IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опасният национализъм

Първата реч на 45-ия президент на САЩ показа недвусмислено, че в новата си функция Доналд Тръмп не възнамерява да са обезоръжи вербално

08:47 | 23.01.17 г. 24
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Доналд Тръмп си остава Доналд Тръмп. И онези, които са се надявали, че нюйоркският бизнесмен ще промени агресивния си тон след като положи клетва, са вероятно дълбоко разочаровани.

Първата реч на 45-ия президент на САЩ показа недвусмислено, че в новата си функция на заемащ най-важния досега политически пост в света Доналд Тръмп не възнамерява ни най-малко да са обезоръжи вербално. Точно обратното: той продължава да залага на конспиративната си лексика от предизборната кампания, пише в свой анализ за Deutsche Welle Инес Пол. 

Тръмп обещава да върне "старото величие" на Америка - чрез изолационистична икономическа и отбранителна политика. Той твърди, че с неговото правителство от мултимилионери щял да направи страната по-справедлива. Тръмп изтъква, че иска да се бори за добро образование за всички и най-вече за сигурни работни места, ограничавайки влиянието на чуждите сили. При неговото управление Щатите трябвало да се погрижат единствено за собственото си благоденствие. 

Вероятно 45-ият президент на САЩ много ясно осъзнава, че по този начин той се отказва от ролята на Америка като глобална сила. Това обаче явно не представлява никакъв проблем за човек, който поставя възможните изгоди за собствената си страна над всичко останало.

На церемонията по встъпването му в длъжност не чухме нищо ново. И въпреки това думите на 70-годишния Тръмп все пак придобиха нова тежест. Макар и американският президент да не разполага с неограничена власт, именно той е човекът, който влияе в най-голяма степен на политическите настроения в страната. В деня на тържествената церемония във Вашингтон бяха пристигнали близо 500 хиляди негови привърженици, дошли откъде ли не. Включително и защото той не ги подведе и не изневери на предизборните си послания. Също толкова решителни обаче се представят и противниците му - за да протестират срещу тази нова политическа линия.

Всъщност след толкова дълга предизборна борба е съвсем нормално новоизбраният президент да завари една наранена и разединена страна. В САЩ това винаги е било така - макар че този път благодарение на разединителната реторика на Доналд Тръмп нивото, на което се водеше последната предизборна битка, достигна невиждани досега низини. Съответно и от десетилетия насам първите жестове на новия обитател на Белия дом винаги са били опит за помирение. Тръмп обаче е изключение и в това отношение. 

Той не вярва в силата на помирението. За него най-важна е силата на твърдия човек. С всяка своя дума и с всеки свой жест през този първи ден от мандата си, Доналд Тръмп сигнализираше, че ще има твърд подход. Както и че ще продължи да следва правилата на демагога, който вижда заплаха в "чуждото" и използва страховете на хората.

Така обаче 45-ият президент на САЩ залага много капани - включително и пред либералните, отворени към света американци, които желаят една съвсем различна Америка от тази на Тръмп и които искат да бъдат част от един свободен свят, за който си заслужава да се борят.

Макар че 54% от американците не гласуваха за Тръмп и в крайна сметка той спечели само благодарение на особеностите на американската избирателна система, които позволяват за победител да бъде обявен този, който има дори 3 милиона гласа по-малко, както бе в случая с Тръмп: проблемите и тревогите на привържениците на Доналд Тръмп не бива да бъдат подценявани, те са съвсем реални. И би било погрешно, дори арогантно, ако ги игнорираме. Срамно е, че в една от най-богатите страни в света толкова много хора живеят в бедност.

Че толкова много американски деца са обречени на неуспех още от първия ден след раждането си - само защото са попаднали в грешното семейство и грешната образователна среда, различна от онази, създадена за привилигерованите. Затова и толкова много хора се чувстват забравени и изоставени. И затова много от причините, поради които привържениците на Тръмп отдавна са загубили вярата в политическия елит, са разбираеми.

