IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добре дошло възраждане

Дефлационните опасения са напът да бъдат прогонени

08:12 | 23.01.17 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Показателно бе, че Германия, изпитваща фобия от покачващите се цени, отчете през първата седмица на 2017 г. скок на инфлацията. След 2 години на необичайно нисък лихвен натиск инфлацията в богатия свят е напът да се върне през тази година.

Голяма част от причините са в петролните цени, които паднаха под 30 долара за барел в първите месеци на 2016 г., но неотдавна скочиха на над 50 долара. Базисната инфлация също изглежда готова да се покачи. Tова са добри новини. Новината за 2017 г. няма да е за една твърде гореща инфлация, а за добре дошло отслабване на страховете от дефлация, пише в свой анализ The Economist.

За да разберем защо, нека погледнем към трите големи двигателя на инфлацията в богатия свят: цената на вноса, натиска от капацитета върху вътрешната икономика и обществените очаквания.

Да започнем с вносната инфлация.

Преди година цените на глобалните суровини падаха поради срив на съвкупното търсене и привидно безкрайния потоп от основни суровини и стоки. Китайската икономика се препъна. Нововъзникващите пазари като цяло бяха в дупка и два от най-големите - на Бразилия и Русия, бяха затънали в рецесия.

Сега нещата изглеждат доста по-добре. Нововъзникващите пазари още имат много проблеми, но по-големите икономики постепенно се стабилизират.

След като падаха в продължение на 54 месеца, производствените цени в Китай най-после се покачват, като се увеличиха с 5,5% до декември.

Обилното предлагане от Китай, макар и още значително, намалява. Подобряващият се климат при търсенето се отразява в положителни проучвания сред мениджъри по изкупуване на продукцията в Азия и богатия свят. Видим е и във възраждането на цените на суровините. Така че богатите страни внасят малко повече от глобално произведената инфлация. Колко голямо ще е влиянието й, ще зависи от обменния курс. А в повечето богати страни валутните пазари помагат. В САЩ базисната инфлация е близо до 2%, което е целта на Фед и доларът се покачи. В Япония и в еврозоната, където базисната инфлация е по-ниска, йената и еврото отслабнаха.

Вторият фактор за голямо влияние върху инфлацията е излишният капацитет на вътрешната икономика. Равнището на инфлацията, отчитащо слабостта на трудовия пазар, често е удобна мярка. На тази основа с безработица от 4,7% американската икономика е близо до пълен капацитет. В годината до декември средните заплати нараснаха с 2,9%, най-високото ниво след 2009 г. Като се има предвид, че трендът в ръста на производителността е около 1%, то ръст на заплатите от 3% е съизмерим с ръст от 2% в разходите за труд, съответстващ на целта на Фед за инфлацията. Картината е по-мрачна в други страни от богатия свят. Трудовите пазари в еврозоната по-лесно изпадат в задръстване от този в Америка. Въпреки това икономиката на еврозоната има много по-големи луфтове. Безработицата е 9,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 10:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 7 години
пак не си разбрал статията :) иначе като цяло правилни неща казваш, но в лоша логическа последователност си ги наредил :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 1
nobel
преди 7 години
Пак започнахме да пеем дитирамби за "добрата" инфлация. В периоди на икономически растеж наблюдаваме повишена инфлация САМО и ЕДИНСТВЕНО защото централните банки се възползват от ситуацията за да напечатат още пари. Икономически растеж означава повече производство, по-съвременни технологии и повече стоки на пазара. Всичко това води до по-ниски, а не до по-високи цени и това го знае всеки, който си е купувал телефон или таблет напоследък. Да се опитваме да повишим цените, когато няма пазарни условия за това е най-глу ... от всички глу ави неща на света
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 26 rate down comment 2
abdul
преди 7 години
Инфлацията в момента е доста над 2%.Данните, които се представят за официални са фалшифицирани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 16
Radoslava
преди 7 години
След няколко години опити,ето че най-после скоро ще можем да се поздравим с една добра инфлация. Много работа се свърши за да се премахне дефлацията и да успеем да постигнем една добра инфлация от 2-3%, за да се раздвижи икономиката. Нека да не подценяваме резултатите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 13
sdar
преди 7 години
Защо Германия да изпитва фобия от покачващите се цени? Нали всички следваме евроатлантическата идея за инфлация от поне 2% за да може да се развива икономиката? Както се казва без инфлация няма развитие. Така че не само не трябва да има фобия, а хората дори трябва да се радват като виждат да се задава насреща им инфлацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още