалището ѝ е в Мексико.

Мюсюлманите

Според информации на AFP Доналд Тръмп е променил първоначалното си намерение да забрани на всички мюсюлмани да влизат на територията на Съединените щати. Вместо това новият американски президент обяви, че ще наложи забрана за влизане в САЩ на граждани на страни, които "подкрепят тероризма". Той обаче не спомена конкретни държави.

Търговските споразумения

Новият американски президент иска да прекрати две търговски споразумения - ТТП със страните от Тихоокеанския регион и NAFTA с Канада и Мексико. Експертите обаче подчертават, че тези споразумения не обхващат само митата, а и защитата на интелектуалната собственост и инвестициите. През изминалите десетилетия американски компании инвестираха милиарди в Канада и Мексико. "Без защитата, осигурявана от междудържавния договор, собствеността и инвестициите на американските компании могат да бъдат ограничени и дори национализирани", казва Габриел Фелбермайер от мюнхенския институт Ifo в интервю за вестник Die Welt.



Според експерта Доналд Тръмп ще навреди сам на себе си, ако прекрати споразумението NAFTA, тъй като неговата компания притежава хотели в Мексико. Затова и Фелбермайер смята, че по-скоро САЩ ще договарят нови по-изгодни условия за себе си, вместо да излязат от споразумението.

Чуждите стоки и работните места

Икономическите планове на Тръмп предвиждат въвеждането на наказателни мита за чуждестранните и американски фирми, които произвеждат стоките си извън САЩ. По този начин той иска да ги принуди да произвеждат в Америка и така да създадат нови работни места. Заплахите на Тръмп вече дават резултат. Концернът Ford се отказа от плановете си за изграждане на нов завод в Мексико, а Toyota и General Motors обявиха милиардни инвестиции в САЩ. Германският химически концерн Bayer пък иска да инвестира през следващите шест години 8 млрд. долара в Щатите, за да получи одобрението за купуването на конкурента Monsanto. Впрочем, Доналд Тръмп възнамерява да наложи наказателни мита и върху китайските стоки. Американските компании обаче се опасяват от загуби при сделките си с Китай. А експертите смятат, че Щатите нямат полза от подобна търговска война.

Данъчните реформи

Според Тръмп ставката за данъчно облагане трябва да бъда намалена от 39% на 33%, а корпоративният данък трябва да падне от 35% на 15%. Критиците на тези планове казват, че от такава данъчна реформа ще спечелят само хората с високи доходи или истаблишмънт, срещу който се обяви Тръмп в предизобната си борба. Според американски анализатори, цитирани от Sueddeutsche Zeitung, държавният бюджет на Америка ще губи годишно между 4,4 и 5,9 трилиона долара, ако данъците бъдат намалени.

Климатичната политика

Още по време на предизборната си кампания, Доналд Тръмп обяви климатичните промени за "измишльотина". Сега обаче дава на заден ход и признава, че ги има. По повод на Парижката климатична конференция той заяви, че ще разгледа много внимателно всички договори и тепърва ще се преценява дали САЩ да излязат от споразумението. Рекс Тилърсън, който беше номиниран за държавен секретар, заяви при изслушването си в Сената, че САЩ трябва да запазят мястото си на масата за преговори. Щатите ратифицираха споразумението на базата на решението на Барак Обама. Евентуалното излизане от него може да се проточи до четири години, като се имат предвид административните пречки. Доналд Тръмп е привърженик на старите енергийни източници - въглища, петрол и природен газ. Той е привърженик на фракинга, а освен това иска да продължи експлоатацията на оспорвания петролопровод Keystone, който пренася петрол от Канада до САЩ.

Ролята на НАТО

Бъдещата роля на САЩ в НАТО също е неясна. Доналд Тръмп остро критикува северноатлантическия Алианс. Само че, според информация на сайта на германската телевизия АRD, новият министър на отбраната Джеймс Матис е подчертал високата стойност на НАТО. "Като бивш главнокомандващ на силите на пакта съм дълбоко убеден, че НАТО е най-успешният военен съюз в момента, дори и най-успешният на всички времена", заявява Матис.