Явление като Тръмп вероятно може да съществува само в Съединените американски щати. Но това, че арогантността и невежеството във властта отварят широко вратите за опасни националисти, може да се случи навсякъде. Подобна опасност грози далеч не само Съединените американски щати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 10 rate down comment 1
lozkhris
преди 7 години
Е как да не знае - че то е ясно като бял ден !! Едно и също повтаря като партиен секретар от 70-те, бълнува истерично, езикът му е мега селски и просташки, не знае елементарни неща....ама на тях такива им трябват, не мислещи хора с нормални разбирания...Щот нали ти е ясно, че нормален човек няма как да разбира, камо ли да защитава е.врейски далаверки, скрити зад мнима демократична фасада. Няма как да приемаш Мис Финландия да е черна абезяна от Нигерия, при това грозна като нощта. Няма как да приемаш истеризирали л.есбийки и гейове да крещят "аллах уакбар" в защита на исляма в Германия.Няма как да приемаш поход на "жените" срещу Тръмп, а да мълчиш като з.адник за жените от Кьолн...Няма как да приемеш просташкия език на една дърта к.*** срещу законно избран президент, при това 1 ден след встъпването му.Изобщо думата "демокрация" се опорочава в пъти повече от мракобесните времена на СССР. Тук не очаквай разбиране и толерантност. Тя е за черните,п.едалите, л.есбите и пернати ***...:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 7 години
Проф. Ричард Улф добре обяснява и анализира последствията, които ще имат икономическите мерки, предлагани от новия американски президент Доналд Тръмп - http://***.dokumentalni.com/?p=4398Лихвите не може да се вдигнат защото при 19 трлн. държ.дълг 1% повече лихва означава 190 млрд. от бюджета за лихви но тъй като ще намаляват данъците незнам от къде ще дойдат тези пари и т.н. проф.Улф го обяснява тоест няма полезен ход защото става въпрос за системна криза и трябва нова ''система''(ресурсно базирана и планирана екологична икономика),и съм обяснил подробно https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 1
Атанасио
преди 7 години
и трябва нова ''система''(ресурсно базирана и планирана екологична икономика),и съм обяснил подробно https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 10 rate down comment 1
michaelis12
преди 7 години
на тоя тикквар Птицата обаче не трият коментарите щото неговите "не са обидни", само мойте, че и баннват ми IPto или може от Инвестора да са му платили на Безмитното оллигофренче де да знае човек ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 12 rate down comment 3
comet
преди 7 години
Съфорумци, нямам време за губене да отговарям на такива умни и красиви" като Птица (и предишните им профили), защото съм убеден, че на тях е вече трудно да им се помогне. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 10 rate down comment 4
comet
преди 7 години
Западната финансова система е пред колапс и отлагането във времето чрез разширяване с нови територии и ресурси е единственото спасение срещу нейния срив. Докато не покори целия свят тя е в опасност от вътрешни възстания като сегашното предвождано от Тръмп, защото веднъж покорила целият свят, робите по-лесно ще бъдат манипулирани, и тогава ще има чипове и други га до рии. Затова и за последните 30години САЩ изхарчват 30трилиона за конфликти, оръжия и войни, това е тактиката на банкво-картелните стратези на Империята.Докато Русия, Китай, Иран, ... успяват да си пазят ресурсите предимно за себе си и развиват конкуриращи оръжия (военни, пропагандни, финансови, ...), то вътрешните конфликти в САЩ ще зачестяват, нищо чудно дори да има частичено спукване на финансовият им балон, с цел падането на Тръмп.Симпатизирам на Тръмп (въпреки че ми напомня на Горбачов), но все пак знанията в инвестиционно-строителния бизнес са различни от тези на финансово-корпоративните глобалисти (определено по-големите фашисти = ционисти). Не случайно в Давос 2017 се споделя мнение, че Тръмп все още не знае всичките факти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 12
