IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как реагира светът на встъпването в длъжност на Доналд Тръмп?

Смес от въодушевление и тревога изразиха политици и граждани в различните части на света

15:19 | 21.01.17 г. 16
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Встъпването в длъжност на Доналд Тръмп предизвика едновременно въодушевление и тревога по света, докато световните лидери се опитват да налучкат правилния подход към новия президент на САЩ, който изглежда решен да скъса с всякакви правила, пише ДПА.

Евроскептичната партия “Алтернатива за Германия” изрази “голяма радост” от встъпването в длъжност на Тръмп. Представителите ѝ отбелязаха, че той ще насочи Съединените щати в нова посока на развитие, която ще е по-различна от тази през последните десетилетия. Зелените пък окачествиха обръщението на новия държавен глава като “реч на популист”.

В Русия Константин Косачов, председател на комисията по външни работи в Съвета на федерацията, горната камара на руския парламент, заяви, че речта на Тръмп е положила основите за по-добри бъдещи отношения.

Бившият председател на Партията за независимост на Обединеното кралство и идеолог на Brexit Найджъл Фараж коментира, че според него речта на Тръмп е била “много силна”. От своя страна британският министър на външните работи Борис Джонсън изрази оптимизъм, че политиката на новия президент ще бъде от полза на Великобритания, предаде AP. “Смятам, че новият президент даде много ясно да се разбере, че иска Великобритания да е една от първите страни, с които САЩ ще сключат ново търговско споразумение, и без съмнение този факт е изключително въодушевяващ и важен”, коментира още той.

Президентът на Египет Абден Фатах Сиси поздрави Тръмп и американския народ. Той изрази надеждите на Египет, че управлението на новия държавен глава ще постави и ново начало в отношенията между двете страни, а това ще доведе до по-голямо сътрудничество и координация. Благодарение на това пък ще бъдат подпомогнати мирът, стабилността и развитието в региона на Близкия изток.

Бившият министър на външните работи на Швеция Карл Билт пък реагира предпазливо в Twitter. "Може би за първи път американски президент не използва понятието свободен свят. Вместо това говори за обединение на цивилизования свят. Това е значителна разлика с досегашната практика”, написа той.

Министърът на външните работи на Дания Андерс Самуелсен пък заяви, че очаква доста различни отношения със САЩ от досегашните.

От Ватикана папа Франциск изпрати благопожелания на държавния глава на Съединените щати и изрази надежда, че при управлението му страната ще бъде загрижена за “бедните, отритнатите и нуждаещите се”. “Във времена, в които човечеството е измъчвано от хуманитарна криза, която изисква прозорливост и единна политическа реакция, аз се моля в решенията си Вие да се ръководите от големите духовни и морални ценности, формирали историята на американския народ и ангажимента на Вашата страна за постигане на напредък в областта на човешкото достойнство и свободата в цял свят”, се казва в поздравленията на Франциск.

Същевременно няколко хиляди жени в Австралия излязоха на протест срещу Доналд Тръмп, като се включиха в митинг шествие в Сидни, предаде AP. Акцията, наречена “Походът на жените” събра дами, които носеха плакати с надписи: “Съпротива на жените по света”, “Феминизмът е моят коз” (игра на думи с израза trump card) и “Бори се като момиче”. Според организатора на събитието Минди Фрайбанд омразата, тесногръдието и расизмът не са проблеми само на Америка.

Над шествието обаче прелетя самолет, който изписа в небето “Тръмп”. По думите на собственик на местна компания надписът е поръчан от привърженици на Тръмп, пожелали анонимност.

За днес са планирани протестни шествия на жени от цял свят. Организаторите на акцията във Вашингтон твърдят, че очакват над 200 хил. души да се включат в Похода на жените - бройка, която може да се доближи до тази на присъствалите вчера на церемонията по полагането на клетва от Тръмп. Участниците в шествието настояват гласът на жените да се чува все повече в политическия живот.

От своя страна, азиатските медии разкритикуваха изолационистките политически виждания на новия президент на САЩ и изразиха опасения, че те ще навредят на световната икономика, като ще предизвикат сериозни разногласия в целия свят.

В Япония, един от най-отдавнашните и най-твърди азиатски съюзници на Вашингтон, вестниците от целия политически спектър критикуваха новото правителство на САЩ, а няколко издания писаха, че в момента светът се намира “в непознати води”.