Здравеопазването

Доналд Тръмп иска да отмени здравната реформа на предшественика си Обама. Тръмп твърди, че ще предложи своя "по-евтина" форма на "здравно осигуряване за всички". По този въпрос обаче новият американски президент все още не е споделил повече подробности.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 4 rate down comment 0
VIK88
преди 7 години
За момент и аз мислех ,че Тръмп е е дин вид патриот,ама с тези корпоративни данъци от 35% на 15% ,май цели богатите да станат още по-богати,включително и той самия,държавата им и без това харчи като луда,сега ще задлъжнява 2-пъти повече на година...Ще се окаже ,че той ще положи началото на края...Но ще видим!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 8
majnata
преди 7 години
не моеш ни насмогна , а откачалкин ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 8
Птица
преди 7 години
Може ли 10 човека да си слагате плюсчета и в същото време само да спамите квалификации спрямо мен лични, а не по фактите долу!!???ТАКИВА СТЕ СИ ????? ЗАВИНАГИ !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 7
ratten
преди 7 години
докат обърши клавиатурата от плюнката , забравя... --------------той монитора го забърсва, от клавиатурата вади сополени топчета, които е въртял докато намисля впечатляващите си изказванияпица, нали всички са болни некадърници?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 8
Птица
преди 7 години
Ами, като близкия и среден изток, като са допуснали в развитието си комунизъма, като ДИКТАТОРИТЕ САДАМ,КАДАФИ, СЕГА АСАД, ЕРДОГАН!! ВСИЧКИ ТЕ СА РЕЗУЛТАТ ОТ "ЖЕЛЯЗНАТА ЗАВЕСА" ОТ НАД 45 ГОДИНИ, КАКВА Е ТАЗИ "ЗАВЕСА ", ЗНАЯТ ЛИ ПРАЗНИТЕ ВИ ЧЕРВЕНИ ГЛАВИ???Пропуснах някого да ВЕЛИКИЯТ ШУТИН !??? СМЯХ ВИЖТЕ МУ САМО ИМЕТО НА МАЗНИ ШПИОНИН НА КГБ В ГЕРМАНИЯ В ДЮСЕЛДОРФ ЛИ БЕШЕ !???? ЗА ТОВА ИМА НАТО !!! ЗА ДА НЯМА ИЗБИВАНЕ НА КОМПЛЕКСИ ОТ ЕДНАТА ОЦЕЛЯЛА АРМИИ ХИТЛРИСКТА И СТАЛИНКСАТА ЧЕРВЕНА АРМИЯ, АМИ НАЛИ Е ИМАЛО НАД 2МЛН.ДИШИ РУСНАЦИ В ГЕРМАНСКАТА АРМИЯ И ДВЕТЕ СА БИЛИ ФАШИСТКИ, ОБАЧЕ ВИЕ СТЕ СИ ЧЕРВЕНИ ФАШИСТИ, ЕТО ТОВА Е НАЙ СМЕШНОТО, КАК ВИ СЕ СЛУЧИ ТОВА ЧАК В 21 ВЕК???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 7
majnata
преди 7 години
"и не забравяй да си слагаш по един + на постовете"докат обърши клавиатурата от плюнката , забравя...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 6
majnata
преди 7 години
"НАТО е защитен съюз и не напада, че да печели войни"Мдаа , целия близък и среден изток може да се закълне върху корана , че е точно тъй !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 6
Гошогошев
преди 7 години
студената война нямаше нищо общо с НАТО НАТО е създаден за горещия вариантА и нещо това за печеленето на тая студена война май се оказа не съвсем победа а набутване на така наречените печеливши
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 6
ratten
преди 7 години
пица, а така, кажи им че са агресивни!и не забравяй да си слагаш по един + на постовете
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 9
Птица
преди 7 години
АВЕ, ТЕЖКО БОЛЕН ММАЛОУМНИК, КАКВИ ИЗМИСЛИЦИ ЧЕРВЕНИ И АНТИ-БЪЛГАРСКИ СИ НАПИСАЛ И ПАК ЕДИН КУП АГРЕСИЯ И ОМРАЗА, ЗАЩО ГО ПРАВИТЕ НЕ ВИЖДАТЕ ЛИ ЧЕ СТЕ ОТРОЧЕТА НА СОЦИАЛИЗЪМА И ВЪЗПРИЯТИЯТА ВИ СА СМЕШНИ КАТО НА ФАШИСТИ!???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още