Птица
преди 7 години
Еми в ТИЯ ПОПУЛИСТКИ ВРМЕНА, ТАКИВА ПОПУЛИСТИ ПЪРВО СА НАЦИОНАЛИСТИ, КАТО НАШИТЕ ЗА НА РАДЕВ МЕГДАНА ДЕТО ЩЯЛ ДА СТАВА И ДЕТО ТЕ ЩЕЛИ ДА ИЗБИВАТ БЪЛГАРИТЕ, КОИТО ИМАЛИ НЕЩО ПРОТИВ НОВИЯТ ВОЕНЕН ПРЕЗИДЕНТ НА БЪЛГАРИЯ, ТОВА Е КАТО ВОЕНЕН ПРЕВРАТ !!! НА БАЗА БЛИЗКИТЕ СЪБИТИЯ В ТУРЦИЯ, ЗА ДА СА СИГУРНИ БСП, ЧЕ ПРЕЗИДЕНТА ЩЕ ИЗПЪЛНЯВА ИНТЕРЕСИТЕ НА "НАРОДА" И НА РУСИЯ ВЪВ БЪЛГАРИЯ !!! ТОВА ЗНАЧИ "ИНТЕРЕСИТЕ НА НАРОДА" А САМАТА БСП ЩЕ ДОЙДЕ НА ВЛАСТ, ТОЧНО СЪС ТЕЛЕФОНИТЕ ИЗМАМИ !! БЪЛГАРО РУСКАТА ПРОКУРАТУРА ПРОДЪЛЖАВА ДА ЧИСТИ ЗАПАДНИ ПРЕОДАТЕЛИ !!! СКОРО ПЪТЯТ НА БЪЛГАРИЯ КЪМ РУСИЯ ЩЕ БЪДЕ ЧИСТ!!МНОГО ИНТЕРЕСНО ЗАЩО БСП ЗАБРАВИХА САНКЦИИТЕ КЪМ РУСИЯ, ДЕТО РАДЕВ ЩЯЛ ДА ГИ СВАЛЯ!! ХАХАХАХАХАХАХАЦЯЛАТА ЕВРОПА ЩЕ СЕ ОТДРЪПНЕ ОТ НАС ЗА МНОГО ГОДИНИ НАПРЕД. НЯМА ДА ИМА ШЕНГЕН И ЕВРО И СЪОТВЕТНО НИКАКВО РАЗВИТИЕ, СТАТУКВОТО НА РУСИЯ В БЪЛГАРСКИЯ МОДЕЛ НА МАФИЯТА КОЙ Е МНОГО СИЛНО !!! ТАКА ЧЕ ГОРКО НИ... ЩЕ ГО РАЗБЕРЕТЕ ОЩЕ ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ !?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 8
Птица
преди 7 години
Дааа, празната ти глава така възприема реалността, точно обратното на нормалното. ТРЪМП ИМА 1.5 МЛН. ГЛАСА ПО МАЛКО ОТ ХИЛАРИ!????ЗАЩО СПЕЧЕЛИ ЗНАЕШ ЛИ ???? НЯМАШ ОБЯСНЕНИЯ ЗА НЯКОЕ НЕЩА НАЛИ ??? ТРУДНО МИСЛИШ ЯВНО!!!РАЗСИПВА ТОТАЛИТАРНИ РЕЖИМИ ПРАВЕЩИ МНОГО ЗЛО НА ЦЕЛИЯТ СВЯТ, НЕ ТВОИТЕ ГЛУПОСТИ !??? СМЕШНО Е ДА СТЕ ТОЛКОВА ММАЛОУМНИ, МЕКО КАЗАНО!??? САДАМ, БЕШЕ СЕ ВЪОРЪЖИЛ С РУСКО ОРЪЖИЕ, КАДАФИ СЪЩО, ТЕРОРИЗИРАХА ЦЕЛИ РЕГИОНИ !!! АСАД СЕГА Е ПОДОБЕН ДИКТАТОР!!! ТЕЗИ ДИКТАТОРИ ИМАТ КВОТИ ДА ИЗБИВАТ СОБСТВЕНИТЕ СИ НАРОДИ .. ТИ ТОВА ГО ЗНАЕШЕ, ЧЕ ТАКА ГОВОРИШ ИЛИ СИ ПРОСТО МНОГО ГЛУПАВ??ЯВНО СТЕ СИ МНОГО ГЛУПАВИ, ЧЕРВЕН ПРОДАЖНИЦИ!! ДА И СЕГА ВСИЧКИТЕ ВИ НАДЕЖДИ ОТ 19 ВЕК И КОМПЛЕКСИТЕ ОТ ТОГАВА ЩЕ ГИ ИЗПЪЛНИ ТРЪМП ЛИ ЩЕ ОСТАВИ ШУТИН ПАК ДА НИ ТЕРОРИЗИРА С ДИКТАТОРСКИ И ТОТАЛИТАРЕН РЕЖИМ ЛИ ???НЕЩО ХИЧ ВИ НЯМА В ГЛАВИТЕ, ТОВА ЛИ ИСКАТЕ ???? КАК ОБАМА КЕАР Е 50 МЛРД.ДОЛАРА И НАПРАВЕНА КЪМ ХОРАТА, А ТОЯ ДЕРИБЕЙ ЩЕ ПРЕМАХНЕ, ДА ВИДИМ КОНГРЕСА КАК ЩЕ МУ СЪРБА ПОПАРАТА !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 1
pinoccio
преди 7 години
По-долу изложеното не прави по никакъв начин от фашизма десен проект. Най-голямата заблуда е считането му за такъв. Неслучайно Мусолини е социалист, той е бил човек с леви убеждения. Мафията по времето на Мусолини е познайте къде - в Америка. Тя е забегнала там и познатите ни гангстери-главатари като Лъки Лучано, Ал Капоне, Вито Дженовезе и др. са именно от този период. Много е неудобно за съвременната политическа теория фашизмът да бъде отляво, а не отдясно. Защото той повлича и нацизма след себе си вляво. Социалистът Хитлер основава националсоциализма, като поставя в центъра немската нация и ликвидирането на църквата чрез привнасяне на окултни практики - той е много по-краен в начинанията си. И всичко това бива осъществявано отново с помощта на силната държава или както я наричат днес - тоталитарна. Характерно и за двете течения е липсата на партии, защото целите са строго определени. Още по-вляво е болшевизмът, който ликвидира и собствеността върху средствата за производство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 17 rate down comment 1
Стефчо
преди 7 години
Значи когато всичките медии, целият Холивуд и Уолстрийт викаха за Килъри беше либерализъм, а когато Тръмп говори за Америка на първо място е фашизъм. Гиди лицемерни либерасти и глобалисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още