Държавните медии в Китай изразиха надежда, че новото правителство във Вашингтон ще разбере важността на отношенията с Пекин. Но се появиха и коментари, че все пак страната трябва да се подготви и за най-лошия сценарий. Доста вестници в региона изразяват безпокойство от евентуално напрежение между двете суперсили САЩ и Китай.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

15
rate up comment 5 rate down comment 2
lozkhris
преди 7 години
Цензурираната дума е "с.орос.оидни"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 2
scott
преди 7 години
Еваларката на Тръмп!Супер красиво е, че е махнал обамакеър и мехънизъмъ за жилища на млади семейства.ЩОТ ТОВА СА СХЕМИ, ЧРЕЗ КОИТО СЕ ТОВАРИ ДЪРЖАВНИА БЮДЖЕТ! И двете схеми казват: немате пари? Нищо, ше ползваш услуги и блага в пъти над възможностите си, чрез посредници и застраховки?!?!?!?!? Когат накрая така, обявиш ФАЛИТ ше се натовари държавата да ти плати УСЛУГИТЕ И СТОКИТЕ.БРАВО ТРЪМПИ! ПЪРВО КЪРЛЕЖИТЕ И ТЪРТЕИТЕ. И МЕ КЕФИШ, ЧЕ СЕ ОЗЪБИ НЕ САМО НА АКУЛИТЕ финансови , НО И НА ПАРАЗИТИРАЩИТЕ БЕДНИ!АБЕ, ПОЧВАМ ДА СИ МИСЛА, ЧЕ ЗНАЕШ КВО ПРАВИШ - ОТНАЧАЛО ДОКРАЙ.Света става все по-добро место за живеене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 10 rate down comment 3
stanislavr
преди 7 години
Чета в други сайтове - 500 000 жени на протест във Вашингтон. В някои пишат - някои си завели и мъжете. Отварям уикипедия - федералният окръг Washington D.C. (демек градът с предградията) има 581 170 жители към 2016 година. От тия хорица има деца и мъже. Та интересното е дали не сме изнесли от наште "умни и много красиви" да се пошмиткат там? Все пак това е сайт за инвестициии, колко струва това на клапак там, возят ли ги с рейсове, плашат ли ги с уволнения, пътищата непроходими ли са при зимни условия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 16 rate down comment 4
julian12
преди 7 години
Безмитни и кокошки не ни трябват. Дано им спрат центовете, че да се занимават с нещо по-полезно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 10
Птица
преди 7 години
Ти да не си врачка или кудукарка ??? ЕЙ ТЕЖКО БОЛЕН ***, НЕ ПИШИ ПОВЕЧЕ ВЕ!!??Е. Бончева: Първанов е съдействал да не бъде проверяван висшият клир за връзки с ДСhttp://***.faktor.bg/***/balgariya/92731-e-boncheva-parvanov-e-sadeystval-da-ne-bade-proferyavan-visshyya-tzarkoven-klir-za-vrazki-s-ds.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 4
majnata
преди 7 години
Идва спартакът за такива като тебе , дето даже и плуват най отгоре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 10
Птица
преди 7 години
ДИАГНОЗА !??? ТЕЖКА ЧЕРВЕНА ШИЗОФРЕНИЯ !????какви платени, безплатно ви мразя червения фашизъм и невежество!!! деградирали и жалки същества, червен промити, отивайте си в Русия, тук се намирате в БЪЛГАРИЯ!! Да обаче МОСКВА С ХИБРИДНАТА СИ АТАКА ВИ ИЗБРА ГЕНЕРАЛ ЗА ПРЕЗИДЕНТ, КАТО В НИКАРАГУА !! КАКВО ДА ГОВОРИМ ЗА РАЗВИТИЕ И ВИЕ В НЕГО !???? ТА ВИЕ НЕ МОЖЕТЕ ДА МИСЛИТЕ, КАКВО ИСКАТЕ ДА ВИ СЕ СЛУЧВА !?? ПОСЛЕДНИТЕ НАД 75 ГОДИНИ КАКВО ВИ СЕ СЛУЧИ ??? НИЩО, ЕДНА ОГРОМНА ЛЪЖА!???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 13
Птица
преди 7 години
ДИАГНОЗА !??? ТЕЖКА ЧЕРВЕНА ШИЗОФРЕНИЯ !????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 3
julian12
преди 7 години
Надявам се с новата администрация на Тръмп храната за птицата и такива акто него да спре. Лошото е, че все още ми трият коментарите като плюя платените кокошки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 3
Otka4eni reformatori
преди 7 години
Знам, защо се чувстваш лично засегнат. Нарушили са ти ЛГБТ правата...........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още